x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Αμερική

Δύο νέοι Επίσκοποι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και όλα όσα έγιναν στη Σύνοδο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συνήλθε στην πόλη Boaca Raton της Φλόριδας, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, προέκρινε δια της καταρτίσεως του τριπροσώπου, τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής και τον Αρχιμανδρίτη, Αντώνιο Βρέϊμ, υπεύθυνο του Εκδοτικού Οίκου του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής για ανύψωση τους σε βοηθούς Επισκόπους.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» στο δημοσίευμα του της Δευτέρας 4 Μαρτίου 2024 εξαγγείλει τις επισκοποιήσεις των δύο Αρχιμανδριτών έχοντας σημειώσει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ένα από τα κυρίαρχα θέματα με τα οποία αναμένεται να ασχοληθεί η Σύνοδος είναι η επισκοποίηση δύο Αρχιμανδριτών και συγκεκριμένα του Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου, πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αντωνίου Βρέϊμ, διευθυντή του Εκδοτικού Οίκου του Τιμίου Σταυρού στη Θεολογική Σχολή».

Το θέμα της επισκοποιήσεως τους έφερε στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ομιλήσας με λόγια φιλόφρονα για αμφοτέρους τους προταθέντες. Παρόντες αυτοπροσώπως στη Σύνοδο ήταν οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Πίτσμπουργκ Σάββας, Σικάγου Ναθαναήλ και Νέας Ιερσέης Απόστολος, ενώ τρεις, ο Βοστώνης Μεθόδιος, ο Ατλάντας Αλέξιος και ο Ντιτρόιτ Νικόλαος συμμετείχαν ηλεκτρονικώς μέσω της εφαρμογής ZOOM. Απουσίαζε ολοσχερώς ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας.

Διεξήχθη ευρεία συζήτηση για τον υποψήφιο Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Βρέιμ, καθότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε ότι δεν χρειάζεται στη Μητρόπολη Βοστώνης βοηθό Επίσκοπο και δεν επιθυμεί ο Αντώνιος Βρέιμ να περιφέρεται στις κοινότητες της Νέας Αγγλίας ιερουργών και ιεροπράττων.

Ελέχθη ότι θα παραμείνει στη Θεολογική Σχολή, ενώ επισημάνθηκε πως ήδη στη Σχολή υπάρχει ένας Επίσκοπος, ο Αμισού Ιωακείμ, διευθυντής στη Βιβλιοθήκης, ο οποίος ιερουργεί στο παρεκκλήσιο της Σχολής. Εκφράσθηκε η ιδέα όπως ο νέος Επίσκοπος Αντώνιος Βρέιμ καταστεί ο πνευματικός της Σχολής. Έγινε πρόταση όπως μεταβεί και υπηρετήσει στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου, καθότι ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος τον προώθησε προς εκλογή στον Επισκοπικό βαθμό, πλην όμως ελέχθη ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή καθότι δεν υπάρχει μισθός.

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.
Αρχείο “Ε.Κ.”/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Εκφράσθηκε η γνώμη πως επειδή ο νέος Επίσκοπος Αντώνιος Βρέϊμ θα εξακολουθήσει να είναι στη Θεολογική Σχολή, να ερωτηθεί ο πρόεδρος της Σχολής και οι υπεύθυνοι της, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φέρεται να είπε ότι δεν χρειάζεται.

Ο πρόεδρος της Σχολής Δημήτρης Κατός ζήτησε όπως η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ανακηρυχθεί ως Κυριακή αφιερωμένη στη Θεολογική Σχολή.

Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του  Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα, ο οποίος όπως έγραψε ήδη ο «Ε.Κ.» στις 4 Μαρτίου «διαμένει εδώ και αρκετούς μήνες πλέον στο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων, στην πόλη Kendalia στο Τέξας κι όχι στη Μητρόπολή του, ενώ αρνείται να παραιτηθεί. Την Μητρόπολη Ντένβερ ουσιαστικά διοικεί και φροντίζει ο βοηθός Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος».

Αποφασίσθηκε στη Σύνοδο όπως τον επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Μοναστήρι στο Τέξας, πραγματοποιήσει επιτοπίως αυτοψία και διάγνωση περί της εν γένει καταστάσεως του εάν και κατά πόσον είναι σε θέση να εκπληρώνει τα αρχιερατικά του καθήκοντα και ανάλογα να αποφασίσει η Σύνοδος.

Διεξήχθη συζήτηση βάσει της αλληλογραφίας εκ Φαναρίου αναφορικά με τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Αγίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου και ελέχθη πως ο Πατριάρχης έχει παραπέμψει την εξ’ Αμερικής έκθεση στις αρμόδιες επιτροπές του Φαναρίου. Το ίδιο ελέχθη και για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής, για το οποίο, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φέρεται να είπε πως «ο Πατριάρχης δεν επιθυμεί ουδεμία περαιτέρω συζήτηση επ’ αυτού».

Ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, διευθυντής του Εκδοτικού Οίκου του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής στο γραφείο του εργαζόμενος επί των εκδόσεων.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

Εγινε επίσης συζήτηση για τα Μοναστήρια που έχει στήσει παντού στην Αμερική ο αείμνηστος π. Εφραίμ και ελέχθη ανάμεσα στα άλλα πως οι Μοναχοί δεν δέχονται επ’ ουδενί συγκεκριμένο Άρθρο του Καταστατικού που τους εδόθη από την Αρχιεπισκοπή, αλλά και γενικότερα να είναι υπό την εκκλησιαστική εποπτεία της Αρχιεπισκοπής και των κατά τόπους Μητροπόλεων εντός των ορίων των οποίων υπάρχουν και λειτουργούν. Τα Μοναστήρια επιζητούν να λειτουργούν εν πολλοίς αυτονόμως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην εκδημία του Ηγουμένου της Μονής Χρυσοβαλάντου, Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου και επισήμανε ότι λόγω της ασθενείας του δεν προχώρησε η εφαρμογή της απόφαση της Συνόδου του Φαναρίου υπαγωγής των Μετοχίων στην Αρχιεπισκοπή.  Ωστόσο με τη νέα κατάσταση που θα προκύψει από απόφαση του Πατριαρχείου το θέμα θα προχωρήσει.

Στη Σύνοδο ομίλησε και η ταμίας της Αρχιεπισκοπής Ελεν Αλλεν αναφορικά με το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των Ιεραρχών, και φέρεται να είπε πως «δεν υπάρχει ταμείο το οποίο να προβλέπει και στηρίζει τη λήψη του ογδόντα τοις εκατό του μισθού του Μητροπολίτη όταν συνταξιοδοτηθεί».

Επισημαίνεται πως μέχρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει κάνει τους εξής έξι βοηθούς Επισκόπους: Ναζιανζού Αθηναγόρα, Αμάστριδος Σπυρίδωνα, Αμισού Ιωακείμ, Εξαμιλίου Τιμόθεο, Φωκαίας Ιωάννη, Σασίμων Κωνσταντίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα, στην Αρχιεπισκοπή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ