ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κυρώσεις κατά πέντε φυσικών προσώπων και μιας νομικής οντότητας ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ λόγω σύνδεσης με την κοινοπραξία Intellexa και τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή τεχνολογίας spyware που αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη λίστα των νέων κυρώσεων του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) βρίσκονται δύο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι εξής:
- ARTEMIOU, Artemis, CY-3046 Limassol, Patmou, Zakaki 11A, Cyprus; Hungary; DOB 15 Dec 1979; nationality Cyprus; Gender Female (individual) [CYBER2].
- KARAOLI, Panagiota, 40 Filosofou Lapithi, Limassol, Cyprus; DOB 24 Jun 1974; nationality Cyprus; Gender Female; Passport E003856 (individual) [CYBER2].
Σημειώνεται ότι η Παναγιώτα Καραολή είναι διευθύντρια πολλών οντοτήτων της κοινοπραξίας Intellexa που ελέγχονται από την Thalestris Limited, ενώ η Αρτεμις Αρτεμίου είναι γενική διευθύντρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings), μέλος του Intellexa Consortium και υπάλληλος της Intellexa.
Στη λίστα των νέων κυρώσεων βρίσκονται και πρόσωπα από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες.
Ντίλιαν και Intellexa
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η κοινοπραξία Intellexa είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που δημιούργησε και εμπορευματοποίησε μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού υψηλής επιθετικότητας, τα οποία διατίθενται στην αγορά κυρίως με την εμπορική ονομασία «Predator». Η κοινοπραξία ιδρύθηκε από τον Tal Jonathan Dilian («Dilian»). Το Predator spyware μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα που αποθηκεύονται και μεταδίδονται από τη συσκευή του στόχου, όπως ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω επιθέσεων με ένα κλικ ή και χωρίς κλικ. Συνεπώς δεν απαιτούν καμία αλληλεπίδραση του χρήστη για να μολύνει το spyware τη συσκευή του. Οι επιτυχείς επιθέσεις του Predator spyware μπορούν να παρέχουν στους χειριστές του spyware πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στη συσκευή του θύματος, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού, προσωπικών μηνυμάτων και αρχείων μικροφώνου. Ως μέρος της αναπτυσσόμενης εμπορικής βιομηχανίας κατασκοπευτικού λογισμικού, η κοινοπραξία Intellexa διατηρεί επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και στους πελάτες της περιλαμβάνονται κρατικοί φορείς και κυβερνήσεις. Οι προηγούμενοι στόχοι των προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού της Intellexa Consortium περιλαμβάνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, εμπειρογνώμονες πολιτικής και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών στις ΗΠΑ
Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων παρουσιάσεων για την καταγραφή της προόδου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε θέματα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος (AML), της κανονιστικής συμμόρφωσης και της εφαρμογής των κυρώσεων.
Η αντιπροσωπεία, που περιλαμβάνει αξιωματούχους κανονιστικής συμμόρφωσης από τις κυπριακές τράπεζες, θα έχει συναντήσεις και παρουσιάσεις στη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.
Σε δήλωσή του στο «ΚΥΠΕ», ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς ανέφερε ότι εδώ και χρόνια, ο Σύνδεσμος Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη του υλοποιούν επικοινωνιακή εκστρατεία που στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας του κυπριακού, τραπεζικού τομέα στο εξωτερικό και κυρίως στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.
«Αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα έργα των τραπεζών με πολλαπλασιαστικό όφελος για τον τομέα μας, την τοπική οικονομία και το όνομα της χώρας μας διεθνώς ως αξιόπιστου επιχειρηματικού, εμπορικού και ευρύτερα οικονομικού εταίρου. Έχουμε έντονη την πεποίθηση ότι και φέτος η εκστρατεία θα στεφθεί με επιτυχία», πρόσθεσε.
Ο κ. Καμμάς ανέδειξε επίσης τις πρόσφατες αναφορές της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Κύπρο Τζούλι Φίσερ, σε πρόσφατο διατραπεζικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για θέματα συμμόρφωσης και εφαρμογής κυρώσεων.
«Αποτελεί ουσιαστική αναγνώριση, τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και για την οικονομία της χώρας μας, η πρόσφατη τοποθέτηση της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στις Κύπρο, σε σχέση με τη σημαντική πρόοδο των τραπεζών στα πεδία του AML, της κανονιστικής συμμόρφωσης και της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων», είπε.