xΤαξίδι

Δύο αισθητηριακοί περίπατοι στα ίχνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, στο πλαίσιο του έργου «Δρόμοι του Νερού»

25 Νοεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Το Μουσείο των Ηρακλειδών συνδιοργανώνει με την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Project την πραγματοποίηση δύο περιπάτων στα ίχνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου της Αθήνας, ενός σπουδαίου ρωμαϊκού μνημείου διαδημοτικής χωροθέτησης και υπερτοπικής σημασίας, στο πλαίσιο των δράσεων του έργου «Δρόμοι του Νερού». Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πως στο «υπόγειο» της πόλης, από τις παρυφές της Πάρνηθας μέχρι και την πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, εκτείνεται αυτό το αρχαίο μνημείο σχεδόν 2.000 ετών, το οποίο μεταφέρει ακόμα νερό, ενώ διατρέχει υπογείως 8 διαφορετικούς δήμους. Δύο βόλτες αισθητηριακής χαρτογράφησης προσκαλούν παιδιά και γονείς να επανανακαλύψουν την πόλη μέσα από τις αισθήσεις τους και να γνωριστούν με τον αθέατο, πολύτιμο αυτό πόρο.

1η βόλτα: Σάββατο 4/12, 14.30-17.30, Πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων – Πλατεία Κιτσίκη. Σημείο Εκκίνησης: Πλατεία Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων

2η βόλτα: Κυριακή 5/12, 11.00-14.00, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Πλατεία Δεξαμενής. Σημείο Εκκίνησης: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Εκτός από την εμπειρία της ίδιας της χαρτογράφησης, οι βόλτες θα περιλαμβάνουν μια σύντομη διαδραστική συζήτηση πάνω στις καταγραφές των συμμετεχόντων, όπως και την περαιτέρω γνωριμία με το αθέατο υδραγωγείο μέσα από μια βιωματική δράση και μερικές κλεφτές ματιές στο εσωτερικό του.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσω συμπλήρωσης της φόρμας συμμετοχής. Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορεί κανείς να ζητήσει μέσω email contact@urbandigproject.org ή στο τηλέφωνο 6985 069 300 (ώρες επικοινωνίας: 16.00-21.00).

Συντελεστές:

Ειρήνη Αλεξίου: Χορογράφος, Χορεύτρια, Δασκάλα Γιόγκα

Άννα Μαγουλιώτη: Εκπαιδευτικός, Σκηνογράφος

Κατερίνα Πρωτονοταρίου: Μηχανικός με ειδίκευση στην Πολεοδομία-Χωροταξία, Ηθοποιός

Γιώργος Σαχίνης: Σκηνοθέτης, Πολιτικός Μηχανικός και expert πάνω στο Αδριάνειο Υδραγωγείο

Οι δράσεις είναι μέρος του έργου «Δρόμοι του Νερού», που υλοποιείται από το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την Όχι Παίζουμε ΑΜΚΕ/ UrbanDig Project και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με την υποστήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Οι συνεργαζόμενοι φορείς, μέσα από το έργο, έχουν ως στόχο την ανάδειξη του νερού ως πολιτισμικού κεφαλαίου. Το έργο χρησιμοποιεί το νερό ως αφήγημα για να εξερευνήσει τον δημόσιο χώρο και την ιστορία του μέσα από δημιουργικές δράσεις, πολιτιστικά δρώμενα και έργα νέων καλλιτεχνών, της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα, το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων γύρω από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στην ενδυνάμωση της σχέσης του πολίτη με την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα αγαπημένο ακριβό πουκάμισο, πολυφορεμένο λόγω της ιδιαίτερης προτίμησης και μία διαφημιστική αφίσα στην αρχή της Βασιλέως Ηρακλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που υπόσχεται να το κάνει καινούργιο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα από τα πιο ιστορικά ελληνοαμερικανικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης κατεβάζει ρολά, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας.

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος με επιστολή την οποία έστειλε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες του, ευχαριστεί για τη συνεργασία και συμπαράστασή τους κατά τα 51 έτη της διακονίας του στην Εκκλησία και συνάμα τους πληροφορεί πως απέρχεται από τη θέση του στην Αρχιεπισκοπή.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

ΒΙΝΤΕΟ

Πυρπολήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο έξω από το «Fox News» (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άντρας κατηγορείται για εμπρησμό και άλλα εγκλήματα για την πυρπόληση ενός γιγάντιου χριστουγεννιάτικου δέντρου έξω από τα κεντρικά γραφεία του «Fox News» στο κέντρο του Μανχάταν.

Πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα του Κόσμου

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Υπενθυμίζοντας τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.