x

Αμερική

Απαράδεκτες φιλοτουρκικές δηλώσεις του Ερικ Ανταμς (Video)

23 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε απαράδεκτες φιλοτουρκικές τοποθετήσεις που θα συζητηθούν προχώρησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς (Eric Adams), στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο «Anadolu», την πρώτη σε διεθνές ΜΜΕ μετά την εκλογή του.

Ειδικότερα, ο Ανταμς, ένας πολιτικός που έχει λάβει διαχρονικά την στήριξη της Ομογένειας, εμφανίστηκε ως υμνητής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε με ιδιαίτερο ζήλο «φίλος των Τούρκων», ενώ προανήγγειλε στενότερη επαφή με την Τουρκία σε αυτοδιοικητικό και οικονομικό επίπεδο, κατά την θητεία του στην Δημαρχία της Νέας Υόρκης.

«Είμαι φίλος των Τούρκων, εδώ και στο εξωτερικό. Εχω έναν μεγάλο τουρκικό πληθυσμό που διαμένει στο Μπρούκλιν, πιθανότατα τον μεγαλύτερο στην χώρα μας, και συμβάλλουν αξιοσημείωτα στην οικονομία και την υγεία της πόλης μας», ανέφερε ο Ανταμς.

Στην συνέχεια, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης εκφράζει την πρόθεση να κάνει άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Τουρκίας, με αμφίδρομες επενδύσεις, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

«Θα συστήσουμε αντιπροσωπείες που θα περιλαμβάνουν στελέχη των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξετάσουμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε το επιχειρείν στη Νέα Υόρκη, αλλά και την Τουρκία» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Εκτός αυτού, ο Ερικ Ανταμς ανέφερε πως θα προωθήσει την επισκεψιμότητα προς την Τουρκία και στους νεότερους Αμερικανούς, αναφέροντας ως ελκυστικούς προορισμούς περιοχές όπως η Κωνσταντινούπολη και η Καππαδοκία, προσθέτοντας πως «θα φέρουμε επίσης νεαρούς Τούρκους φοιτητές εδώ, προκειμένου να απολαύσουν τον πλούσιο πολιτισμό κι εδώ».

Παράλληλα, αγνοώντας θέματα όπως το Κυπριακό, το προσφυγικό και άλλα αγκάθια της Τουρκίας, τα οποία άπτονται και των Τουρκοαμερικανικών σχέσεων, ο Ανταμς ανέφερε πως οι Τούρκοι «έχουν εξαίσια ικανότητα να διατηρούν την ιστορική τους κληρονομιά, όπως επίσης και μια εξαιρετική μοντέρνα πόλη», ενώ δεν παρέλειψε να υμνήσει και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Πιστεύω ότι κοιτώντας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ορισμένα από τα πράγματα που έγιναν εκεί και τώρα βλέπεις το σπουδαίο σταυροδρόμι πολιτισμών μέσα από την Τουρκία και πόσο σημαντικό είναι για την Ιστορία της χώρας μας και αυτό είναι που με ελκύει στην χώρα αυτή» δηλώνει, μεταξύ άλλων, για να εκφράσει την πεποίθηση πως «η Τουρκία έχει παίξει έναν μείζονα ρόλο στην διαμόρφωση της ανθρωπότητας και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον».

 

Αδελφοποιήσεις και ταξίδια στην Τουρκία

Ασφαλώς, οι στενές σχέσεις του Ερικ Ανταμς με την τουρκοαμερικανική κοινότητα δεν διαμορφώθηκαν πρόσφατα, αλλά ήδη από την περίοδο που υπηρετούσε ως πολιτειακός γερουσιαστής ή πρόεδρος του Μπρούκλιν. Μάλιστα, ο ίδιος έχει ταξιδέψει πέντε ή έξι φορές στην Τουρκία -όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη- ενώ κατά το παρελθόν είχε υπογράψει την αδελφοποίηση ανάμεσα στο Μπρούκλιν και την τουρκική πόλη Ούσκουνταρ, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, μια ανάλογη συμφωνία μεταξύ της Νέας Υόρκης και μιας μεγαλύτερης πόλης, όπως είναι η Κωνσταντινούπολη.

«Εχουμε ταξιδέψει κάποιες φορές -πιστεύω πέντε ή έξι- στην Τουρκία, κατά την διάρκεια της θητείας μου ως πολιτειακός γερουσιαστής αλλά και πρόεδρος του Μπρούκλιν. Ανυπομονώ να συνεχίσω αυτού του τύπου τα ταξίδια. Ξεκάθαρα, αδελφικές πόλεις το Μπρούκλιν και την Ούσκουνταρ, και θα ήθελα πολύ να κάνω μια συμφωνία αδελφοποίησης με μια από τις μεγάλες πόλεις, όπως είναι από τις αγαπημένες μου η Κωνσταντινούπολη», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εκτός της συνέντευξης στο πρακτορείο «Anadolu», ο Ανταμς είχε χαρακτηριστεί και από άλλα τουρκικά ΜΜΕ ως φιλότουρκος, πριν και μετά την εκλογή του, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε φιλοξενηθεί στο εξώφυλλο του αγγλόφωνου τουρκο-αμερικανικού περιοδικού «Turkamerican», όπου είχε χαρακτηρίσει το Μπρούκλιν «Κωνσταντινούπολη της Αμερικής» και ανέφερε αστειευόμενος ότι θα γίνει «ο πρώτος Τούρκος δήμαρχος της Νέας Υόρκης».

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι το Μπρούκλιν είναι η Κωνσταντινούπολη της Αμερικής. Εχουμε έναν εξαιρετικά μεγάλο τουρκικό πληθυσμό και η τουρκική κοινότητα ήταν εξαιρετικά υποστηρικτική στην καμπάνια μου. Συχνά αστειευόμενος, επειδή ορισμένοι από τους πιο στενούς μου φίλους, ο Ντεμέν Σαμπάντσι και άλλοι είναι σαν αδελφοί και αδελφές μου, λέω πως όταν εκλεγώ, θα έχετε τον πρώτο Τούρκο δήμαρχο», ήταν η τοποθέτηση του Ανταμς.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «New York Post», ήδη από το 2015, ο Ανταμς είχε γίνει αποδέκτης κριτικής όταν πραγματοποίησε ένα από τα ταξίδια του στην Τουρκία, ως πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος του Μπρούκλιν, με τα έξοδα να καλύπτονται από το τουρκικό δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο στόχος της εταιρείας Κορρές για τη διείσδυση του brand στους Millennials της αγοράς των ΗΠΑ, μετά τη στρατηγική συμφωνία που έκανε με την Morgan Stanley, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, προωθώντας περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, πέτυχε στο έπακρο με τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος 750 τετραγωνικών ποδιών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας