x
 

Πολιτική

Διπλωματικές κινήσεις με φόντο τη πρωτοβουλία για εμπλοκή της Ε.Ε.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος θα ταξιδεύσει αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι, με ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων να βρίσκεται, ασφαλώς, το Κυπριακό. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενόψει και των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό αργότερα αυτό τον μήνα.
Είναι αναμενόμενο πως η Λευκωσία θέλει να ακούσει τις προθέσεις του Φόρεϊν Όφις, το οποίο έχει ρόλο penholder στα Ηνωμένα Έθνη. Δηλαδή, «κάτοχος της πέννας», που συντάσσει τα προσχέδια ψηφίσματος ή ανακοινωθέντων του Διεθνούς Οργανισμού. Είναι προφανές πως σε σχέση με την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, η Βρετανία δεν έχει λόγο υπό την έννοια δεν είναι κράτος-μέλος. Προφανώς και έχει άποψη, αλλά και σχεδιασμό, καθώς θέλει πάντα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό, εξυπηρετώντας τα στενά βρετανικά συμφέροντα. Διαχρονικά το Φόρεϊν Όφις κινείται στη λογική πως για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό θα πρέπει η Λευκωσία να υιοθετήσει «ευφάνταστες ιδέες», οι οποίες θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κατοχικής Τουρκίας.
Κατά… σύμπτωση, το Λονδίνο έχει πάντα έτοιμες τέτοιες «ευφάνταστες ιδέες». Αυτό σημαίνει πως, με βάση την βρετανική προσέγγιση, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει στη λογική του κατευνασμού. Στη λογική να «ταΐζει το θηρίο» για να ηρεμήσει ώστε να συνεργαστεί. Η συνάντηση του Λονδίνου αναμένεται με ενδιαφέρον, πλην όμως είναι σαφές πως η Λευκωσία δεν είναι αυτής της λογικής. Δεν θεωρεί ότι αποδίδει. Δοκιμάστηκε πολλάκις η πολιτική του κατευνασμού και απέτυχε.
Η κυπριακή πλευρά επενδύει, ως γνωστό, στην πρωτοβουλία της για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Εξ ου και οι επαφές που πραγματοποιούνται ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του τρέχοντος μηνός. Όταν η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Προέδρου Χριστοδουλίδη, θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου την πρόταση του για την ανάληψη από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργότερης εμπλοκής στο Κυπριακό. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη ενημερωθεί από τη Λευκωσία για την πρόθεσή της να εγείρει προς συζήτηση το ζήτημα τούτο. Εκ των πραγμάτων, οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θα τοποθετηθούν στο αίτημα της Λευκωσίας. Το εγχείρημα δεν θεωρείται εύκολο. Αντίθετα αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς από την μια καταγράφεται η τουρκική άρνηση στο ενδεχόμενο εμπλοκής της Ε.Ε. κι από την άλλη, μια ομάδα κρατών-μελών της Ένωσης δεν παρουσιάζονται διατεθειμένες να μπουν σε μια τέτοια λογική ανάμιξης στο Κυπριακό. Η Λευκωσία από την άλλη, θέτει ένα αίτημα, θεωρεί πως προσφέρει διέξοδο στο παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό και γι αυτό θα επιμένει.
Πολλά, λοιπόν, θα κριθούν από το επόμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ενημέρωση διαπιστευμένων πρέσβεων
Σημειώνεται συναφώς ότι πριν από το Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντηθεί με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, που έχουν έδρα την ελληνική πρωτεύουσα. Μετά το Λονδίνο, θα μεταβεί στη Ρώμη για τον ίδιο λόγο. Θα συναντηθεί με διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα την ιταλική πρωτεύουσα. Ενόψει του γεγονότος ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Ρώμη είναι πολλοί οι διαπιστευμένοι πρέσβεις στη χώρα μας, κρίνεται αναγκαίο να γίνονται τέτοιες συνάξεις με στόχο την ενημέρωση τους από τον υπουργό Εξωτερικών, τόσο για το Κυπριακό, τα ενεργειακά αλλά κι άλλα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία
Στο μεταξύ, επισκέψεις εργασίας σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί Δευτέρα και Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του και στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο.
Την ερχόμενη Πέμπτη, ο κύριος Κόμπος θα συμμετάσχει στις εργασίες της υπουργικής συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του ISIS, που διοργανώνεται από του υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Παρασκηνιακές διεργασίες για μια κίνηση στο παρά πέντε από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ