x
 

Πολιτική

Δρομολογείται σύνοδος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ) σε δυο φάσεις

22 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στήριξη από την Ουάσιγκτον στις πρωτοβουλίες της για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό ζητά η Λευκωσία και φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, ενώ δρομολογείται σύνοδος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε στη Νέα Υόρκη την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, τονίζοντας τη σημασία προς αυτή την κατεύθυνση του διορισμού ενός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Οπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο, η κ. Νούλαντ χαρακτήρισε την ανάληψη πρωτοβουλίας από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό πολύ θετική και είπε πως θεωρεί πολύ σημαντικό το να διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ έναν απεσταλμένο. Σημείωσε μάλιστα, πως είναι σημαντικό το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα διοριστεί.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ και επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να τεθεί το συντομότερο δυνατόν σε ισχύ η απαλλαγή θεωρήσεων αδειών εισόδου από και προς Κύπρο και ΗΠΑ.

Επίσης, συμφωνήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πραγματοποίηση συνόδων του σχήματος 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ) πρώτα σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας και στη συνέχεια σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Ακόμη, έγινε συζήτηση για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και πέραν αυτής, και για το θέμα της χρονικής επέκτασης της άρσης του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο ώστε να μην χρειάζεται η ανανέωσή της κάθε χρόνο, με στόχο να υπάρξει τελικά μόνιμη άρση του εμπάργκο. Εξάλλου, τέθηκε το θέμα της αναβάθμισης της Δήλωσης Προθέσεων Κύπρου – ΗΠΑ.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε πως στη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κ. Νούλαντ για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για την ανάληψη πρωτοβουλίας για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο διορισμός ενός απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Με το εβραϊκό λόμπι

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Επιτροπής Τεντ Ντόιτς, αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από τη στενή συνεργασία τους σε διάφορους τομείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τις πρόσφατες συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στους σχεδιασμούς που έχουν προγραμματιστεί με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της αντιμετώπισης κρίσεων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Τόνισε, επίσης, τη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι επαναβεβαίωσαν με το Ισραήλ και την Ελλάδα την ισχυρή τους προσήλωση στο μηχανισμό συνεργασίας 3+1 με τις ΗΠΑ, και συζήτησαν πιθανή επέκταση του μηχανισμού και με άλλες χώρες, όπως η Ινδία.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Διασπορά σε σειρά σημαντικών ζητημάτων και στη σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ των χωρών Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ και ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν, κατά τη συνάντηση, τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης των δικτύων που διαθέτουν προς προώθηση κοινών στόχων και προκλήσεων.

Επαφές για ενεργειακά

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε επίσης αντιπροσωπεία της εταιρείας Exxon.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς της εταιρείας στα τεμάχια της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οποία δραστηριοποιείται.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης για υλοποίηση των σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Chevron.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία των Ευρωπαϊκών Σχολείων (ΕΣ) για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2024-2025 (1η Αυγούστου 2024 - 31 Ιουλίου 2025), στο πλαίσιο του τρίο Προεδρίας, από τον Αύγουστο 2023 μέχρι τον Ιούλιο 2026, με την Ιταλία (2023-2024) να προηγείται της Κυπριακής Προεδρίας και τη Λετονία να ακολουθεί (2025-2026).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ