x
 

Οικονομία

ΔΝΤ: Εύσημα στην Ελλάδα για μείωση χρέους και ανάπτυξη το 2023

14 Νοεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Θετικές εκτιμήσεις και εύσημα για την ελληνική οικονομία συνολικά δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του. Καθώς ΑΕΠ και χρέος επανήλθαν σε προ πανδημίας επίπεδα, το ΔΝΤ δίνει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% για το 2023 και για το 2024 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 2%.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με το χρέος να μειώνεται ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Θετικά είναι ακόμη τα σχόλια και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, συστήνει περιορισμό στις μισθολογικές διεκδικήσεις στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.

Παράλληλα, επισημαίνει πως η άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στην ιδιωτική κατανάλωση, που ενισχύθηκε λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της σταδιακής μείωσης των υπερβολικών αποταμιεύσεων των νοικοκυριών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Θετικά είναι και τα σχόλια για τις επενδύσεις, αλλά και για το ποσοστό ανεργίας, το οποίο μειώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλά δεκαετίας.

Δίνεται ακόμη έμφαση στη συνεχή πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες λειτούργησαν ήδη θετικά στην αγορά. Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δείκτες κλίματος υποδηλώνουν ότι η συνολική οικονομική δυναμική παρέμεινε ισχυρή το τρίτο τρίμηνο παρά μια σειρά από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες).

Εν μέσω αύξησης των εσόδων, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος περίπου 2% μεσοπρόθεσμα θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, παρέχοντας παράλληλα πρόσθετο χώρο για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό θα συμβάλλει στη μείωση του μεγάλου επενδυτικού χάσματος της Ελλάδας, διατηρώντας παράλληλα σταθερά τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε πτωτική πορεία.

Παρ’ όλα αυτά, η Οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις λόγω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου δομικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Ο πληθωρισμός και ο δομικός δείκτης επιβραδύνθηκαν στο 3,8% και 3,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο, λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της Ενέργειας και των επιπτώσεων βάσης, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω της σύσφιξης της αγοράς εργασίας. Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από το κατώτατο σημείο το 2017, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε ένα εναλλακτικό σενάριο, το ΔΝΤ αναφέρει πως μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει το εμπόριο και να προκαλέσει ανανεωμένες πιέσεις στις τιμές της Ενέργειας και των τροφίμων και να υπονομεύσει το κλίμα εμπιστοσύνης.

Το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι κάτω του 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 στις μεγάλες τράπεζες, με τη βοήθεια και του προγράμματος Ηρακλής, όπως σημειώνεται. Ο χαμηλότερος δείκτης ΜΕΔ, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, συνέβαλαν σε ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζικών κερδών, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια. Εν μέσω συνεχιζόμενων εισροών καταθέσεων λόγω ισχυρής ανάπτυξης, το τραπεζικό σύστημα διατήρησε επίσης σημαντικά αποθέματα ρευστότητας παρά τις σημαντικές αποπληρωμές των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΚΟΠΙΑ. Ενα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεσπόζει στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, καθώς ένα άγαλμα του πατέρα του, του Φιλίππου Β' του Μακεδόνα, στέκεται επιβλητικό σε κοντινή πλατεία της πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ