x

Επιστήμη

Δράμα: Να επενδύσουμε σε δέντρα, προτρέπει ο ιδρυτής της κοινότητας Πελίτι

24 Ιανουαρίου 2023

ΔΡΑΜΑ. «Επενδύοντας σε δέντρα» είναι ο τίτλος του νέου σχεδίου που «υπογράφει» ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής της κοινότητας Πελίτι (peliti.gr), που από τον Ιανουάριο του 1991 ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους έχοντας οργανώσει, σήμερα, την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Με έδρα το Μεσοχώρι του δήμου Παρανανεστίου στην ορεινή Δράμα, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης και η πάντα δραστήρια εθελοντική ομάδα του Πελίτι, έχουν να παρουσιάσουν σημαντικό και ελπιδοφόρο έργο, στοχεύοντας -μεταξύ άλλων- μέσα από τις δράσεις τους και στην αυτάρκεια της τροφής. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαϊνατούδης εξηγεί πως ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για να φυτέψουμε δέντρα. «Οι χυμοί των δέντρων», εξηγεί, «έχουν πέσει τελείως. Το να φυτέψουμε οπωροφόρα δέντρα αλλά και δέντρα γενικότερα είναι μια πολύ καλή επένδυση. Μετά από λίγα χρόνια θα έχουμε ένα δέντρο που θα μας δώσει καρπό να φάμε. Για παράδειγμα, μήλα, αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, καρύδια, φουντούκια, μούσμουλα, σύκα, λωτούς και πολλά άλλα φρούτα».

«Να ευχαριστήσουμε το δέντρο που ήρθε στον χώρο μας»

«Τα δέντρα σε γενικές γραμμές είναι μια εύκολη καλλιέργεια», υπογραμμίζει ο ιδρυτής του Πελίτι και συνεχίζει: «θα ανοίξουμε έναν μεγάλο λάκκο, θα βάλουμε το δέντρο που έχουμε επιλέξει που μπορεί να είναι γυμνό ρίζα ή με μπάλα χώματος, θα συμπληρώσουμε στον λάκκο που έχουμε ανοίξει κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά, θα πατήσουμε ελαφριά το χώμα για να γεμίσουμε τα κενά και θα το ποτίσουμε. Θα ευχαριστήσουμε το δέντρο που ήρθε στο χώρο μας και θα του δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα το φροντίζουμε!».

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Σαϊνατούδης, είναι σημαντικό οι φυτευτές να επιλέξουν τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων, που είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες και πιο μυρωδάτες ως ποικιλίες. «Αν δεν μπορούν όμως να βρουν τοπικές ποικιλίες δεν χάθηκε ο κόσμος, το σημαντικό είναι να φυτέψουν οπωροφόρα δέντρα στον κήπο τους. Επίσης, θα πρέπει να δουν τι ευδοκιμεί στην περιοχή τους έτσι ώστε να μπορέσει να ευδοκιμήσει το δέντρο που επέλεξαν», τονίζει.

Το να φυτέψουμε οπωροφόρα δέντρα είναι μια επένδυση για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας. Τώρα, μάλιστα, που το κόστος ζωής αυξάνει, τα οπωροφόρα δέντρα θα είναι μια μόνιμη και εύκολη πηγή τροφής για το σπίτι μας. Πολλά από τα φρούτα (όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα σύκα, δαμάσκηνα κ.ά.) μπορούν να αποξηρανθούν ή να μετατραπούν σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες ή λικέρ.

«Τα δέντρα», επισημαίνει ο κ. Σαϊνατούδης, «θα μας δώσουν ίσκιο. Επίσης, θα μειώσουν τις ακραίες θερμοκρασίες στον κήπο ή στο χωράφι και θα γίνουν χώρος για να φωλιάσουν πουλιά και έντομα. Οταν θα κλείσουν τον παραγωγικό τους κύκλο, μετά από χρόνια, θα μας δώσουν ξύλα για τη φωτιά ή για κατασκευές. Τα δέντρα πάντα μας δίνουν».

Οι αφορμές της ζωής για να φυτεύσουμε ένα δέντρο

«Ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου», συνεχίζει, «μπορεί να γίνει μια αφορμή για να φυτέψουμε ένα δέντρο. Το δέντρο αυτό θα λέει την ιστορία αυτού του ανθρώπου και έτσι θα μείνει στη μνήμη μας και θα περάσει και στη μνήμη των επόμενων γενιών. Η γέννηση ενός νέου ανθρώπου αποτελεί αφορμή για να φυτέψουμε ένα δέντρο. Ενα γεγονός που επηρέασε τη ζωή μας, επίσης, μπορεί να γίνει αφορμή για να φυτέψουμε ένα δέντρο. Πάντα υπάρχει ένας λόγος για να φυτέψουμε ένα δέντρο».

Ο κύκλος ενός δέντρου είναι άρρηκτα ταυτισμένος με τον κύκλο ζωής ενός ανθρώπου. Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί όλο και περισσότερες δράσεις, με στόχο τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, στοχεύοντας στην αυτάρκεια του συγχρόνου ανθρώπου σε τρόφιμα, προτρέπει και παροτρύνει μικρούς και μεγάλους να επενδύσουν στα οπωροφόρα και μη δέντρα και στα σημαντικά οφέλη που αυτά προσφέρουν στη ζωή μας: «Το καλοκαίρι, όταν θα τρώμε τα νόστιμα φρούτα τους, μπορούμε να μαζέψουμε τα κουκούτσια τους. Τα κουκούτσια από τα οπωροφόρα δέντρα μπορούμε να τα επιστρέψουμε στη γη, στο βουνό ή στις άκρες του δρόμου κι έτσι να κάνουμε μια κίνηση για να γεννηθεί ένα νέο δέντρο, που θα δώσει καρπό και θα βοηθήσει να τραφούν τα άγρια ζώα ή και περαστικοί διαβάτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ