x
 

Γαστρονομία

Δράσεις προβολής της ελληνικής γαστρονομίας από τη Δράμα έως το Ηράκλειο της Κρήτης

26 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΡΑΜΑ. Ενα “μεγάλο τραπέζι” με τις γεύσεις της Ελλάδας στρώθηκε τις δυο προηγούμενες ημέρες από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη. Από τη Δράμα έως το Ηράκλειο της Κρήτης, η ελληνική γαστρονομία βρέθηκε στο επίκεντρο δράσεων για την προβολή της χώρας σε όλο τον κόσμο. Καλεσμένοι, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες μυήθηκαν σε ελληνικές γεύσεις και ταυτόχρονα βιώσαν τα τοπικά έθιμα της περιοχής. Στόχος η ανάδειξη της γαστρονομίας σε παράγοντα ικανό να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΤ το προηγούμενο διάστημα υπέγραψε συμφωνία με τον οδηγό Μισελέν, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες προβολής της ελληνικής γαστρονομίας σε όλον τον κόσμο.

Δράμα: Η νέα γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας με Διονυσιακά πιάτα

Στη Δράμα διοργανώθηκε ένα από τα σπουδαιότερα γαστρονομικά φεστιβάλ της περιοχής. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ενωση Ξενοδόχων Δράμας και στόχο είχε να αναδειχθεί για πρώτη φορά και με τον πλέον οργανωμένο τρόπο, η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας και της ευρύτερης περιοχής. Για το λόγο αυτό, βρέθηκε στη Δράμα ο chef Τζόναθαν, ο οποίος για πολλές ημέρες περιηγήθηκε στην περιοχή, γνώρισε τα προϊόντα της Δραμινής γης και εμπνεύστηκε απ’ αυτά. Και κατέληξε να παρασκευάσει ορισμένα πιάτα με αγνά προϊόντα της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Δράμας. Κοινή παραδοχή των συμμετεχόντων ήταν ότι για πρώτη φορά ανέτειλε η γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας με Διονυσιακά πιάτα.

Ηράκλειο: Μέχρι αύριο 27 Σεπτεμβρίου οι γαστρονομικές δράσεις

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το βράδυ του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022, η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Ημέρες Γαστρονομίας», στο Ενετικό Λιμάνι, παρουσία και του Δήμαρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού. Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι “Μέρες Γαστρονομίας” είναι πλέον ένας καθιερωμένος θεσμός για την πόλη μας, καθώς διεξάγονται για 4η συνεχή φορά και κάθε χρόνο η διοργάνωση γίνεται όλο και καλύτερη. Ένας από τους βασικούς στόχους του δήμου είναι να καταστεί το Ηράκλειο και γαστρονομικός προορισμός. Θεωρούμε ότι διαθέτει όλα τις προϋποθέσεις για να καταφέρει.

Οι “Μέρες Γαστρονομίας” συντελούν για την επίτευξη αυτού του στόχου καθώς αναδεικνύουν την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης. Συνάμα, παρουσιάζουν την επάρκεια των σύγχρονων παραγωγών, των τοπικών συνεταιρισμών, και των επαγγελματιών στους τομείς εστίασης και τουρισμού. Οι «Ημέρες Γαστρονομίας» συνεχίζονται με ένα συνδυασμό πολιτιστικών, μουσικών και γαστρονομικών δράσεων, μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Σίφνος: Φεστιβάλ Νικόλαος Τσελεμεντές

Την ίδια στιγμή στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Σίφνο πραγματοποιήθηκε το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” 22 -24 Σεπτεμβρίου, που ανέδειξε τη γαστρονομία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος, όπως τονίζει η Δήμαρχος Σίφνου Μαρίας Ναδάλη». Αναφορικά με το φεστιβάλ, αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων, μαζί με κάποιου τιμώμενου νησιού από το υπόλοιπο Αιγαίο, ανταμώνουν στη Σίφνο και παρουσιάζουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Κάθε νησί είχε το δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες και σεφ, παρασκεύασαν και παρουσίασαν τις συνταγές του τόπου τους.

Πειραιάς: Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»

Τέλος με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την Πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι και την Πειραϊκή, οι οποίες είχαν αναφορά στη γαστρονομία. Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ μέσω του θεσμού των αδελφοποιημένων πόλεων, στο 1ο «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» φιλοξενήθηκαν γαστρονομικές και πολιτιστικές δράσεις από τα τμήματα πολιτισμού της Ινδικής και της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η Κυριακή και η Μαριάνθη Τοπαλίδου, δίδυμες από τη Θεσσαλονίκη και ο μικρότερος αδερφός τους Αλέξανδρος περνούν τις τελευταίες ημέρες ατέλειωτες ώρες στο εργαστήριο του φούρνου τους, στο κέντρο της πόλης, παρασκευάζοντας και ξεφουρνίζοντας ψωμιά και γλυκά από τα ξημερώματα, για να προλάβουν τις παραγγελίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ