x

Αμερική

Δρ Τζον Τόμας: Ο «φύλακας άγγελος» του Οικουμενικού Πατριάρχη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ηταν ο γιατρός που βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, δρομολογώντας τις εξελίξεις για την επιτυχημένη επέμβαση στο νοσοκομείο Mount Sinai. Ο λόγος για τον ομογενή χειρουργό Δρα Τζον Τόμας (Dr. John Thomas), έναν ιδιώτη γιατρό, ο οποίος συνεργάζεται με το νοσηλευτικό ίδρυμα και ανέλαβε την πρωτοβουλία να προωθήσει τις εξετάσεις του Παναγιώτατου στον Δρα Γεώργιο Σύρο, ο οποίος, μαζί με τους Δόκτορες Γεώργιο Ντάγγα και Σταμάτιο Λεράκη, συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου ο κ. Βαρθολομαίος να αναχωρήσει υγιής από τις ΗΠΑ.

Σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα το οποίο υπέκρυβε απρόοπτα, ο Δρ Τόμας, ένας έμπειρος επιστήμονας, είχε αναλάβει εξ αρχής την υγειονομική επίβλεψη του Παναγιωτάτου, αναπτύσσοντας μια ξεχωριστή σχέση μαζί του, στις ευχάριστες, αλλά και τις δύσκολες στιγμές.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Δρ Τόμας ανατρέχει στην πρώτη του επαφή με τον κ. Βαρθολομαίο, τις πρώτες απαιτητικές καταστάσεις στην Ουάσιγκτον αλλά και την εν γένει σχέση που ανέπτυξε μαζί του, την οποία θεωρεί ως μια εμπειρία που θα θυμάται για πάντα.

«Εθνικός Κήρυκας»: Δρ Τόμας, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε πώς ήταν η εμπειρία αυτής της περιόδου, κατά την οποία αναλάβατε την ευθύνη να παρακολουθείτε την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη;

Δρ Τόμας: Ενοιωσα ότι ήταν τιμή που με επέλεξαν να συμμετέχω στην περίθαλψή του. Δεν περίμενα ότι ο ρόλος του θα είναι τόσο σημαντικός. Είμαι ευλογημένος που είχα την ευκαιρία να περάσω τόσο χρόνο μαζί του και να κάνουμε αυτές τις κουβέντες. Είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος και, επαναλαμβάνω, ένοιωσα ότι ήταν ευλογία που βρέθηκα κοντά του. Το γεγονός ότι έφυγε δυνατότερος και πιο υγιής απ’ ό,τι ήταν την ώρα που ήρθε, είναι ευλογία για όλους μας. Εύχομαι να παραμείνει υγιής και να τον έχουμε για πολλά χρόνια ακόμα κοντά μας.

Διακρίνονται οι Δρ. Γεώργιος Ντάγκας, Δρ. Σταμάτιος Λεράκης, Δρ. Τζον Τόμας και Δρ. Γεώργιος Σύρος (Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

«Ε.Κ.»: Πώς ήταν η πρώτη γνωριμία και πότε ήχησε ο πρώτος «συναγερμός» για εσάς;

Δρ Τόμας: Εφτασε στην Ουάσιγκτον ημέρα Σάββατο. Εκείνη την ημέρα μου τον σύστησαν. Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε «ελπίζω να μην με χρειαστείτε». Του είπα το ίδιο. Την επόμενη ημέρα ήμουν στο δωμάτιό του, έδειχνε κουρασμένος και ήμουν ανήσυχος. Τον πήγαμε στο νοσοκομείο George Washington, για έναν ενδελεχή έλεγχο. Στο σημείο αυτό έγιναν εξετάσεις και ευτυχώς ο Παναγιώτατος επανήλθε και επέστρεψε στο πρόγραμμά του. Από την άλλη πλευρά, εγώ μελέτησα λεπτομερώς τα αποτελέσματα, τα σκέφτηκα και αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν μου άρεσε. Σκέφτηκα επακριβώς: «Εάν ξανασυμβεί αυτό, να μην αισθάνεται καλά και η πίεσή του να είναι υψηλή, τι γίνεται αν δεν είμαι εκεί;». Προφανώς, είμαι χειρουργός, δεν είμαι καρδιολόγος. Κάτι δεν μου άρεσε λοιπόν κι έτσι απευθύνθηκα στον Δρα Σύρο.

«Ε.Κ.»: Αυτό το εξιτήριο από το George Washington ήταν σωστή απόφαση;

Δρ Τόμας: Κατ’ αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Ο Παναγιώτατος δεν υπέστη εγκεφαλικό, δεν έπαθε καρδιά, δεν είχε θρόμβωση ή εμβολή. Ολα τα βασικά προβλήματα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν όχι μόνο το ταξίδι, αλλά και την Πατριαρχία, είχαν αποκλειστεί. Ευτυχώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι δυνατός και επανήλθε. Ξεκαθαρίζω ότι καμία από τις εξετάσεις δεν έδειχνε σε πρώτη ανάγνωση κάτι κακό. Ετσι τον άφησαν να βγει. Εγώ μελέτησα τα αποτελέσματα και ζήτησα στοιχεία από Γενεύη και Κωνσταντινούπολη, τα οποία οι συνάδελφοι στην Ουάσιγκτον δεν είχαν στη διάθεσή τους. Εκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Αυτό που προβλημάτισε εμένα ήταν η λεγόμενη «μεγάλη εικόνα». Έτσι έβαλα τον Δρα Σύρο, ο οποίος κατάλαβε τη σοβαρότητα που υπήρχε από καρδιολογικής πλευράς. Από εκεί και πέρα, ο Δρ Σύρος θα σου βάλει π.χ. Βηματοδότη, αλλά ο Πατριάρχης χρειαζόταν στεντ. Εκεί μπήκαν ο Δρ Ντάγγας και ο Δρ Λεράκης. Νοιώθω ευλογημένος που καταφέραμε να εμπλακούμε και να διορθώσουμε το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή ο Παναγιώτατος έχει καρδιακή λειτουργία 30χρονου.

«Ε.Κ.»: Ηταν πρόθυμος ως προς την αναβολή του ταξιδιού επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη;

Δρ Τόμας: Είναι έξυπνος και λογικός άνθρωπος. Στην αρχή ήθελε να συνεχίσει το ταξίδι του.  Αλλά όταν έλαβε όλες τις πληροφορίες για την κατάστασή του και τις ανέλυσε, αποφάσισε να μείνει και να λάβει την περίθαλψη που έπρεπε.

«Ε.Κ.»: Ποιες ήταν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πρόγραμμα του Πατριάρχη;

Δρ Τόμας: Εγώ περίμενα ότι θα ασχοληθώ κυρίως με θέματα Covid. Είπα από την αρχή πως όσοι τον πλησιάζουν πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να φοράνε μάσκες. Σε κάθε εκδήλωση. Ημουν απόλυτος. Μάλιστα, εισηγήθηκα να μην πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με έναν διπλωμάτη από άλλη αποστολή, καθότι εκείνος δεν ήταν εμβολιασμένος. Ξεκαθάρισα ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα, για να μην θέσουμε τον Πατριάρχη σε κίνδυνο. Οταν ρωτήθηκα, είπα πως όλοι πρέπει να είμαστε προστατευμένοι και προσεκτικοί αυτήν την περίοδο.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η πιο ανθρώπινη ανάμνηση που είχατε κοντά του;

Δρ Τόμας: Οι σημαντικότερες μνήμες που θα έχω είναι αρχικά ο χρόνος που πέρασα μαζί του.  Ηταν μέρες που ήμουν ο πρώτος που μπήκα και ο τελευταίος που βγήκα από το δωμάτιό του. Από αυτό που είδα σε αυτό το ταξίδι, με όλους αυτούς που ήρθαν να τον δουν, ήταν συγκινητικό. Οπως συγκινητικό ήταν ότι μου εμπιστεύτηκε την υγεία του και άκουσε τις συμβουλές που του δώσαμε για να την αποκαταστήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.