x
 

Σχόλιο του Θεόδωρου Καλμούκου

Διπλή ιερή γιορτή

Αγια μέρα ξημερώνει, η 25η Μαρτίου, αφού άρχισε η συγγραφή του κεφαλαίου της σωτηρίας μας. Η Παναγία δέχτηκε το σωστικό μαντάτο του ουρανού, ότι θα γίνει «η χώρα του Αχώρητου». Εκείνου ο Οποίος θα χωρέσει και θα συγχωρέσει όλους, και τους εχθρούς του ακόμα. Αγια μέρα η σημερινή, διότι με την ελεύθερη και θεληματική συνεργία της Παναγίας, ο «Υιός του Θεού», θα γίνει και «Υιός του ανθρώπου», ακριβώς για να γίνει ο άνθρωπος, «θεός» κατά χάρη.

Στο πρόσωπο της Παναγίας αντιπροσωπεύθηκε ολόκληρη η ανθρωπότητα. Το θεληματικό και ελεύθερο «γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου» στο άγγελμα του Αγγέλου, ήταν η αρχή της σωτηρίας των ανθρώπων. Μέσα σ’ αυτή ακριβώς τη φράση «γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου», περικλείεται η ολοκληρωτική αυτοπροσφορά και αυτοπαράδοση της Παναγίας στο θέλημα του Θεού.

Και βέβαια μπορούσε να αρνηθεί. Ηταν ελεύθερη. Αλλωστε ο Θεός σε καμία περίπτωση δεν είναι «βιαστής» της ανθρώπινης ελευθερίας. Εδώ μιλούμε για μία πέρα για πέρα ελεύθερη συγκατάθεση, η οποία όχι μονάχα ελευθέρωσε την ίδια την Παναγία από οποιονδήποτε ενδοιασμό, αλλά ταυτόχρονα προσέδωσε στη λειτουργία της μητρότητας μια άλλη, ουρανωμένη, υπέρ φύση και υπέρ έννοια διάσταση, αφού κατέστη η «προ του τόκου», αλλά και «μετά τόκον Παρθένος». Αειπάρθενος, όπως την δογμάτισαν οι Θεοφόροι Πατέρες των Συνόδων.

Από σήμερα ήδη άρχισαν και «νενίκηνται της φύσεως οι όροι», αφού «παρθενεύει γαρ τόκος», γεγονός αναμφίβολα ασύλληπτο στο περατό ανθρώπινο μυαλό. Γι’ αυτό το ασύλληπτο δεν ανάγεται μονάχα στο «αειπάρθενο», αλλά και στο γεγονός της «αλληλοπεριχώρισης» του θείου και του ανθρώπινου στο πρόσωπο του Χριστού. Ετσι γράφτηκε το κεφάλαιο της σωτηρίας μας. Κι η σωτηρία, δεν είναι μία αφηρημένη Θεολογική έννοια, την οποία χρησιμοποιούν οι ιεροκήρυκες ως ένα είδος «ηθικιστικής» διδασκαλίας και προτροπών, αλλά μια νίκη κατά πάνω στη φθορά και τον θάνατο. Την αρχή αυτής της νίκης γιορτάζουμε σήμερα, ημέρα του Ευαγγελισμού, η οποία συμπίπτει και με μια άλλη λευτεριά και απελευθέρωση, τη λευτεριά της Ελλάδος. Της πατρίδας των πατρίδων όλου του κόσμου, η οποία μπορεί να «έπεσε» σε χέρια κατακτητών, αλλά ποτέ δεν σκλαβώθηκε. Σκλαβώνεται κανείς όταν υποδουλωθεί η ψυχή του. Κι η ψυχή της Ελλάδος δεν υποδουλώθηκε ποτέ.

Περίμενε «αιχμάλωτη» υπομονετικά τη μεγάλη στιγμή του ξεσηκωμού κι όταν δόθηκε το σύνθημα, σαν ένας άνθρωπος βροντοφώναξε αποφασιστικά «ελευθερία ή θάνατος». Και επικράτησε φυσικά η ελευθερία. Η μάχη δόθηκε «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Ηταν αυτή η πίστη στον Χριστό που συντέλεσε το θαύμα της επανάστασης, κι έγινε η ανάσταση του 1821.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτό που απεδείχθη και μάλιστα τόσο ευκρινώς από το δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» του Σαββατοκύριακου 11-12 Μαΐου 2024, με τίτλο «Επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται» για τα διαμειφθέντα και διαμειβόμενα στην Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, είναι το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει καταστεί αιχμάλωτος των επιλογών του γενικώς.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ