x
 

NextGen

Δρ Κάλλα Γκερβάσιο: Να έχετε ανθρώπους δίπλα σας που να σας εμπνέουν και να σας στηρίζουν

Η Δρ Κάλλα Γκερβάσιο (Kalla Gervasio) με καταγωγή από την Ιταλία από την πλευρά του πατέρα της και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από την πλευρά της μητέρας της, Ελληνοαμερικανίδα από το Wilmington DE, γεννήθηκε στο Trenton, NJ και μεγάλωσε στο Washington Crossing, PA στα προάστια της Φιλαδέλφειας. Είναι νέα επιστήμων με πάθος για την Ιατρική και έχει ακολουθήσει την Νευροοφθαλμολογία και την Οφθαλμοπλαστική, γιατί δεν της αρέσουν οι εύκολες επεμβάσεις, αλλά αυτές που την προκαλούν να βρει λύσεις και να κάνει δύσκολα χειρουργεία.

Μεγαλωμένη σε περιβάλλον γιατρών, με τον πατέρα της αναισθησιολόγο-παθολόγο και την μητέρα της ακτινοθεραπευτικό ογκολόγο, αν και οι γονείς της την παρότρυναν να μην ακολουθήσει αυτό το επίπονο και δύσκολο επάγγελμα, δεν τους άκουσε. Είχε αγαπήσει την Ιατρική και την επιστημονική προσέγγιση, που ήταν η καθημερινότητά της από παιδί.

Ξεκίνησε τις σπουδές της το 2008 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, έγινε Σύμβουλος Υγείας στο Trenton Health Team, Inc. συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Icahn στο Mount Sinai, με πρακτική στο Memorial Sloan Kettering Cancer και ειδικότητα στο Wills Eye Hospital. Από το 2022-2024 είναι υπότροφος στο τμήμα Ορθοπλαστικής και Επανορθωτικής χειρουργικής στο Washington University School of Medicine στο St. Louis.

H Kάλλα με συναδέλφους της στη North American Neuro-Ophthalmology Society (ΝΑΝΟS) στο Austin του Τέξας

Η Δρ Κάλλα στα 15 χρόνια της έχασε τον πατέρα της από μια σπάνια μορφή καρκίνου, το σάρκωμα Ewing. Τότε αποφάσισε αμετάκλητα να ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη και το ενδιαφέρον της για την Ογκολογία πυροδοτήθηκε. Μαζί της έχει τις όμορφες αναμνήσεις που τις άφησε ο πατέρας της, που την εμπνέουν να προχωρά με ζήλο στη ζωή. Την βοήθειά του στα σχολικά επιστημονικά πειράματα, το τένις που έπαιζαν μαζί και την αγάπη του που πρόλαβε να της δώσει, μέχρι η ζωή να αποφασίσει να τον στείλει στο μεγάλο ταξίδι.

Δρ Γκερβάσιο, γιατί επιλέξατε την Οφθαλμολογία;

Επέλεξα την Οφθαλμολογία, γιατί ήταν ο τέλειος συνδυασμός ιατρικής και χειρουργικής. Μου άρεσε, ότι σαν οφθαλμίατρος μπορώ να βλέπω στην κλινική τους ασθενείς μου και να εκτελώ τις διαδικασίες στο χειρουργείο. Συγκεκριμένα, με τράβηξε η Νευροοφθαλμολογία και η Οφθαλμοπλαστική, γιατί με ενδιαφέρουν οι πιο πολύπλοκες περιπτώσεις στον τομέα μας, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την Ογκολογία και τη Χειρουργική Κόγχου.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως γυναίκα οφθαλμίατρος;

Συνολικά, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά την ισότητα των φύλων στο πλαίσιο της Οφθαλμολογίας και της Ιατρικής συνολικά, αν και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Για παράδειγμα, πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι υπάρχουν λιγότερες γυναίκες συγγραφείς σε σύγκριση με άνδρες συγγραφείς σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, σε πολλαπλούς τομείς χειρουργικής υποειδικότητας, συμπεριλαμβανομένης της Οφθαλμολογίας. Πιστεύεται, ότι πολλές γυναίκες που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους, μπορεί να επικεντρωθούν στο ξεκίνημα μιας οικογένειας και έτσι να καθυστερήσουν να κάνουν ιατρικές δημοσιεύσεις και να επιδιώξουν άμεσα υψηλότερες θέσεις, σε σύγκριση με τους άνδρες. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ως γυναίκα στην Ιατρική εν γένει, είναι η επιτυχημένη ισορροπία μεταξύ της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η εύρεση εργασίας σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, όσον αφορά την άδεια μητρότητας, την παιδική μέριμνα, κ.λπ. Παρά ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και η εκπροσώπηση των γυναικών στην Ιατρική, εξακολουθεί να αυξάνεται κάθε χρόνο. Η γιαγιά μου πάντα ονειρευόταν να γίνει γιατρός και έγινε δεκτή στην Ιατρική σχολή, αλλά ο πατριός της, της είπε, ότι δεν της επιτρεπόταν να πάει εκεί, επειδή ήταν γυναίκα. Σε σύγκριση με αυτήν την εμπειρία, έχουμε προχωρήσει πολύ. Νιώθω περήφανη που μπορώ να ακολουθήσω την Ιατρική, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισε η γιαγιά μου, πολλά χρόνια πριν.

Τι αγαπάτε περισσότερο στο επάγγελμά σας;

Η Κάλλα στο Washington University κατά την διάρκεια επέμβασης οφθαλμοπλαστικής.

Λατρεύω την έννοια της διά βίου μάθησης μέσα στην Ιατρική. Ο τομέας της Ιατρικής αλλάζει συνεχώς, με νέες έρευνες να βγαίνουν καθημερινά. Για να γίνει κάποιος ένας σημαντικός γιατρός, θα πρέπει να συμβαδίσει με τις νέες πληροφορίες και να είναι πρόθυμος να μάθει και να προσαρμόσει την πρακτική του με την πάροδο του χρόνου. Ήμουν πάντα μια «χρόνια φοιτήτρια» και σπασίκλα θα έλεγα στην καρδιά! Μου αρέσει ότι αυτό το επάγγελμα μού επιτρέπει να συμβαδίζω με τις νέες τεχνικές, ιδέες, και την έρευνα, προκειμένου να φροντίσω με τον καλύτερο τρόπο τους ασθενείς μου.

Τι σημαίνει Οφθαλμική Πλαστική Χειρουργική και ποιες είναι οι πιο κοινές οφθαλμοπλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις;

Ο κλάδος της Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής, εστιάζει κυρίως στην πλαστική και επανορθωτική χειρουργική των βλεφάρων, της δακρυϊκής συσκευής και του κόγχου, καθώς και στην κοσμητική χειρουργική των βλεφάρων και των οφρύων.
Μερικές από τις συνήθεις διαδικασίες που εκτελούν οι οφθαλμοπλαστικοί χειρουργοί είναι η αποκατάσταση πτώσης (ανύψωση ενός βλεφάρου), η άνω και κάτω βλεφαροπλαστική (αφαίρεση περισσότερου δέρματος και/ή λίπους στα βλέφαρα), η αποκατάσταση ενός βλεφάρου που έχει στραφεί προς τα έξω ή προς τα μέσα, λόγω της γήρανσης και η ανύψωση φρυδιών. Επιπρόσθετες διαδικασίες περιλαμβάνουν τις επισκευές ρήξης βλεφάρου μετά από τραύμα, τις ανακατασκευές βλεφάρου μετά από αφαίρεση του καρκίνου του δέρματος, και την τροχιακή χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης για τη νόσο της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας.

Τι είναι η Νευροφθαλμολογία και τι παθήσεις καλύπτει;

Η Κάλλα με τον πατέρα της σε αναμνηστική φωτογραφία

Τα αίτια σε όλες τις κατηγορίες νευρο-οφθαλμολογικών παθήσεων, μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και να απειλούν είτε το κεντρικό νευρικό σύστημα, είτε γενικότερα την υγεία. Είναι σημαντικό λοιπόν ο ασθενής να επισκεφτεί αμέσως τον νευροοφθαλμίατρο για να προλάβει την πιθανή εξέλιξη της νόσου αν παρατηρήσει: Ανεξήγητη πτώση όρασης, παθήσεις των οπτικών νεύρων και των οπτικών οδών, παροδικές αμαυρώσεις, Διπλωπία και επίκτητες διαταραχές ευθυγράμμισης των οφθαλμών (επίκτητος στραβισμός), Νυσταγμό – Βλάβες των συστημάτων της κινητικότητας και σταθεροποίησης των οφθαλμών, Διαταραχές της διαμέτρου και κινητικότητας των κορών και του συστήματος εστίασης των οφθαλμών, προβλήματα βλεφάρων, Ανάσπαση βλεφάρου, Βλεφαρόσπασμος.

Ποια χειρουργική επέμβαση των ματιών σάς έχει δώσει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση ή συγκίνηση στην καριέρα σας; Μιλήστε μας για μια από τις πιο δύσκολες εγχειρήσεις που έχετε κάνει.

Οι αγαπημένες μου χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι περιπτώσεις εξειδικευμένης χειρουργικής θεραπείας για αποσυμπίεση του οφθαλμικού κόγχου σε περιπτώσεις θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας. Μία από τις πιο δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις που έχω πραγματοποιήσει με τους συναδέλφους μου ήταν η αφαίρεση μιας «δερμοειδούς κύστης» η οποία περιελάμβανε την αφαίρεση οστού από την τροχιά του ματιού για να δημιουργηθεί χώρος για την αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης, πίσω από το μάτι.

Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας – η οποία χρησιμοποιείται αναγκαστικά από όλες τις ηλικίες. Η χρήση υπολογιστών πόσο βλαβερή είναι; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ή να αποτρέψουμε τις βλαβερές συνέπειες;

Η χρήση υπολογιστών είναι πανταχού παρούσα στη σημερινή εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας. Ως οφθαλμίατρος, βλέπω πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ξηροφθαλμίας που επιδεινώνεται από τον υπερβολικό χρόνο στην οθόνης. Η συχνή λίπανση με τεχνητά δάκρυα 4-6 φορές την ημέρα και η λιπαντική αλοιφή τη νύχτα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία ξηροφθαλμίας. Περιστασιακά η αλλαγή από φακούς επαφής σε γυαλιά για να κάνετε στα μάτια σας ένα διάλειμμα, ενώ χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ξηρότητα.

Πώς η περιβαλλοντική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τα μάτια μας; Έχουν προκύψει νέες ασθένειες λόγω αυτών των παραγόντων; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι για την πρόληψη;

Η ρύπανση του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει πολλές οφθαλμικές παθήσεις, όπως σύνδρομο ξηροφθαλμίας, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια σε ασθενείς με απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου (μπλοκαρισμένοι δακρυϊκοί αγωγοί), και πολλά άλλα. Η πρόληψη μερικών από αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνει συχνή λίπανση των ματιών, αν κάποιος πάσχει από ξηροφθαλμία, θεραπεία εποχιακών αλλεργιών με συστηματικές φαρμακευτικές αγωγές ή αλλεργική επιπεφυκίτιδα με αντιαλλεργικές ειδικές οφθαλμικές σταγόνες, ή οφθαλμολογική χειρουργική επέμβαση, για τη διόρθωση των φραγμένων δακρυγόνων αδένων, αν κάποιος έχει υπερβολική δακρύρροια.

Η Κάλλα με την μητέρα της στο St. Louis.

Πόσο κακός είναι ο ήλιος για τα μάτια. Είναι απαραίτητο να τα προστατεύουμε πάντα;

Η προστασία του ήλιου είναι το κλειδί. Ως οφθαλμοπλαστικός χειρουργός, βλέπω πολλούς ασθενείς με καρκίνο του δέρματος διαφόρων σταδίων στα βλέφαρα. Σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο επεμβατικός ή έχει παραμείνει για πάρα πολύ καιρό, οι ασθενείς απαιτούν πιο περίπλοκες ανακατασκευές του βλεφάρου. Αντηλιακά και γυαλιά ηλίου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος του προσώπου και των βλεφάρων. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλα μέρη του ματιού. Η υπερβολική ηλιακή κηλιδοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή (μια κατάσταση που ονομάζεται ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια) και η χρόνια υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να επιταχύνει τον σχηματισμό καταρράκτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Δεδομένου ότι οι σημερινοί έφηβοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα ψηφιακά μέσα, τι θα τους ενθαρρύνατε να κάνουν για να προστατεύσουν την όρασή τους;

Η αυξημένη χρήση ψηφιακών μέσων έχει συσχετιστεί με επιταχυνόμενη ανάπτυξη μυωπίας ή μυωπίας σε παιδιά. Θα συμβούλευα τους εφήβους να κάνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις, για να βεβαιωθούν ότι φορούν τα σωστά γυαλιά ή συνταγή φακών επαφής και να κρατούν τα μάτια τους καλά λιπαίνοντάς τα με τεχνητά δάκρυα για να αποφύγουν την ξηροφθαλμία από τη χρήση ψηφιακών μέσων συχνά.

Τι σας αρέσει στη ζωή περισσότερο;

Η Κάλλας με την συνάδελφό της Rakhi Wills.

Πάντα απολάμβανα να παίζω τένις και μπάσκετ και να βλέπω αθλητικά στη Φιλαδέλφεια. Είμαι μέγας οπαδός της Φιλαδέλφειας 76ers (Philadelphia 76ers )και συνήθιζα να παρακολουθώ παιχνίδια με τον πατέρα μου όταν ήμουν παιδί. Οι γονείς μου κι εγώ επίσης παρακολουθούσαμε μαζί όλα τα μεγάλα τουρνουά τένις, ειδικά το US Open. Επιπλέον, απολαμβάνω τη μουσική, τα ταξίδια, και την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία. Στο κολλέγιο έκανα και κλασικές σπουδές.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι να δουλέψω σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, όπου να μπορώ να ασκήσω και τη Νευροοφθαλμολογία και την Οφθαλμοπλαστική με ιδιαίτερη έμφαση στην χειρουργική τροχιακού διαφράγματος και την Ογκολογία. Ελπίζω να είμαι σε θέση, να μπορώ να διδάξω και να συνεισφέρω έρευνα στον τομέα μου.

Τι θα συμβουλεύατε τις νεαρές γυναίκες που θέλουν να γίνουν οφθαλμίατροι;

Ποτέ μην τα παρατάτε και ποτέ μην αφήνετε κανέναν να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας σαν γυναίκα στην Ιατρική. Η ιατρική εκπαίδευση είναι προκλητική και θα υπάρξουν πολλές φορές, όπου μπορεί να αισθάνεστε σαν να μην είστε αρκετά καλές. Μην το αφήσετε να σας επηρεάσει! Βρείτε ένα δίκτυο υποστήριξης από μέντορες και φίλους σε κάθε μέρος που πηγαίνετε που θα σας εμπνεύσουν με την υποστήριξή τους να επιδιώξετε τους στόχους σας και να βγάλετε προς τα έξω τον καλύτερό σας εαυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος Νίκη Κεραμέως επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την επιστολική ψήφος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ