x
 

Πολιτική

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία

12 Φεβρουαρίου 2022

ΜΟΣΧΑ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν σε μια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας το πρωί του Σαββάτου προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για «άμεσες και σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Η συνομιλία πραγματοποιούνταν την ώρα που η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο βρισκόταν υπό εκκένωση και εν μέσω εντεινόμενων προειδοποιήσεων ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εισβάλει άμεσα στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει με το πλάνο εισβολής στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας θα απαντήσουν αποφασιστικά και οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει εκτεταμένη ανθρώπινη δυστυχία και θα μειώσει το κύρος της Ρωσίας».

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη διπλωματία για το ουκρανικό, αλλά «είναι εξίσου προετοιμασμένες και για άλλα σενάρια».

Πριν μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα με σκοπό να βρουν μία λύση στη μεγαλύτερη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Πηγές του Κρεμλίνου σχολίασαν πως κατά την κλήση σημειώθηκε μία μικρή πρόοδος προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης.

“Η κλήση ασφαλείας μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Πούτιν τελείωσε στις 12.06 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (19.06 ώρα Ελλάδας)”, δήλωσε αξιωματούχος μετά την πολυαναμενόμενη αυτή συνομιλία.

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια “θεμελιώδη αλλαγή”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μπάιντεν και Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλία για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ είχαν θέσει δημόσια. Η συνομιλία ήταν “επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες”, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ενας άνδρας περπατά πάνω σε σπασμένο οδόστρωμα με φόντο την κίτρινη-μπλε πινακίδα “Ουκρανία” σε μια περιοχή που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στη Stanytsia Luhanska, το μοναδικό σημείο διέλευσης που είναι ανοιχτό καθημερινά, στην περιοχή του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)

“Ο Πούτιν δεν είπε τίποτα που υποδηλώνει ότι ετοιμάζει εισβολή”

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

“Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση”, δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν και Πούτιν που διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά.

“Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο”.

Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την “αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν” σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

Εκκένωση της πρεσβείας

Μια γυναίκα περπατά μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο της Ουκρανίας, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε σήμερα εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

Διαβάστε περισσότερα: Η Ουάσινγκτον στέλνει άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία

To πρωί του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, που διήρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Αμερικανοί στρατιώτες παρατάσσονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu, κοντά στην Κωστάντζα, της ανατολικής Ρουμανίας, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Andreea Alexandru)

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Ρόιτερς δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο ΟΑΣΕ δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ουκρανοί στρατιώτες περπατούν πάνω σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης κατά τη διάρκεια άσκησης σε περιοχή που ελέγχεται από Κοινή Επιχείρηση Δυνάμεων στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.

Διαβάστε περισσότερα: Τηλεφωνική επικοινωνία Σεργκέι Λαβρόφ- Άντονι Μπλίνκεν

Διπλωματικός πυρετός για το Ουκρανικό με νέο μπαράζ επαφών

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεσπάσει “ανά πάσα στιγμή”.

Απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που παρουσιάζεται ως επικείμενη, εντείνονται οι τηλεφωνικές συνομιλίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε μια προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

“Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας”, προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

“Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι’αυτήν”, πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη “και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων” του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια “πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα”, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος “έχει πάρει μια οριστική απόφαση” ή όχι. “Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση”, επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

“Δραστικές” κυρώσεις 

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι δυτικοί είναι “έτοιμοι για όλα τα σενάρια”: οικονομικά αντίποινα άνευ προηγουμένου σε περίπτωση πολέμου, αλλά και να συνεχίσουν να τείνουν χείρα διπλωματίας για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Εν αναμονή, το Πεντάγωνο θα αποστείλει “τις προσεχείς μέρες” επιπλέον 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Πολωνία για να “καθησυχάσει τους συμμάχους του NATO”.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα για την “σθεναρή υποστήριξη” των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Αρκετές σειρές συνομιλιών που έγιναν τις τελευταίες μέρες δεν επέτρεψαν την αποκλιμάκωση της κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες στα σύνορα της Ουκρανίας περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών με βαρύ οπλισμό.

Σε αυτή τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την Υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, το πολεμικό πλοίο Kaliningrad του ρωσικού ναυτικού καταπλέει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

“Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν από κοινού γρήγορες και δραστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας”, στην περίπτωση επίθεσης, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, έπειτα από σύνοδο δυτικών ηγετών, ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως και το Παρίσι, το Βερολίνο επιμένει στη “διπλωματική” οδό για να προχωρήσουν τα πράγματα προς μια “αποκλιμάκωση”.

Διαβάστε περισσότερα: Για «υστερία του Λευκού Οίκου» γύρω από την Ουκρανία κάνει λόγο η Ρωσία

“Αεροπορικοί βομβαρδισμοί”

Ο Λευκός Οίκος εξήρε την “αξιοθαύμαστη” ενότητα των δυτικών απέναντι σε αυτό που θεωρούν ότι είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τριάντα χρόνια.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμάχους τους τις αναλύσεις των υπηρεσιών πληροφοριών τους, σκιαγραφούν ένα δραματικό σενάριο στην περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

Αυτή “θα άρχιζε μάλλον με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και ρίψη πυραύλων που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν αμάχους”, σημείωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει “μια γρήγορη επίθεση” κατά του Κιέβου.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή ακόμη η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό. “Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και, για τη δική σας ασφάλεια, θα πρέπει να επιδιώξετε να φύγετε από την Ουκρανία. Η κατάσταση θα γίνει πολύ ασταθής αν υπάρξει σύγκρουση”, προειδοποίησε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Διαβάστε περισσότερα: Περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ

-Συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα 

Χθες το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες που έγιναν την Πέμπτη στο Βερολίνο μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν είχαν “κανένα αποτέλεσμα”.

Αυτές αφορούν την σύγκρουση που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 μεταξύ αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και του ουκρανικού στρατού από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα, η οποία έχει ήδη προσαρτήσει την Κριμαία το 2014, αρνείται οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση απέναντι στην Ουκρανία, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση μια σειρά από αξιώσεις, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κρίνουν οι δυτικοί.

Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν βεβαίωσε ότι εξασφάλισε τη Δευτέρα τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα τροφοδοτήσει επιπρόσθετη κλιμάκωση της κρίσης, η Ρωσία ανακοίνωσε νέα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποιεί επίσης γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα: Η Μόσχα ανακαλεί μέρος του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τέσσερις μήνες μετά την αμφιλεγόμενη ακρόαση στο Κογκρέσο που οδήγησε στις παραιτήσεις δύο προέδρων της Ivy League, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια εμφανίστηκε ενώπιον της ίδιας επιτροπής χθες Τετάρτη και κατήγγειλε απερίφραστα τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολή της, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι επέτρεψε να γίνει το Κολούμπια εστία μίσους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ