x
 

Υγεία

Δρ Ιλια Θεοτοκά στον «Ε.Κ.»: Οι παιδόφιλοι ζουν παρασιτικά

Η Δρ Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μάς ενημερώνει για έναν κόσμο που φοβόμαστε να συνειδητοποιήσουμε.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Οι παιδόφιλοι μετανιώνουν για τις πράξεις τους; Ποια είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά;

Δρ Ιλια Θεοτοκά: Μαστροποί / παιδόφιλοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής διαταραχής προσωπικότητας. Οι μαστροποί επιδίδονται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για εγκληματικές προσωπικότητες με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Εμφανίζουν παράνομες συμπεριφορές, ψευδολογία, χωρίς όρια χειρισμό των άλλων ανθρώπων, έλλειψη ενοχών και τύψεων και ασφαλώς βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν απουσία συναισθηματικής ευαισθησίας, δε νοιάζονται για τους άλλους και το πώς νιώθουν, έχουν, δηλαδή, παντελή απουσία ενσυναίσθησης. Νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και τους στόχους τους, ζουν παρασιτικά. Δεν δέχονται την ευθύνη για τα λάθη τους, δεν μετανιώνουν, δεν τροποποιούν τη συμπεριφορά τους, με βάση τις συνέπειες που έχει αυτή η συμπεριφορά στους άλλους, αλλά και στον εαυτό τους, όταν τιμωρούνται.

«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το προφίλ ενός παιδόφιλου;

Δρ Θεοτοκά: Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι κυρίως άντρες, μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, ή bisexual. Μπορεί να έχουν σεξουαλική ζωή με ενήλικες, αλλά προτιμούν τα παιδιά γιατί είναι διαθέσιμα και ευάλωτα. Συνήθως, οι ηλικίες τον παιδόφιλων είναι από 17 ετών έως την μέση ηλικία. Τα περισσότερα θύματα είναι κορίτσια και ο δράστης μπορεί να είναι συγγενής, φίλος ή γείτονας, ή κάποιος που με κάποιο τρόπο έχει έρθει σε επαφή με το παιδί ή την οικογένειά του. Κάποιες φορές, οι δράστες αναφέρουν ότι και οι ίδιοι ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Σίγουρα είναι άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν τις ισότιμες σχέσεις με ενήλικες. Συχνά στους παιδόφιλους, μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές της προσωπικότητας.

Κάποιοι παιδόφιλοι μπορεί να είναι δάσκαλοι, κληρικοί, προπονητές, άνθρωποι που συνήθως είναι κοντά σε παιδιά, αλλά και κοινοί εγκληματίες.

Προσπαθούν να είναι δημοφιλείς, τόσο με τα παιδιά, όσο και με τους ενήλικες, εμφανίζονται «υπεράνω πάσης υποψίας», προτιμούν την παρέα των παιδιών, νιώθουν πιο άνετα με τα παιδιά, απ’ ό,τι με τους ενήλικες. Μπορεί να παραπλανούν τα παιδιά με «δώρα», καραμέλες, σοκολάτες, χρήματα και να εστιάζονται σε παιδιά που είναι μόνα τους, ή χρειάζονται προσοχή και φροντίδα.

Σαφώς, απευθύνονται σε παιδιά και οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οικονομική ανέχεια, «τάζοντας» μικρά «δώρα», τα οποία σιγά-σιγά μπορεί να γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά. Τα παιδιά παραπλανούνται με αυτά τα «δώρα», υποβάλλονται στη σεξουαλική κακοποίηση και σταδιακά αυτό γίνεται μια «μαθημένη συμπεριφορά» από το παιδί, το οποίο τη θεωρεί, ως ένα βαθμό, μη προβληματική και ύποπτη, θεωρεί ότι «αυτό μπορεί να συμβαίνει και δεν είναι κάτι κακό».

Ολα τα παραπάνω, είναι σε άμεση σχέση με την παραμέληση, την αδιαφορία, από την πλευρά της οικογένειας, ή και σε κάποιες περιπτώσεις με την απουσία ηθικών κανόνων και κώδικα αξιών, που κάθε οικογένεια οφείλει να προσδίδει στο παιδί από τη μικρή ηλικία. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει υποβάθμιση αυτών των συμβάντων και ανοχή της οικογένειας («κάνω ότι δε βλέπω, δεν καταλαβαίνω»), ή και την σιωπηρή αποδοχή, ακόμα και παραίνεση, προς εκμετάλλευση του παιδιού. Κάποιοι άνδρες παντρεύονται γυναίκες που έχουν παιδιά στην ηλικία που τους ενδιαφέρει για να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά. Κάποιοι παιδόφιλοι μπορεί να τους αρκεί να κοιτάζουν παιδιά, ή να βγάζουν φωτογραφίες, ενώ άλλοι προχωράνε σε χάδια, σωματική επαφή, ή και διείσδυση. Ακόμα και όταν ο παιδόφιλος δεν έχει παιδιά, το σπίτι του είναι γεμάτο με παιχνίδια και αντικείμενα που αρέσουν στα παιδιά.

Συνήθως οι δράστες αναφέρουν ότι και οι ίδιοι ήταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Ο παιδόφιλος δεν θα σταματήσει να κακοποιεί σεξουαλικά γιατί δεν θεωρεί ότι κάνει κάτι κακό και θα σταματήσει μόνο αφού συλληφθεί.

«Ε.Κ.»: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά;

Δρ Θεοτοκά: Καταρχήν μιλήστε στα παιδιά από πολύ νωρίς για τη σεξουαλική παρενόχληση. Εξηγείστε ποια είναι η φυσιολογική αγκαλιά και το φυσιολογικό χάδι. Χάδια που γίνονται υπό πίεση, κρυφά, χωρίς τη θέληση των παιδιών, ή όταν ο ενήλικας λέει στο παιδί να μην πει πουθενά αυτό που έγινε (χάδι, αγκαλιά, σωματική πίεση, αφαίρεση ρούχων, κ.λπ.), πρέπει να υποψιάσουν το παιδί και να μιλήσει αμέσως στο γονιό.

Παρατηρήστε τη συμπεριφορά των παιδιών σας, όταν αποφεύγουν κάποιον, δεν θέλουν να βρίσκονται μόνα μαζί του, ή αγχώνονται, φοβούνται όταν βλέπουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ακούστε τα παιδιά σας όταν σας λένε ότι κάτι τα ενοχλεί σε κάποιον. Δεν παραπονούνται πάντα επειδή θέλουν να αποφύγουν να διαβάσουν, ή από τεμπελιά, ή γιατί είναι «κακομαθημένα».

«Ε.Κ.»: Εχουμε την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και τον πληθωρισμό. Πώς μπορούμε συναισθηματικά να τα υπερβούμε όλα αυτά;

Δρ Θεοτοκά: Ναι, αλλεπάλληλες κρίσεις τις οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να τις διαχειριστεί ο άνθρωπος.

Ολα αυτά σχετίζονται με αισθήματα απώλειας και αβοηθησίας. Το αίσθημα ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους αποσταθεροποιεί και εντείνει τα ψυχολογικά προβλήματα και τις διαταραχές.

Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης κάτι ιδιαίτερα στρεσογόνο. Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι και η φύση είμαστε άμεσα συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Οταν στρεφόμαστε στη φύση χαλαρώνουμε, το στρες μειώνεται και νιώθουμε πιο αισιόδοξοι. Γι’ αυτό στους χώρους γραφείων υπάρχουν φυτά.

Κοιτώντας ένα φυτό την ώρα της εργασίας μειώνεται η αρτηριακή πίεση και το στρες.

«Ε.Κ.»: Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια σειρά από γυναικοκτονίες και βίαιες συμπεριφορές. Για όλη αυτή τη βία είναι υπεύθυνη και η πανδημία;

Δρ Θεοτοκά: H γυναικοκτονία είναι μια βαριά εγκληματική συμπεριφορά, που συχνά υποκρύπτει μια βαριά, κακοήθη, ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Ενας άνθρωπος που σκοτώνει τη γυναίκα του και μητέρα του παιδιού του είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να αγαπά ούτε τα παιδιά του.

Η πανδημία ενέτεινε την ένταση, τη βία και μπορεί να είναι μια παράμετρος επιδείνωσης της ενδοοικογενειακής βίας, όχι η κύρια. Η πανδημία οδήγησε στην αποσύνδεση με την κοινωνία, πράγμα που ευνόησε το διαδικτυακό έγκλημα.

Από την άλλη πλευρά, το «ανοιγόκλειμα» της κοινωνίας επιβάρυνε ψυχολογικά τα άτομα που ήδη είχαν ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και άτομα που δεν είχαν. Η οικονομική ανασφάλεια και η οικονομική καταστροφή δημιούργησαν έντονο άγχος, απογοήτευση, κατάθλιψη και αβεβαιότητα. Ολα αυτά αύξησαν τις εξαρτήσεις του αλκοόλ, των ουσιών και την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση ενέτεινε τα ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα με τον περιορισμό και τη στέρηση της ελευθερίας.

 

* Η Δρ Ιλια Θεοτοκά είναι κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια από την Ιατρική του Στάνφορντ και τα Εργαστήρια Rocky Mountain του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, παρέχει ενδείξεις ότι ίσως μια μέρα είναι δυνατόν να αναζωογονηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων με μια θεραπεία που ρυθμίζει τη σύνθεση ενός τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ