x

Συνεργάτες

Δυο σκέψεις για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα εκ Φαναρίου ότι η προγραμματισθείσα επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πλησίον μας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πραγματοποιηθεί θέτοντας έτσι τέλος στις πολλές και διάφορες εικοτολογίες. Είχε αναβληθεί και πολύ ορθώς και σοφώς η επίσκεψη τον Μάιο του 2020 λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο και τώρα ο Πατριάρχης έρχεται όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, αφού υπάρχει και πάλι έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία είναι εξίσου επικίνδυνη, αλλά και περισσότερο μεταδοτική, σύμφωνα πάντοτε με τους ειδήμονες της Λοιμωξιολογίας και Πνευμονολογίας.

Δειγματοληπτικά αναφέρω πως στην πολιτεία της Μασαχουσέτης ενώ ένα διάστημα τα κρούσματα είχαν μειωθεί στα 33 σε καθημερινή βάση, αυτές τις τελευταίες μέρες χτυπούν στα ύψη και κυμαίνονται από 1.850 μέχρι και 2.200. Παρόμοιες συνθήκες υφίστανται και σε άλλες πολιτείες.

Δεν γνωρίζω αν κάτω από αυτές τις συνθήκες η επίσκεψη του Πατριάρχη θα τύχει του μεγέθους της επιτυχίας και του γοήτρου που αρμόζουν στο μέγα εκτόπισμα της οικουμενικότητας και καθολικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου που κομίζει, γιατί θα ήταν μειωτικό και ίσως και ταπεινωτικό να περιοριστεί σε μερικά απολύτως απαραίτητα και υποβαθμισμένα. Οσον αφορά τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου για τα οποία τόσος λόγος γίνεται δεν νομίζω πως επείγουν, αφού ο ναός δεν έχει αποπερατωθεί και δεν υφίσταται ο εσωτερικός λειτουργικός διάκοσμος. Και κάτι άλλο ακόμα, όταν λέμε Θυρανοίξια οφείλουμε να κατανοούμε τα εγκαίνια με τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας σηματοδοτούντα ότι «θυσιαστήριον καινόν τω Κυρίω επήγη», κι όχι ένα απλό άνοιγμα των θυρών. Ισως η αναβολή της επίσκεψης για λίγους μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2022 για να συμπέσει η επίσκεψη με την Κληρικολαϊκή Συνέλευση και την επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής θα ήταν πιο ενδεδειγμένη, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο της υποχώρησης της πανδημίας, δίχως να υπάρχει βέβαια καμία τέτοια εγγύηση και από κανέναν για κάτι τέτοιο. Αν ο μη γένοιτο υπάρξει κάποια αλληλουχία κρουσμάτων λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη, αλήθεια σκεφθήκαμε τι αντίκτυπος θα μπορούσε να δημιουργηθεί; Να ευχηθούμε και προσευχηθούμε όλα να πάνε καλά. Μακάρι.

Αναντίλεκτα η επίσκεψη του Πατριάρχη είναι ένα κορυφαίο εκκλησιαστικό και ομογενειακό γεγονός, αφού εκκλησιολογικώς ομιλούντες ο Πατριάρχης είναι ο κατ’ εξοχήν Αρχιεπίσκοπος, Ποιμενάρχης και Πνευματικός Πατέρας τής εν Αμερική Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, καθότι τυγχάνει Εκκλησιαστική Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, η πλέον δυναμικότερη, η πλουσιότερη (υλικώς) και η πολυπληθέστερη (αριθμητικώς). Πριν δύο χρόνια ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και οι προκάτοχοί του, επ’ ονόματι του Πατριάρχη ενθρονίστηκαν. Στο «εν πρώτοις μνήσθητι της Ευχαριστίας» ο Ελπιδοφόρος μνημονεύει το όνομα του Πατριάρχη, εκφωνώντας συγκεκριμένα: «εν πρώτοις μνήσθητι Κύριε του Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου ημών Βαρθολομαίου…». Γι’ αυτό ακριβώς η παραφιλολογία που έχει αρχίσει περί του Καταστατικού από ανθρώπους αδαείς και αστοιχείωτους από κάποιες Μητροπόλεις με τα γνωστά υποβολιμαία κόλπα ενίων Μητροπολιτών είναι κυριολεκτικά κειμήλια γραφικότητας. Το Καταστατικό ουσιαστικά είναι Δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη προς την Εκκλησιαστική Επαρχία του, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Πρωτουργός Αρχή και κατ’ επέκταση η Χορηγούσα Αρχή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να χορηγήσει το Καταστατικό ή να το ανακαλέσει όπως έκανε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. Ακόμα και Αυτονομία ή και Τόμο Αυτοκεφαλίας μπορεί να ανακαλέσει ο Πατριάρχης και η Σύνοδος. Τα περί «δημοκρατικής» και «συμμετοχικής» διαδικασίας, είναι ένας εκπροτεσταντισμένος θρησκευτισμός που παραπέμπει σε σωματειακές καταστάσεις. Ετσι τόσο απλά.

Θα θυμίσω ακόμα και κάτι άλλο δίχως να λογισθεί τούτη η θύμηση ως αιτίαση και απήχηση του παρελθόντος, αλλά αυτό που έχει ιστορικώς αποτυπωθεί ως γεγονός, πως αν το 1994 δεν προλαμβανόταν εγκαίρως το πραξικόπημα του Λιγκονίερ ο Παναγιότατος δεν θα μπορούσε να έλθει εδώ ευλογών και αγιάζων πάντας ημάς. Ξεκάθαρες κουβέντες κι όσοι έχουν νουν, νοούν… και μνημονικό, θυμούνται. Αν είχε φωνή και συνειδός ο Ιωακείμ ο τότε Χαλκηδόνος και σημερινός Νικομηδείας θα συμαρτυρούσε στο προλεχθέν.

Το έχω πει κι άλλες φορές πως ο σημερινός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, είναι πράγματι ανήρ πλήρης χαρισμάτων και δωρεών άνωθεν, δίχως τούτο να σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος. Αλλωστε ουδείς είναι αλάνθαστος ει μη μόνος ο Θεός. Εκπλήσσει και καταπλήσσει η σωματική και πνευματική του ρωμαλεότητα και αντοχή, αφού άλλωστε έχουν περάσει και τα χρόνια και σήμερα προσμετρά ογδόντα έτη. Γι’ αυτό και μία έστω φευγαλέα ματιά στο καθημερινό και εβδομαδιαίο πρόγραμμά του σ’ αφήνει ενεό και διερωτάσαι πώς τα βγάζει πέρα;

Είναι γεγονός πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι είναι πραγματικά αναντικατάστατοι. Βέβαια δεν λανθάνουν της γνώσης μου τα παίγνια στα οποία επιδίδονται μερικοί επίδοξοι διάδοχοι εν Κωνσταντινουπόλει και αλλού, τα οποία είμαι βέβαιος λυπούν στον Πατριάρχη αφού εκείνος τους έκανε ό,τι είναι σήμερα. Κι αντί να επιδίδονται στην αποστολή που τους έχει αναθέσει η Εκκλησία, παραμιλούν για τη διαδοχή του τη στιγμή που ο Πατριάρχης είναι επί Γης, υγιής κατ’ άμφω κι όπως λέμε στην γενέτειρά μου τη Λέσβο όταν θέλουμε να πούμε πως κάποιος είναι υγιής και δυνατός, «εδώ πατάει, εκεί βρίσκεται».

Μέχρι την ώρα που γράφω τούτη την ανάλυση δεν γνωρίζω το λεπτομερές πρόγραμμα της επίσκεψης. Αναμφίβολα για να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα πατριαρχικής επίσκεψης και μάλιστα στην επιφανέστερη αυτοκρατορία του σύγχρονου κόσμου που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, χρειάζεται κόπος, μόχθος, ικανότητες, αναρίθμητες υψηλές γνωριμίες και προσβάσεις για να ανοιχτούν οι κατάλληλες πόρτες, να γίνουν οι δέουσες ενημερώσεις και προετοιμασίες, ώστε να είναι ένα πρόγραμμα αντάξιο του ιστορικού Θρόνου του Παναγιότατου. 

Και κάτι άλλο ακόμα, τώρα που θα έλθει εδώ ο Πατριάρχης έχει μία χρυσή ευκαιρία να υπενθυμίσει σε μερικούς υφιστάμενούς του, πως η Εκκλησία της Αμερικής είναι προέκταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι ό,τι πράττουν, καλό ή κακό, έχει άμεσο αντίκτυπο στον ίδιον και το Πατριαρχείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αρης αποτελεί το τυπικό παράδειγμα ομάδας που «στήθηκε» λάθος στο ξεκίνημα της σεζόν και τώρα «πληρώνει» και μάλιστα πολύ ακριβά τις επιλογές της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κοινωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αστυνομικός της Νέας Υόρκης που τραυματίστηκε βαριά την περασμένη εβδομάδα σε πυροβολισμούς στο Χάρλεμ, όπου είχε σκοτωθεί επί τόπου ο συνάδελφός του Ριβέρα, υπέκυψε και αυτός στα βαριά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

ΒΙΝΤΕΟ

Διαρροή αερίου στο Παγκράτι – Απομακρύνονται όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 50μ. (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι έπειτα από ειδοποίηση για διαρροή αερίου από το οδόστρωμα στο Παγκράτι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πύρρου και Αινείου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase (Βίντεο)

Συνάντηση με τον ομογενή πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), είχε σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.