x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διπλωματική γλώσσα που… σφάζει

Δεν είναι συχνά που Ελληνας επίσημος τυγχάνει της υποδοχής που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, έγινε δεκτός και προσφωνήθηκε με τα θερμότερα λόγια από την ηγεσία της χώρας, τον Υπουργό των Εξωτερικών, την πρόεδρο της Βουλής και τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Αυτά ασφαλώς δεν είναι τυχαία γεγονότα. Ούτε και χαρίζονται. Αποτελούν το αποστάλαγμα των κόπων μιας ζωής. Το κύρος που αποκτάται μέσα από μια σειρά πράξεων, στις καλές και στις δύσκολες στιγμές της ζωής. Της επιλογής και διατήρησης μακροχρόνιας συνεργασίας και εμπιστοσύνης με ανθρώπους ικανούς να χτίζουν σχέσεις.

Η αποστολή του Πατριάρχη στο ταξίδι του είναι διπλή και αλληλο-υποστηριζόμενη: H εξασφάλιση της ελευθερίας της λειτουργίας του στην Κωνσταντινούπολη και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ένα θέμα-«κλειδί» για το μέλλον του. Παράλληλα, η διατήρηση της συνεχούς και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών του με το ποίμνιό του στις ΗΠΑ, το οποίο με τη σειρά του, εκτός των άλλων, αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζεται η υποστήριξή του, διαχρονικά και δικομματικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως είναι γνωστό, και εκ των πραγμάτων αναγκαίο, ο Πατριάρχης υποχρεώνεται να περπατάει πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, να λαμβάνει όλα τα μέτρα και να εκφράζεται με τέτοιο τρόπο, που να μην θίγει -τουλάχιστον δημόσια- τις ευαισθησίες των Τούρκων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραμένει και αδρανής. Οτι δεν αγωνίζεται για την διατήρηση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η παρακάτω στιχομυθία μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Πατριάρχη είναι ενδεικτική:

Μπλίνκεν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή της ανεξιθρησκίας και το υποστηρίζουμε αυτό ως μέρος της εξωτερικής μας πολιτικής. Και φυσικά το υποστηρίζουμε αυτό και στη δικιά μας τη χώρα. Η Εκκλησία του Παναγιότατου επεκτείνεται ανά την Υφήλιο, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βαρθολομαίος: Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική κυβέρνηση για την συνεχή υποστήριξή της στον Οικουμενικό Θρόνο, στις ιδέες και τις αρχές τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε ενώ αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα να επιβιώσουμε στην ιστορική έδρα μας την Κωνσταντινούπολη.

Αλλά και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, μαζί με άλλα θέματα, όπως η κλιματική κρίση, το θέμα της Σχολής της Χάλκης ήταν το κορυφαίο θέμα, αυτό με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Πατριάρχη.

Βέβαια, προσπάθειες για το άνοιγμα της Σχολής έγιναν πολλές από το 1971, όταν την έκλεισαν, χωρίς αποτέλεσμα, γιατί οι Τούρκοι θέτουν απαράδεκτους όρους αμοιβαιότητας αναφορικά με τους Ελληνες μουσουλμάνους στη Θράκη.

Οι σημερινές ωστόσο συνθήκες ευνοούν την λύση του θέματος αυτού. Πατριάρχης είναι ο Βαρθολομαίος, μια ηγετική μορφή. Στις ΗΠΑ έχουμε έναν από τους πιο φιλικά προσκείμενους και γνώστη του θέματος, Πρόεδρο. Στην Ελλάδα κυβερνά μια ισχυρή κυβέρνηση με έναν δυναμικό, λαοφιλή Πρωθυπουργό. Και στην Τουρκία έναν Πρόεδρο που ψάχνει με απόγνωση για «νίκες» ώστε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Οι συνθήκες λοιπόν είναι κατάλληλες. Ποιος ξέρει… Εχουν βρεθεί λύσεις για πολύ πιο δύσκολα προβλήματα από αυτό. Εξάλλου, η λύση του Θα είναι προς το συμφέρον όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουν περάσει σχεδόν 250 χρόνια από τη δημιουργία της Αμερικανικής Ομοσπονδίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ