x
 

Πολιτική

Διπλωματικός μαραθώνιος για τα Βαρώσια

27 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) βρίσκονται στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που η Λευκωσία βρισκόταν εν αναμονή και της επίσημης τοποθέτησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων γίνονται επαφές με όλες τις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ, τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και κράτη με τα οποία κτίστηκαν σημαντικές συνεργασίες τα τελευταία χρόνια όπως π.χ. το Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιαΐρ Λαμπίντ. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν τρόπους συνεργασίας και κοινής δράσης προς αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η ισραηλινή πλευρά εκφράζει έντονους προβληματισμούς για την βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών υποδεχόμενος τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν ιδιαίτερα έντονος αναφερόμενος στην Τουρκία: «Μοιραζόμαστε βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο τελευταία και θα  συζητήσουμε την αμοιβαία αντίδραση σε αυτές (τις ενέργειες)».

Σε σχετική είδηση η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις ανακοινώσεις για την Αμμόχωστο, το Ισραήλ εξέφρασε σε πολλές περιπτώσεις την αλληλεγγύη του προς την Κύπρο. Σημειώνει την ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό ΥΠΕΞ στο οποίο εκφραζόταν «η βαθιά ανησυχία του Ισραήλ για τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις αναφορικά με το καθεστώς των Βαρωσίων», επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη και πλήρη υποστήριξη προς την Κύπρο. Στο δημοσίευμα σημειώνεται και η συνεργασία του Ερντογάν με τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Από τις συνομιλίες Χριστοδουλίδη-Λαπίντ φάνηκε πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν επηρεαστεί παρά την αλλαγή διακυβέρνησης στη γειτονική χώρα. Αντίθετα, ο Γιαΐρ Λαπίντ υπογράμμισε ενώπιον του Νίκου Χριστοδουλίδη την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των συνεργασιών που είχαν αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο σ’ ό,τι αφορά τριμερείς συμμαχίες όσο και σε ευρύτερα σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ προτίθεται να μεταφέρει ανάλογα μηνύματα, σ’ ό,τι αφορά την εμβάθυνση της συνεργασίας 3+1, και προς τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε επίσης δεκτός την Τρίτη από τον Πρόεδρο του Ισραήλ IsaacHerzog και τον Πρωθυπουργό Νaftali Bennett, με τους οποίους συζήτησε μεταξύ άλλων «την περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών διμερών σχέσεων, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Βαρώσι, τον EastMed, τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ και τις κοινές μας προσπάθειες για προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή μας» όπως ανέφερε σε twitter του ο Υπουργός.

Τέλος Αυγούστου προγραμματίζεται τριμερής υπουργική συνάντηση στο Ισραήλ η οποία θα προετοιμάσει την επόμενη σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός φθινοπώρου στη Λευκωσία.

Μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια σε σχέση με τις διεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο των επαφών και με τα 26 κράτη μέλη της ΕΕ και των εν εξελίξει διεργασιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  ο Υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της  Ρουμανίας Bogdan Aurescu, τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Miguel Berger καθώς και με τον Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares. Σειρά άλλων επαφών έγιναν και την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ τόνισε επανειλημμένα ότι τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992). Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε  δηλώσει ότι η ΕΕ θα ανέμενε την τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προ της όποιας επόμενης κίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σε ανοιχτή συνεδρίαση την προεδρική δήλωση με την οποία καταδικάζει τις ανακοινώσεις «Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ηγετών» στις 20 Ιουλίου για μερικό άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Εξάλλου, για χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για τις έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για ενημέρωση και συντονισμό δράσεων με την συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής, αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, των Επικεφαλής ή/και Μελών των Αντιπροσωπειών της Βουλής με τους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ