x
 

Πολιτική

Διπλωματική εκστρατεία για κυρώσεις στην Τουρκία

26 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Διπλωματική εκστρατεία με διαβουλεύσεις σε πολλά μέτωπα διεξάγει η Λευκωσία συνεχίζοντας τις προσπάθειες καταδίκης και αντίδρασης ενάντια στις τουρκικές μεθοδεύσεις στα Βαρώσια και αλλού.

Μετά την ξεκάθαρη προεδρική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες, η προσοχή της Κυβέρνησης στρέφεται τώρα προς τις Βρυξέλλες αλλά και προς τη Νέα Υόρκη ενόψει του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τις τελευταίες μέρες αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να υπάρξει μία ξεκάθαρη δήλωση των 27 κρατών – μελών με τις οποίες αφενός θα καταδικάζονται οι τουρκικές ενέργειες και αφετέρου να υπάρχει ρητή προειδοποίηση για μέτρα (κυρώσεις) κατά της Τουρκίας σε περίπτωση μη ανάκλησης των τετελεσμένων στα Βαρώσια.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ βρίσκεται σε ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Εμπόδια για κυρώσεις προς την Τουρκία, προβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο, με τη γερμανική Κυβέρνηση να επιμένει σε μία πιο ήπια αναφορά κειμένου για την Άγκυρα όσον αφορά στο σκέλος της προειδοποίησης για κυρώσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης επικοινωνία με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη καθώς επίσης και της Ιρλανδίας και της Ινδίας ενόψει του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου. Νέο προσχέδιο κειμένου θα κυκλοφορήσει σήμερα, ενόψει του τελικού κειμένου στις 29 του μήνα. Θέση της Λευκωσίας είναι ότι θα πρέπει, πέραν της καταδίκης για τις τουρκικές ενέργειες στην Αμμόχωστο, να υπάρχει ρητή και ξεκάθαρη αναφορά στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) ως βάση λύσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και σε αναφορές ενεργειών για επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος στο Ισραήλ ο ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα η συνάντηση κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Την ίδια ώρα διήμερη επίσκεψη εργασίας άρχισε χθες στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός τη Δευτέρα από τον ομόλογό του Yair Lapid. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι ο  κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ισραήλ, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός σε χωριστές συναντήσεις από τον Πρόεδρο Isaac Herzog και από τον Πρωθυπουργό Naftali Bennett.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ως λύση και όχι ως πρόβλημα από τις ΗΠΑ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ