x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυναμώνουν οι BRICS, «σκάνε» δυτικές τράπεζες

Η συμμαχία των BRICS (τα αγγλικά αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις και… επεκτάσεις. Η συμμαχία που ουσιαστικά αποτελεί το αντίπαλον δέος των G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ «μη απαριθμούμενο μέλος» είναι και η ΕΕ) ανοίγει τα «φτερά» της και ολοένα και περισσότερες χώρες θέλουν να γίνουν μέλη, ενώ παράλληλα το Νο 1 σχέδιό τους είναι η δημιουργία κοινού νομίσματος στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των μελών τους. Οπως γίνεται αντιληπτό, το «κοινό νόμισμα» θα «χτυπήσει» το δολάριο που μέχρι και σήμερα αποτελεί σχεδόν μονόδρομο ανάμεσα στις χώρες.

Ηδη 19 χώρες, όπως αναφέρει το «Bloomberg» (https://bloom.bg/44fonPC) έχουν ζητήσει να εισέλθουν στους BRICS. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Ανίλ Σουκλάλ (Anil Sooklal), πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής (χρονικά το τελευταίο μέλος των BRICS το 2010) – στη σύνοδο της συμμαχίας στις 2-3 Ιουνίου στο Κέιπ Τάουν «θα συζητηθούν η επέκταση των BRICS και οι τρόποι υλοποίησής της. Δεκατρείς χώρες έχουν ζητήσει επίσημα να ενταχθούν και άλλες έξι ανεπίσημα». Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν οι αιτήσεις από τις χώρες Σαουδική Αραβία, Ιράν, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία, Αίγυπτο, Μπαχρέιν, Ινδονησία, μαζί με δύο χώρες από την Ανατολική Αφρική και μία από τη Δυτική Αφρική – τις οποίες δεν κατονόμασε ο κ. Σουκλάλ. Ηδη η Κίνα έχει ανοίξει την πόρτα των BRICS στο Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζει το αίτημα της Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα άσχημα μαντάτα για το δολάριο έρχονται από Λατινική Αμερική αλλά και από Ασία. Πριν από μερικούς μήνες οι «Financial Times» είχαν αποκαλύψει πως Αργεντινή και Βραζιλία βρίσκονται σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος στις μεταξύ τους συναλλαγές. Την περασμένη Τετάρτη (26/4) ήρθαν οι δηλώσεις του νέου προέδρου της Βραζιλίας Λούλα Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που μίλησε για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος μεταξύ των χωρών μελών της ομάδας των BRICS.

Στην Ασία η Ινδία προχωράει το σχέδιο της συναλλαγής της με ρουπίες, το εθνικό της νόμισμα. Μέχρι τώρα η Ινδία είχε συμφωνίες με 18 χώρες μεταξύ των οποίων οι Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ομάν, Νέα Ζηλανδία και πλέον μαζί τους θα είναι και το Μπανγκλαντές. Ινδία και Μπανγκλαντές συμφώνησαν μέρος των διμερών συναλλαγών τους να γίνονται στα εθνικά νομίσματά τους και όχι σε δολάρια.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank και τρίτη τράπεζα, η First Republic Bank (FRB) τέθηκε υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI). Την εν λόγω τράπεζα φαίνεται πως «σώζει» εξαγοράζοντας τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της η JP Morgan. Ομως ο «Ασκός» άνοιξε και κανείς δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εχουμε αναφερθεί αρκετά στις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ξαφνική ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ στα Αγγλικά).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ