x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Δρ Νεφέλη Τσαγκάρη: Η Οδοντιατρική στην Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες Σχολές του Κόσμου

Ο οδοντικός πόνος είναι η πιο συχνή αιτία που στέλνει έναν ασθενή στον οδοντίατρο και «δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον πόνο να μας ταλαιπωρεί», επισημαίνει η Δρ Νεφέλη Τσαγκάρη, «γιατί δυστυχώς τίποτα στα δόντια δεν περνάει μόνο του. Οσο πιο πολύ το αφήσεις, θα χειροτερεύει». Μια από τις καλύτερες και πιο αγαπητές προσθετολόγους της Αθήνας, με δύσκολους και διάσημους ασθενείς, η Δρ Νεφέλη Τσαγκάρη, βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Με μεταπτυχιακό ειδίκευσης στην Προσθετική Χειρουργική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πάθος για την τελειότητα, αποφοίτησε με άριστα και άνοιξε το δικό της οδοντιατρείο, μετά από σεμινάρια εξειδίκευσης στις ΗΠΑ και αφού είχε δημιουργήσει ένα σεβαστό κύκλο πελατών, ήδη από την πρακτική της. Λάτρης των τεχνών και παρ’ ολίγον αρχιτέκτονας, η Δρ Τσαγκάρη χρησιμοποιεί την έφεσή της αυτή, για να αναβαθμίζει τα χαμόγελα και να επανορθώνει τα κακώς κείμενα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον οδοντιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα;

Είμαστε ανάμεσα στους 7 κορυφαίους προορισμούς ιατρικού τουρισμού στον Κόσμο και σίγουρα η καλύτερη επιλογή για οδοντιατρικά ταξίδια γιατί προσφέρουμε υψηλού επιπέδου οδοντιατρικές υπηρεσίες, σε ανταγωνιστικές τιμές από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νομίζω πως αυτό τα λέει όλα: Η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, βρίσκεται ανάμεσα στις 100 καλύτερες Σχολές του Κόσμου και πιο συγκεκριμένα, συμπεριλήφθηκε στη «Λίστα της Σαγκάης», η οποία καταρτίζεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, και «η επιτυχία της οφείλεται στο υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και στο έργο των καθηγητών». Επίσης διαθέτει ένα από τα τέσσερα καλύτερα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Παιδοδοντιατρική στην Ευρώπη. Γνωρίζω πολύ καλά και έχω και ασθενείς ομογενείς, οι οποίοι έρχονται για συγκεκριμένες θεραπείες, επειδή το κόστος είναι σημαντικά μικρότερο. Αυτό σαφώς είναι σωτήριο γι’ αυτούς, γιατί στην Αμερική το κόστος είναι δυσβάσταχτο, για συνταξιούχους κυρίως, που δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα και δεν καλύπτονται από ασφάλειες. Ομως αυτό που θέλουμε να διαδώσουμε είναι ό,τι σας είπα προηγουμένως. Η χώρα μας έχει εξαιρετικούς οδοντιάτρους, που είναι περιζήτητοι και κάνουν εξαιρετική δουλειά και κατά δεύτερον οι τιμές που υπάρχουν στην Αμερική, ακόμα και για μια απλή θεραπεία, όπως ένας καθαρισμός των δοντιών, είναι αστρονομικές για ένα μέσο ομογενή, που η ασφάλειά του δεν καλύπτει επίσκεψη σε οδοντίατρο. Είναι ολοφάνερο, ότι συμφέρει να έρθει και να φτιάξει τα δόντια του στην Ελλάδα, γιατί οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και το επίπεδο της υπηρεσίας υψηλό.

Εσείς είστε προσθετολόγος-χειρουργός. Τι περιλαμβάνει η ειδικότητά σας;

Η Οδοντική Προσθετική ασχολείται με την αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών και τη διόρθωση της σύγκλεισης, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που επιτάσσει η σύγχρονη αισθητική. Παρά την εξέλιξη της προληπτικής οδοντιατρικής και την προσπάθεια διατήρησης των δοντιών για όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών λόγω τερηδόνας, τραυματισμού ή περιοδοντικής νόσου χρήζει άμεσης φροντίδας και αποκατάστασης. Η Οδοντική Προσθετική περιλαμβάνει: Οψεις, Στεφάνες (Θήκες), Γέφυρες, Μερικές οδοντοστοιχίες, Ολικές οδοντοστοιχίες και Εμφυτεύματα.

Τι ακριβώς κάνουν τα εμφυτεύματα;

Τα δόντια που λείπουν αντιμετωπίζονται με οδοντικά εμφυτεύματα, τα οποία σήμερα τα χρησιμοποιούμε πιο πολύ από ποτέ. Με αυτά αντικαθιστούμε τη ρίζα των δοντιών με τεχνητές ρίζες, φτιαγμένες από απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό υλικά, όπως το τιτάνιο, που παρέχει ισχυρή βάση για μόνιμα ή αφαιρούμενα δόντια. Είναι μια πολύ ασφαλής μέθοδος και σχετικά εύκολη. Γίνεται σε επίπεδο ιατρείου με τοπική αναισθησία που κάνουμε, όπως σε ένα σφράγισμα. Μπορεί να γίνει και σε κλινική με μέθη. Τα ποσοστά επιβίωσης και επιτυχίας τους είναι πολύ μεγάλα ειδικά σε υγιείς ανθρώπους και μη καπνιστές.

Ποια είναι τα οφέλη των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Τα εμφυτεύματα είναι ο πιο σωστός τρόπος να αντικαταστήσεις ένα δόντι που λείπει. Δεν είναι όμως καλό να βγάζουμε τα φυσικά μας δόντια, αυτό που η φύση κάνει τόσο κόπο να δημιουργήσει και να βάζουμε εμφυτεύματα. Αν δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι πρέπει να βάλουμε εμφυτεύματα, αλλά το προτείνει ο οδοντίατρος, τότε κάνει κακή ιατρική. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά. Καταρχάς βελτιώνουν την εμφάνιση, διευκολύνουν τη μάσηση, βελτιώνουν την ομιλία και τη στοματική μας υγεία, βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση, προσφέρουν άνεση και διαρκούν μόνιμα. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες στον Κόσμο που τα εμπορεύονται γι’ αυτό και το εύρος των τιμών διαφέρει. Οι ασθενείς ρωτούν «γιατί αυτό κοστίζει τόσο… αλλού μου το χρεώνουν λιγότερο». Γιατί τόσο η ποιότητα, όσο και η έρευνα που κάνουν για να φέρουν το τελικό προϊόν στην αγορά μας διαφέρει. Είναι το ίδιο σαν να ρωτάμε πόσο κοστίζει ένα αυτοκίνητο! Δεν έχουν όλα την ίδια τιμή! Υπάρχουν καλύτερα αυτοκίνητα από άλλα.

Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνουμε, ώστε να έχουμε ένα υγιές στόμα;

Το προληπτικό κομμάτι έγκειται αρχικά στη διατροφή, η οποία παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην καταστροφή των δοντιών, γιατί η τερηδόνα, ο κύριος λόγος που χαλάνε τα δόντια, προκαλείται καθαρά από την κατανάλωση ζάχαρης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και δεν εννοούμε μόνο την άσπρη ζάχαρη που τρώμε και βάζουμε στον καφέ μας, αλλά τα γλυκά, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά, ακόμα και τα φρούτα και το γάλα, που θεωρούμε αθώο και το δίνουμε στα παιδιά το βράδυ πριν κοιμηθούν. Οταν γίνεται η ζύμωση όλες οι τροφές αφήνουν ζάχαρα. Αρα η διατροφή σε συνδυασμό με τη στοματική υγιεινή, δηλαδή το κατά πόσο βουρτσίζεις τα δόντια σου, βάζεις νήμα, η μεσοδόντιο βουρτσάκι και το πόσο συχνά επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου, είναι τα βασικά προληπτικά μέτρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προβλέπεται μια φορά το εξάμηνο ένας καλός καθαρισμός και έλεγχος των δοντιών και του στόματος.

Πόσες φορές πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας την ημέρα;

Ας είναι δυο φορές, αλλά αποτελεσματικές, που σημαίνει να πλένετε πολύ καλά τα δόντια και να χρησιμοποιείτε νήμα η μεσοδόντιο βουρτσάκι. Μια ερώτηση που κάνουν συχνά οι ασθενείς είναι αν πρέπει να πλένουν τα δόντια αμέσως μετά το ξύπνημα ή μετά το πρωινό. Προσωπικά πιστεύω, ότι πρέπει να τα πλένεις, αφού φας το πρωινό και όχι μόλις ξυπνήσεις, όπου μπορείς απλά να ξεπλύνεις το στόμα σου με νερό, για να το καθαρίσεις κάπως από τα μικρόβια που έμειναν στάσιμα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου στο στόμα μας. Αν π.χ. πλύνεις τα δόντια σου μόλις ξυπνήσεις και μετά φας για πρωινό μια φέτα ψωμί με μέλι ή ένα κρουασάν και έχεις πιει και τον καφέ σου με την ζάχαρη, μετά θα φύγεις για τη δουλειά σου και θα πλύνεις πάλι τα δόντια σου όταν γυρίσεις αργά το βράδυ. Εν τω μεταξύ, ενδιάμεσα θα έχεις φάει και κάποιο σνακ στη δουλειά. Αρα θα έχεις μείνει με το μέλι, το κρουασάν και το σνακ κολλημένο στα δόντια πολλές ώρες. Ενώ, αν τα πλύνεις και φύγεις για τη δουλειά, τουλάχιστον για το επόμενο τετράωρο η εξάωρο, μέχρι να φας κάτι άλλο, τα δόντια σου θα είναι σε καθαρό περιβάλλον και όχι τόσο επιβαρυμένα.

Αυτό σημαίνει, ότι όποτε τρώμε πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας;

Οταν τρώμε μπορούμε να ξεπλένουμε με λίγο νερό το στόμα μας και να αφήνουμε πάλι το pH να επανέρχεται στο φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να τα πλύνουμε αμέσως. Αυτό όμως που ενοχλεί και χαλάει στην ουσία τα δόντια, δεν είναι μόνο η ποσότητα της ζάχαρης, αλλά η χρονική διάρκεια που την καταναλώνουμε. Είναι προτιμότερο να φας μια τούρτα ολόκληρη την ίδια χρονική στιγμή -εμάς τους οδοντίατρους δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες- και μετά να ξεπλύνεις το στόμα σου, παρά να πίνεις και να λιβανίζεις ένα καφέ με τρεις κουταλιές ζάχαρη επί οκτώ ώρες. Αυτό μπορεί να σου χαλάσει τα δόντια πιο εύκολα. Ο καφές, τα τσάγια και το κόκκινο κρασί μπορούν να σου δημιουργήσουν χρωστικές στα δόντια, οι οποίες όμως φεύγουν με τον καθαρισμό.

Τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες;

Κατ’ αρχάς η μικροβιακή χλωρίδα του στόματος είναι φυσιολογική. Πέρα από την νόσο των δοντιών, την τερηδόνα, υπάρχει και η νόσος των ούλων, η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα. Υπάρχουν όμως νοσήματα, που δεν προκαλούνται από τα δόντια, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε υπάρχον ήδη επιβαρυμένο ιστορικό. Δηλαδή αν κάποιος έχει ζαχαρώδη διαβήτη, δεν του προκαλεί ζαχαρώδη διαβήτη το πρόβλημα στα ούλα του, αλλά σχετίζεται, γιατί δεν μπορεί να ρυθμιστεί σωστά ο διαβήτης, αν έχεις λοίμωξη στο στόμα. ’Η αν έχεις προβλήματα στην καρδιά. Π.χ. βαλβίδες, μπορεί οι φλεγμονές στο στόμα να προκαλέσουν μικροβιαιμία, δηλαδή να φύγουν τα μικρόβια από το στόμα, να περάσουν μέσα στην κυκλοφορία του αίματος και να νοσήσεις στην καρδιά. Δεν σημαίνει αυτό, ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν τα δόντια, αλλά η στοματική νόσος επιβάρυνε ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το χαμόγελό μας νεανικό;

Η έλλειψη δοντιών προκαλεί λειτουργικά αλλά και αισθητικά προβλήματα, τόσο στο χαμόγελο όσο και στο πρόσωπο, αφού στις περιοχές που λείπουν δόντια χάνεται η υποστήριξη των παρειών και των χειλιών και το πρόσωπο φαίνεται γερασμένο.

Η προσθετική δεν είναι μόνο καλλωπιστική, περιλαμβάνει το κομμάτι της αισθητικής, αλλά και της επανορθωτικής ιατρικής, δηλαδή αν κάποιος θέλει να φτιάξει το χαμόγελό του μπορεί να βάλει όψεις, μπορεί να βάλει θήκες, κεραμικά συστήματα και να φτιάξει το χαμόγελό του, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φάνε και σ’ αυτούς φτιάχνουμε γέφυρες και εμφυτεύματα αλλά και μασέλες στο κομμάτι της κινητής προσθετικής. Πλένετε τα δόντια σας! Αξίζει τον κόπο.

Πληροφορίες: Διεύθυνση/Λεωφόρος Βουλιαγμένης &, Priamou 6, Ag. Dimitrios/ Tηλέφωνο: +30 21 1215 2050 και κινητό 694-782-4474

Δρ Νεφέλη Τσαγκάρη, Χειρουργός Οδοντίατρος – Προσθετολόγος CDT DDS MSc:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Ενας 67χρονος Βρετανός ανασύρθηκε νεκρός από δύσβατο σημείο της περιοχής του Μεγάλου Σπηλαίου, στα Καλάβρυτα.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ