x

Κοινωνία

Δύο εφημερίδες «πεθαίνουν» εβδομαδιαίως στις ΗΠΑ

30 Ιουνίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρά την αυξανόμενη αναγνώριση του προβλήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να βλέπουν τις εφημερίδες να «πεθαίνουν» με ρυθμό δύο την εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, σχετικά με την κατάσταση του τοπικού Τύπου.

Οι περιοχές της χώρας που βρίσκονται χωρίς αξιόπιστη πηγή τοπικών ειδήσεων τείνουν να είναι φτωχότερες, μεγαλύτερες και λιγότερο μορφωμένες από αυτές που έχουν καλή κάλυψη, ανέφερε η «Medill School of Journalism, Media and Integrated Marketing Communications» του Northwestern University.

Η χώρα είχε 6.377 εφημερίδες στα τέλη Μαΐου, από 8.891 το 2005, ανέφερε η έκθεση. Αν και η πανδημία δεν προκάλεσε τον απολογισμό που φοβήθηκαν ορισμένοι στον κλάδο, 360 εφημερίδες έχουν κλείσει από τα τέλη του 2019, όλες, εκτός από 24 εβδομαδιαίες που εξυπηρετούν μικρές κοινότητες.

Υπολογίζεται ότι 75.000 δημοσιογράφοι εργάζονταν σε εφημερίδες το 2006, και τώρα αυτό έχει μειωθεί σε 31.000, είπε το Πανεπιστήμιο Northwestern. Τα ετήσια έσοδα των εφημερίδων μειώθηκαν από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Παρ’ όλο που οι φιλάνθρωποι και οι πολιτικοί έχουν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα, οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση του διαφημιστικού μοντέλου της βιομηχανίας δεν έχουν αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια, η ενθάρρυνση της ανάπτυξης στον τομέα των ειδήσεων μόνο σε ηλεκτρονική μορφή δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις συνολικές τάσεις, δήλωσε η Πενέλοπε Μους societal (Penelope Muse Abernathy), επισκέπτρια καθηγήτρια στο Μέντιλ (Medill) και η κύρια συγγραφέας της έκθεσης.

Πολλοί από τους ιστότοπους εστιάζουν σε μεμονωμένα ζητήματα και συγκεντρώνονται σε ή κοντά σε μεγάλες πόλεις με χρήματα από φιλανθρωπίες, ενώ παρέχουν μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους, αναφέρει η έκθεση.

Τα κενά των ειδήσεων αυξάνονται: Η έκθεση εκτιμά ότι περίπου 70 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε μια κομητεία χωρίς τοπικό ειδησεογραφικό οργανισμό ή μόνο έναν.

«Αυτό που πραγματικά διακυβεύεται σε αυτό είναι η δική μας δημοκρατία, καθώς και η αστική και κοινωνική μας συνοχή», είπε ο Αμπέρναθι.

Οι πραγματικές «καθημερινές» εφημερίδες που τυπώνονται και διανέμονται επτά ημέρες την εβδομάδα επίσης λιγοστεύουν. Η έκθεση ανέφερε ότι 40 από τις 100 μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας δημοσιεύουν μόνο ψηφιακές εκδόσεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιταχύνει την απομάκρυνση από τις έντυπες εκδόσεις, δήλωσε ο Τιμ Φράνκλιν (Tim Franklin), διευθυντής της «Medill Local News Initiative».

Μεγάλο μέρος της ανατροπής του κλάδου οφείλεται στην ανάπτυξη των αλυσίδων εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων των νέων περιφερειακών αλυσίδων που έχουν αγοράσει εκατοντάδες εφημερίδες σε μικρές ή μεσαίες αγορές, αναφέρει η έκθεση. Λιγότερο από το ένα τρίτο των 5.147 εβδομαδιαίων εφημερίδων της χώρας και μια ντουζίνα 150 δημοτικών και περιφερειακών ημερήσιων εφημερίδων είναι πλέον τοπική ιδιοκτησία και έκδοση, ανέφερε η «Medill Local News Initiative».

Η αναφορά της Αμπέρναθι έδειξε μια χούφτα «τοπικούς ήρωες» για να αντιμετωπίσουν την απαισιοδοξία που παρέχουν οι ακατέργαστοι αριθμοί. Η μία είναι η Σάρον Μπάρτον (Sharon Burton), εκδότρια και συντάκτρια του «Adair County Community Voice» στο Κεντάκι, όπου ωθεί το προσωπικό της προς την επιθετική δημοσιογραφία, ενώ παράλληλα ασκεί επιτυχώς πιέσεις για την επέκταση των επιδοτήσεων με ταχυδρομείο, όσον αφορά τις επαρχιακές εφημερίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας