x

Αμερική

Δρ Γιώργος Μ. Βαρκαράκης, o γιατρός με τη μεγάλη καρδιά μιλά στον «Ε.Κ.»

Ο Δρ Γιώργος Μ. Βαρκαράκης είναι από τους μοναδικούς, σπάνιους ανθρώπους που έχει τη μεγαλοψυχία, ευαισθησία, αγάπη, καλοσύνη και ενσυναίσθηση προς τον συνάνθρωπό του κι έχει βοηθήσει πολύ κόσμο -που δεν έχει την οικονομική άνεση- μέσω αφιλοκερδών χειρουργείων με δύσκολες παραμορφώσεις, να τον επαναφέρει, να μπορεί να σταθεί ξανά χωρίς φόβο και ντροπή στην κοινωνία.

Προέρχεστε από μια ιατρική οικογένεια. Ποιες είναι οι επιρροές και πώς έχει επιδράσει στην καριέρα σας;

Εχω μεγαλώσει σε μια ιατρική οικογένεια όπου ο πατέρας μου, Μιχάλης Ι. Βαρκαράκης, ήταν ουρολόγος με μεγάλο και σημαντικό επιστημονικό έργο. Είχε τη διεύθυνση μεγάλης κλινικής της Αθήνας. Κατάλαβα από μικρό παιδί το χρόνο και την αφοσίωση που ο γιατρός πρέπει να καταβάλει. Εβλεπα όμως και την αγάπη των ασθενών στο πρόσωπο του πατέρα μου και τη χαρά του.

Η αγάπη του για την τέχνη και τη μουσική με βοήθησε στην καλλιέργεια της αισθητικής μου αντίληψης.

Με τον πατέρα του, Μιχάλη Βαρκαράκη μπροστά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Αθήνα, 2016

Ο πατέρας μου ακόμα παραμένει πρότυπο με την αγάπη του για την Ελλάδα, τη φιλελληνική τέχνη, την οξυδέρκεια, το πάθος και τις γνώσεις του. Το κατόρθωμα ένας γιατρός να καταφέρει να δημιουργήσει ένα μοναδικό και ιστορικό έργο για την πατρίδα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο και είμαστε ευγνώμονες. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η φιλελληνική τέχνη μέσω του πατέρα μου, πολλοί συλλέκτες ενδιαφέρονται και φέρνουν πίσω στην Ελλάδα την ελληνική κληρονομιά μέσω των φιλελληνικών έργων τέχνης.

Οι θείοι μου και τα ξαδέλφια μου είναι όλοι πολύ καλοί επιστήμονες, σοβαροί και πετυχημένοι.

Είμαι πολύ περήφανος και για τον αδελφό μου, Γιάννη, που είναι καθηγητής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών με σπουδές στο Johns Hopkins.

Η μητέρα μας, με την ανιδιοτελή της αγάπη και την καλοσύνη που τη χαρακτηρίζει είναι αυτή που μας έχει δώσει τις αρχές να είμαστε καλοί άνθρωποι, ταπεινοί, με αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Η μητέρα μας με αγάπη και απεριόριστη υπομονή έχτισε και έδωσε όλα τα θεμέλια ώστε η οικογένειά μας σήμερα να παραμένει τόσο αγαπημένη και στενά δεμένη, θαυμάζοντας και υποστηρίζοντας πάντα ο ένας τον άλλον. Ανεκτίμητο αγαθό και προσωπική ευτυχία να ξέρεις ότι πάντα έχεις ένα καταφύγιο ασφάλειας.

Ποιες είναι οι βασικές αρχές σας ως γιατρός;

Ο Ορκος του Ιπποκράτη. Πρώτα από όλα να είσαι ειλικρινής με τον άνθρωπο που γιατρεύεις, να βλέπεις τον ασθενή σαν να είναι μέλος της οικογένειάς σου, να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να κάνεις αυτά που έχεις μάθει και γνωρίζεις καλά. Η σωστή διάγνωση είναι η αρχή, η απαρχή για μια καλή πορεία στη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας.

Ποιες είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που είχατε;

Με τον αδελφό του Γιάννη στο Παρίσι το 2018

Είχα την τύχη να έχω ιδιαίτερες περιπτώσεις τόσο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όσο και στην ιδιωτική μου πορεία. Η εκπαίδευση σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια με πολλά ατυχήματα και εξειδικευμένα τμήματα με ιδιαίτερα περιστατικά ήταν ουσιαστική.

Τα σοβαρά ατυχήματα που χρειαστήκανε ταχείες επεμβάσεις μετά από πυροβολισμούς, τα παιδιατρικά συγγενή νοσήματα τόσο στη γενική χειρουργική, όσο και στην πλαστική χειρουργική όπως κρανιοπλαστικές και Lefort III για syndrοmic craniosynostosis με τον Dr. Fearon στο Dallas.

Από την προσωπική μου καριέρα οι περιπτώσεις ήταν προβλήματα τα οποία δεν είχαν λυθεί από πολλούς γιατρούς στο παρελθόν και με θεωρητική και τεχνική γνώση η λύση βρέθηκε, όπως π.χ. η αντιμετώπιση του υπερβολικού lip lift ή η αντιμετώπιση της αιμοχρωμάτωσης από αιμάτωμα από face lift.

Ατυχήματα. Τι κάνετε για να μπορέσετε να τους επαναφέρετε;

Μια από τις βασικότερες αρχές της αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας. Μετά την εφαρμογή του βασικού αλγορίθμου και την επιβεβαίωση της σταθερής κατάστασης του ασθενούς ο πλαστικός χειρουργός βλέπει ποιο είναι το έλλειμμα, ποιοι ιστοί έχουν νόσηση και χρειάζονται αντιμετώπιση. Η βασική αρχή είναι: «We replace like with like».

Οι βασικοί ιστοί στον οργανισμό είναι το δέρμα, ο μυικός ιστός, ο λιπώδης ιστός, ο οστικός ιστός και ο βλεννογόνος. Αυτές οι αρχές έχουν εφαρμογή γενικότερα σε όλες τις μορφές και αιτίες κάποιου νοσήματος όπως π.χ. σε καρκίνο του δέρματος όπου μετά την απομάκρυνση του παθογόνου ιστού το έλλειμμα αντιμετωπίζεται συνήθως με κάποιας μορφής undermining advancement and closure. Κρημνοί και μοσχεύματα είναι μετά οι επόμενες επανορθωτικές επιλογές. Οι αισθητικές εφαρμογές έρχονται εμμέσως με τη μετακίνηση των ιστών και την αναπλήρωση του μειωμένου όγκου λόγω γήρανσης.

Μιλήστε μας για ανθρώπους που τους αλλάξατε τη ζωή.

Νεαρή κοπέλα μετά από ωτοπλαστική. Μαϊάμι 2021

Ελπίζω ότι είναι αρκετοί αλλά γενικότερα και ένα μικρό πρόβλημα να αλλάξεις, βοηθάς τον συνάνθρωπό σου, όχι μόνο εγώ όλοι οι ιατροί. Η εξειδίκευση στην κρανιο-προσωπική χειρουργική μου έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρω σε παιδιά και ενήλικες που έχουν συγγενή νοσήματα όπως λαγόχειλο, νεοπλασίες, ουλές και παραμορφώσεις από εγκαύματα και ατυχήματα.

Είχα την τύχη να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και στην Αφρική με μια οργανωμένη και με εμπειρία ομάδα. Είμασταν μια ομάδα από αναισθησιολόγους, νοσοκόμους και πλαστικούς χειρουργούς.

Χειρουργήσαμε περίπου ογδόντα άτομα και προσωπικά σαράντα. Το Λεσότο είναι μια αυτόνομη χώρα στη Νότια Αφρική με περιορισμένες δυνατότητες αλλά με καλούς και χαρούμενους ανθρώπους. Ήταν μια όμορφη και αξιοσημείωτη εμπειρία.

Αλλες περιπτώσεις είναι μια γυναίκα που είχε πολλές φορές αλλάξει τα εμφυτεύματα των μαστών της με αλλοιωμένο σχήμα, πόνο και πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η σωστή αντιμετώπιση και χειρουργική επέμβαση βοήθησε την γυναίκα να αισθανθεί ξανά καλά.

Ενα περιστατικό από επιπλοκή ρυτιδεκτομής που είναι σπάνιο και δεν υπήρχε κάποια λύση στη βιβλιογραφία. Με τη σωστή ανάλυση του προβλήματος η θεραπεία δόθηκε με Vitamin K, Vitamin C, Platelets Rich Plasma (PRP), microneedling και υπερβαρικό οξυγόνο.

Εχω βοηθήσει ανθρώπους από επιπλοκές μετά από ανόρθωση άνω χείλους (που ήταν μετά από χειρουργείο με μειωμένο χείλος) όπου χρησιμοποίησα υλικό (άλλο μόσχευμα) από ομφάλιο λώρο και αμνιωτική μεμβράνη.

Ενας άνθρωπος με σηψαιμία στο πρόσωπο με ταχεία θεραπεία στο χειρουργείο και με σωστή ιατρική περίθαλψη έζησε και είχε και πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια του Covid-19 πιστεύω ότι βοήθησα μερικούς ανθρώπους που είχαν προδιάθεση για επιπλοκές με τη χορήγηση steroid inhaler, με αντιβίωση και συμπληρώματα.

Ένα χειρουργείο αφιλοκερδώς είναι κάτι πολύ σπάνιο. Τι σας ωθεί σε αυτό;

Η διαπροσωπική σχέση με τον ασθενή κάνει την ιατρική απασχόληση πολύ ιδιαίτερη. Ως άνθρωποι, από τη φύση μας, όταν μπορούμε και δίνουμε στους συνανθρώπους μας, αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Αρα το να βοηθήσεις κάποιον άνθρωπο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει-σώσει τον εαυτό του αλλά παράλληλα βλέπεις στα μάτια του πόσο απεγνωσμένα χρειάζεται τη δικιά σου βοήθεια, είναι κάτι το οποίο κάνει τη ζωή ακόμα πιο όμορφη.

Πώς αντιδρούν οι ασθενείς μετά;

Σε αγκαλιάζουν, σου στέλνουν ζωγραφιές, μηνύματα, κρασιά, μικρά δώρα και σου λένε ένα μεγάλο ευχαριστώ που νιώθεις ότι βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς τους.

Πρόσφατα είχατε έναν ασθενή από την Αυστρία;

Ναι, είναι παρεμφερές με αυτά που συζητάγαμε παραπάνω με την επιπλοκή από upper lip lift, το οποίο είναι μια πολύ λεπτή επέμβαση. Είχε προβλήματα από λαθεμένη μετακίνηση των ιστών. Πήγε στη Νέα Υόρκη και έκανε κάποια επέμβαση εκεί αλλά ακόμα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Διάβασε από το Realself ότι έχω δώσει λύσεις σε ανθρώπους με παρόμοιες επιπλοκές και έτσι ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου.

Το λίφτινγκ το κάνετε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Σε τι διαφέρετε;

Η βασική διαφορά είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να κάνει αυτό το χειρουργείο με τοπική αναισθησία. Και αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ασθενής πονάει. Δεν νιώθει απολύτως κανένα πόνο. Με χαλαρωτικό και με ένα ειδικό χαπάκι για τον πόνο, ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα κατά τη διάρκεια της εγχύσεως του αιμοστατικού υγρού.

Το σχήμα του προσώπου δίνεται με ράμματα που τοποθετούνται στο μυοαπονευρωτικό επίπεδο του προσώπου. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορεί και του λέω να χαμογελάει (για να υπάρχει η φυσικότητα κατόπιν), είναι σε μία ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι, οπότε άμεσα μπορείς να καταλάβεις άμα κάτι το οποίο κάνεις δεν βγαίνει απόλυτα φυσικό. Έτσι εκείνη την ώρα η βελτιστοποίηση είναι για το φυσικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που ο ασθενής φαίνεται νεότερος και ανανεωμένος χωρίς να φαίνεται ότι έχει υπάρξει ιατρική επέμβαση.

Το βασικότερο είναι να μην έχεις τραβήξει πολύ το στόμα και να φαίνεται ο ασθενής με ένα πολύ φυσικό χαμόγελο.

Η τεχνική σας στο fat graft έχει καλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, γιατί;

Αυτό μπορεί να είναι και λίγο υποκειμενικό, σίγουρα όμως ο τρόπος με τον οποίον παίρνω το λίπος είναι προς όφελος του ασθενούς. Είναι σαν να έχει λιποαναρρόφηση από το κοιλιακό τοίχωμα ή από κάποιο άλλο μέρος του σώματος. Το πάχος με το ultrasound assisted liposuction το φυγοκεντρίζουμε. Σίγουρα δεν υπάρχει επιστημονική συμφωνία αν η φυγοκέντριση είναι απαραίτητη, το βασικό είναι ότι το πάχος έχει πολλά βλαστοκύτταρα χωρίς ινώδεις ιστούς και κύτταρα που δε χρειαζόμαστε.

Ο τρόπος που κάνω την έγχυση του πάχους είναι πολύ σημαντική. Το βασικό είναι να δίνεις όγκο στα ανατομικά διαμερίσματα που το πάχος ζει όταν είμαστε νέοι. Ανάπλαση των οστών μπορεί να γίνει με πάχος που μπορεί να δώσει ένα σχήμα στο πρόσωπο με πιο ιδιαίτερα ζυγωματικά και γωνίες του προσώπου.

Ποιο είναι το μυστικό για τα ενέσιμα;

Τα ενέσιμα υλικά για την ανάπλαση του προσώπου είναι πολύ χρήσιμα και ευεργετικά για τον ασθενή αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Το Botox είναι διαφορετικό από το filler. Βοηθάει στην αποδυνάμωση του βλεφάρου ώστε να μην είναι σε χαμηλή θέση οπότε να αποφεύγει το μέτωπο να σηκώνει τα φρύδια. Κρατάει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες.

Στα fillers το βασικό είναι να χρησιμοποιείς υαλουρονικο οξύ που βοηθάει στον όγκο του προσώπου, αλλά και στο δέρμα αφού αποτελεί συστατικό του δέρματος. Προτείνω τα μακράς διαρκείας και την καλύτερη ποιότητα του υαλουρονικού.

Στο κεντρικό μέρος του προσώπου κρατάει ένα με ενάμιση χρόνο, στα ζυγωματικά περίπου ενάμιση με δύο χρόνια. Χρειάζεται πάγος πριν τη χορήγηση, ο θεραπευτής να γεμίσει όχι γραμμές αλλά περιοχές βαθιά μέσα στο πρόσωπο που το πάχος έχει μειωθεί, για να μπορέσει να φουσκώσει φυσιολογικά.

Με fillers μπορούμε να αναπλάσουμε φυσιολογικά το πρόσωπο αλλά χρειάζεται κάποιο μέτρο. Είναι βασικό ο ιατρός να έχει καλό αισθητικό μάτι, κατανόηση των ανατομικών αλλαγών με τη φυσιολογική γήρανση και την ικανότητα να τις αναστρέψει με διατήρηση φυσικού χαμόγελου και εμφάνισης.

Ένα άλλο μυστικό είναι ότι μπορούμε να βάλουμε στο πρόσωπο πάχος από το σώμα μας αν χρειαζόμαστε αρκετό όγκο αλλά εκεί είναι πολύ βασικό ο γιατρός να γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει γιατί μετά είναι δύσκολο να το βγάλεις. Έχω θεραπεύσει ασθενείς με τέτοιες περιπτώσεις και το μηχάνημα Embrace με ραδιοσυχνότητα facetite η accutite έχει βοηθήσει να βγάλουμε πάχος από μέρη που δεν έπρεπε να υπάρχουν στο πρόσωπο.

Πώς χειρίζεστε τους ασθενείς με εξωπραγματικές προσδοκίες;

Συνήθως δεν έχω ασθενείς με αυτές τις προσδοκίες. Εχω προσγειωμένους και απλούς ανθρώπους. Η απάντηση είναι απλή. Εξηγείς ότι η φιλοσοφία σου είναι η αποκατάσταση της ανατομίας οπότε ότι είναι εκτός των ορίων του φυσιολογικού και αισθητικού απλά δεν το κάνεις.

Ο χειρουργός πρέπει να έχει απόλυτη συγκέντρωση και δεξιοτεχνία. Πώς το καταφέρνετε αυτό;

Η χειρουργική και οποιαδήποτε χειρωνακτική απασχόληση ξεκινάει από το μυαλό, οπότε καθαρό μυαλό με καλή εστίαση είναι τα πιο βασικά. Η επανάληψη κάνει τις κινήσεις πιο αυτοματοποιημένες.

Η προσωπική τεχνική έρχεται μετά από πλήρη κατανόηση της σωστής τεχνικής, όπως σε όλα τα αθλήματα και σε οτιδήποτε κάνουμε. Απαλό χέρι με αφοσιωμένο, λεπτομερειακό και ήρεμο μυαλό. Να έχει καλούς καθηγητές για να μάθεις τα πράγματα από την αρχή σωστά και μετά να είσαι κι εσύ ένας γιατρός που να θέλει συνέχεια να βελτιώνεται.

Τι κάνετε για να αποφορτιστείτε μετά τα χειρουργεία;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης είναι αυτή η απάντηση. Το μυαλό για να μείνει καθαρό πρέπει να αποφορτίζεται και η γυμναστική είναι το καλύτερο φάρμακο, οπότε γυμναστική. Με αθλήματα όπως το τένις και το θαλάσσιο σκι. Η επαφή με τη φύση, σου δίνει ωραία αποτυπώματα χρωμάτων αρμονίας στο μυαλό σου τα οποία αντανακλούν στη δουλειά σου και συμπεριφορά σου. Τελευταία έχω ξεκινήσει ξανά και πιάνο που έκανα μικρός. Σε βοηθάει στην εξάσκηση του μυαλού, σε ηρεμεί και είναι καλή άσκηση για τα χέρια να δουλεύουν μαζί.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις που δακρύσατε με τα αποτελέσματα;

Ευτυχώς είναι δάκρυα χαράς και δεν μπορώ να πω ότι δάκρυσα. Εχω ένα μεγάλο χαμόγελο, κάποια περηφάνια και ότι όλα αυτά και ο αγώνας έχουν γίνει για κάποιο σκοπό. Σίγουρα πιο πολύ χαίρομαι με τη χαρά των ασθενών οπότε για μένα εκείνη η στιγμή είναι πολύ ιδιαίτερη και μοναδική.

Ποια είναι πιο επαναστατική μέθοδος στην Αμερική για να αναδημιουργηθούν οι ιστοί;

Μοσχεύματα ή ενέσιμα από ομφάλιο λώρο είναι για μένα η πιο επαναστατική και με μέλλον μέθοδος αποκατάστασης και αναπαραγωγής ιστών. Το αποτέλεσμα μπορεί να παίρνει λίγο χρόνο, αλλά η παρουσία των βλαστοκυττάρων βοηθάει πολύ στην αναγέννηση των ιστών.

Πιστεύετε στην Eastern Medicine;

Σίγουρα πιστεύω ότι συμπληρώνει τη Δυτική Ιατρική με τη θεραπεία στον ατομικό ψυχισμό και έχει θετικές επιρροές στο χρόνο της αποκατάστασης και στην ποιότητα της θεραπείας.

Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σας από την Ελλάδα;

Σίγουρα είναι πολλές και καλές. Τα παιδικά χρόνια στο σχολείο, οι γιορτές με την ευρύτερη οικογένεια, τα ελληνικά νησιά, ο Παναθηναϊκός, οι πρώτες μου κλινικές εμπειρίες στα νοσοκομεία της Αθήνας, το αγροτικό στη Σητεία όπου είχα την πρώτη επαγγελματική κλινική μου εμπειρία σαν ιατρός.

Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα, με πολύ πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Μας λείπει πολύ και την αγαπάμε. Οι επιτυχίες των Ελλήνων του εξωτερικού οφείλονται στον ψυχισμό, καλοσύνη και την κινητήρια δύναμη που μας δίνει η αγάπη μας για την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε ως Ελληνας γιατρός να περάσετε στην Ομογένεια;

Να είναι πραγματικά περήφανοι για την καταγωγή τους, να ακολουθούν τις ελληνικές μας παραδόσεις και να διδάσκουν τα παιδιά τους ελληνικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MONTΡΕΑΛ. Συνάντηση με τον Χρήστο Αδαμόπουλο, γενικό διευθυντή του Σχολείου «Σωκράτης-Δημοσθένης» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, είχε στις εγκαταστάσεις του ελληνικού σχολείου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας