x
 

Πολιτική

Drones στα κατεχόμενα για κατασκοπεία γειτόνων

05 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Σε βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετατρέπεται, το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Η Τουρκία θέλει να το μετατρέψει σε άγρυπνο επιτηρητή της Ανατολικής Μεσογείου ακόμη και σε ορμητήριο για δράση κατά χωρών της περιοχής. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποκάλυψε πως τα τουρκικά drones μπορούν χρησιμοποιηθούν για αποστολές κατά της Αιγύπτου.

Αναφερόμενος στο θέμα της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο, ο Ερσίν Τατάρ σημείωσε τα εξής: «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (İΗΑ) και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (SİHA) χρειάζονται 6 με 7 ώρες, από το σημείο που βρίσκονται στην Τουρκία, για να φθάσουν στο ‘νότο’ [στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές]. Όμως τα İΗΑ και τα SİHA, που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο, θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν το τι γίνεται στην περιοχή, που εκτείνεται μέχρι την ‘νότια Κύπρο’ ή την Αίγυπτο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η βάση του Λευκονοίκου χρησιμοποιείται για τη δική μας άμυνα».

Απαντώντας ερώτηση σχετικά εάν υπάρχει ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει ναυτική βάση και ότι μπορεί να εξεταστεί το θέμα.

Στο θέμα της βάσης Λευκονοίκου ως ορμητήριο κατά των χωρών της περιοχής αναφέρεται και πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύει το Ινστιτούτο Μελετών για την Εθνική Ασφάλεια (INSS – The Institute for National Security Studies) του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Σε ανάλυση, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, γίνεται αναφορά τόσο στο θέμα των ενεργειών της Τουρκίας για τα Βαρώσια όσο και στο θέμα της βάσης στο Λευκόνοικο, υπογραμμίζοντας πως είναι ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής:

«Παρ’ όλο που η μεγαλύτερη προσοχή είχε στραφεί προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των Βαρωσίων, το ζήτημα της στρατιωτικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη την οποία η Τουρκία κτίζει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου καθώς επίσης και τα σχέδια της Τουρκίας για να κτιστεί μια ναυτική βάση χρήζει πιο ευρείας περιφερειακής αντίδρασης και παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ».

Μέσα από τη συγκεκριμένη ανάλυση διαμηνύεται προς την κατεύθυνση της ισραηλινής κυβέρνησης πως πέραν από τη στήριξη που έδωσε στην Κύπρο (η οποία καταγράφεται εκτενώς) στο θέμα των Βαρωσίων, η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να προσέξει και τις τουρκικές ενέργειες σ’ ό,τι αφορά τη δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ναυτική βάση.

Και σύμφωνα με πληροφορίες μας τόσο το Κάιρο όσο και η Ιερουσαλήμ, αλλά και ισχυροί παίχτες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούν πολύ στενά της κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και την προσπάθεια της να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε ορμητήριο.

Προ της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα, για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, όλα σχεδόν τα τουρκικά μέσα μετέδιδαν τις ίδιες πληροφορίες ως προς το θέμα της βάσης στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Ότι δηλαδή ο Ερντογάν προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει εγκαίνια των έργων ανοικοδόμησης της περιοχής και μετατροπής της σε μόνιμη βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο ο Ερντογάν ήρθε και έφυγε από τα κατεχόμενα χωρίς να πάει στο Λευκόνοικο.

Δεν αποκλείεται ένας από τους λόγους της μη μετάβασής του στην περιοχή και η αποφυγή τελετών αναβάθμισης της βάσης να έχουν να κάνουν με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από διάφορες κατευθύνσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια από τις χώρες που αντέδρασαν στα τουρκικά σχέδια.

Η Τουρκία είχε αρχικά αποφασίσει να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Λευκονοίκου ως χώρο προσωρινής στάθμευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στη συνέχεια και σύμφωνα με τα νέα σχέδια, επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν οι δομές ώστε τα τουρκικά drones να σταθμεύουν μόνιμα στα κατεχόμενα.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 τα οποία έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο Ιράκ, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Συρία. Θεωρούνται το μακρύ και φθηνό χέρι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και πλέον εξάγονται σε χώρες όπως το Κατάρ και η Ουκρανία. Συχνά συνοδεύουν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ κατά καιρούς συμμετέχουν σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση εξέφρασε η κυπριακή Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε κατ' ιδίαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσον αφορά την πλήρη δέσμευσή του για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ