x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δρ Γεώργιος Ν. Παπανικολάου (1883-1962) – Ιατρός ερευνητής, μετανάστης, συνιδρυτής του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης

17 Φεβρουαρίου 2024

Γράφει ο Δρ Σπύρος Ηλία Μεζίτης, Πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, οργανωτής των Ετήσιων Συνεδρίων Δρ Γεωργίου Παπανικολάου εκ μέρους του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης

Επιτροπή Συμποσίου Δρ Παπανικολάου: Δρ Σπύρος Ηλία Μεζίτης, Dr. Frank Chervenak, Δρ Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Δρ Λωρραίν Χρυσομάλλη, Δρ Στέλλα Λυμπέρη, Δρ Αντωνία Κολοκάθη, Δρ Ελένη Γκουζουλη, και Δρ Αντώνιος Γασπαρής.

(Διαβάστε ακόμα: Νίκος Μπαράκος στον «Ε.Κ.»: Είμαστε ευγνώμονες που γεννήθηκε στην Κύμη ο Γεώργιος Παπανικολάου

Η έρευνα των μαθητών του Ελληνικού Κλασικού Τσάρτερ Σχολείου του Μπρούκλιν για τον Γεώργιο Παπανικολάου

«Μουσείο Παπανικολάου: Ενα ταξίδι που συνδυάζει τη μαγεία του παρελθόντος με την εξέλιξη της επιστήμης γεμάτο γνώση και πολιτισμό»)

Ο Δρ Γεώργιος Ν. Παπανικολάου, για τον οποίο διαβάζετε σε αυτό το σημαντικό αφιέρωμα στο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα», είναι μεγάλη μορφή της παγκόσμιας σύγχρονης Ιατρικής που φωτίζει τους επιστήμονες ερευνητές και σώζει με το «Τεστ Παπ» εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο Δρ Παπανικολάου απέδειξε με το μικροσκόπιο, σε συνεργασία με τη γυναίκα του, το διαγνωστικό «Τεστ Παπ» και έκανε δημοσίευση γι’ αυτό το 1928. Ανήλθε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες, διετέλεσε καθηγητής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Κορνέλ, εκπαίδευσε πολλούς ιατρούς ερευνητές και έλαβε το Ανώτατο Βραβείο Ιατρικής ΗΠΑ Dr. Albert Lasker Award. Ο Δρ Παπανικολάου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης το 1936.

Το 1979, προς τιμήν του, φιλοτεχνήθηκε η προτομή του επί προεδρίας Δρα Θεοφίλου Δεληγιαννίδη του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. Το 1997, ο αείμνηστος πρόεδρος Δρ Αντώνιος Βασίλας χρηματοδότησε τη φύτευση δένδρου από την Κω, το νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής Κορνέλ. Το 1998, ο πρόεδρος Δρ Γεώργιος Γιατράκης ξεκίνησε την Ετήσια Υποτροφία Δρ Παπανικολάου στην Ιατρική Σχολή Κορνέλ Νέας Υόρκης που επιδίδεται σε φοιτητή/φοιτήτρια ελληνικής καταγωγής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου με τους τιμώμενους και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο HMS Gala 2023.

Το 2000 επί προεδρίας μου, καθιερώθηκαν τα Ετήσια Ιατρικά Συνέδρια υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Κορνέλ και τα τμήματα Ανατομίας και Γυναικολογίας και τον Ευβοϊκό Σύλλογο. Κάθε χρόνο βραβεύεται ένας/μια διακεκριμένος/η ιατρός που μπορεί να έχει κάνει σχετική έρευνα με τα ευρήματα του Δρα Παπανικολάου. Φωτεινά παραδείγματα αποτελούν ο Δρ Roy Vagelos το 2018, που συνετέλεσε στην καθιέρωση των στατινών για την υπερλιπιδαιμία, ο Γερμανός Νομπελίστας Δρ Zur Hausen το 2010 που απέδειξε ότι ο ιός HPV προξενεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και ο αείμνηστος καθηγητής και υποδιευθυντής Γυναικολογίας Κορνέλ Δρ Ιωάννης Ζερβουδάκης το 2013.

Συνέδριο προς τιμήν του Γ. Παπανικολάου στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Από αριστερά, η Δρ Γκου- ζούλης, ο Dr. Chervenak, η Δρ Χρυσομάλλη, ο Δρ Πλακογιάννης, η Δρ Λυμπέρη, ο Δρ Σ. Μεζίτης, η Dr. Villella, και ο Δρ Γάσπαρης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

Με τη συνέχιση των Ετήσιων Συνεδρίων στο Κορνέλ, όπου είχε 50 χρόνια σταδιοδρομία ο Δρ Παπανικολάου, o ιστορικός Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει σημαντικά τα συνέδρια για να τιμούμε τα επιτεύγματα του Δρα Παπανικολάου, αλλά και να δίνουμε έναυσμα στη νέα γενιά να ακολουθήσει και να διακριθεί στην Ιατρική Επιστήμη. Την ισχυρή προσωπικότητα του Δρα Παπανικολάου καλούνται να περιγράψουν σε έκθεση στα Ελληνικά, δεκάδες μαθητές/μαθήτριες Λυκείου ελληνικής καταγωγής, που βραβεύονται με επαίνους από τον καθηγητή Ελληνικών Σχολείων Δρα Δημοσθένη Τριανταφύλλου στην ετήσια βραδιά του Συμποσίου τον Μάιο. Οι μαθητές/μαθήτριες κάνουν περιήγηση του εργαστηρίου Ανατομίας Κορνέλ, που διηύθυνε ο Δρ Παπανικολάου και μαθαίνουν για το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Καταλήγουν στην προτομή Δρα Παπανικολάου στην είσοδο της Ιατρικής Σχολής Weill Cornell που είναι και το μοναδικό άγαλμα ιατρού στο Κορνέλ.

Αυτός ο απλός άνθρωπος έδωσε πνοή στην Ιατρική, στον Ελληνισμό και στην Ανθρωπότητα. Θα ήταν ευχής έργον να δημιουργηθεί έδρα Δρα Γεωργίου Παπανικολάου στην Ιατρική Σχολή Κορνέλ Νέας Υόρκης.

Από αριστερά, ο καθηγητής Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ο Δρ Σπύρος Μεζίτης και βραβευμένοι μαθη- τές/μαθήτριες ελληνικών σχολείων στην είσοδο της Ιατρικής Σχολής Κορνέλ δίπλα στην προτομή του ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου
Δρ Γεώργιος Ν. Παπανικολάου (1883-1962)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια νέα επένδυση στη λεγόμενη «πράσινη» ενέργεια, η οποία θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προχωράει η εταιρεία Red Apple Group, ιδιοκτησίας του Ελληνοαμερικανού μεγιστάνα, Τζον Κατσιματίδη (John Catsimatidis).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ