x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυσοίωνα σημάδια για την ενότητα της χώρας

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» τη Δευτέρα, ως μία περίληψη εκτενέστερου από την «Washington Post», εξετάζονταν τα όρια και οι αιτίες της πολιτικής διχόνοιας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, καθώς αναφερόταν σε επιστημονική έρευνα για την πολωμένη αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ενδεικτικός και ο τίτλος: «Η επιστήμη αποκαλύπτει γιατί η αμερικανική πολιτική είναι τόσο έντονα πολωμένη».

Αυτό όμως που προκαλεί ενδεχομένως και τρόμο είναι το συμπέρασμα ότι «αυτή η χώρα, αν και πολιτικά διχασμένη από την ίδρυσή της, είναι πιο πολωμένη από ποτέ, η ρητορική πιο εμπρηστική, η οργή είναι πιο πιθανό να συμπυκνωθεί σε μίσος. Είναι άσχημα εκεί έξω».

Τρομάζει όντως αυτό το «είναι άσχημα εκεί έξω»! Ισως γιατί η επιστήμη εξηγεί ότι κυριαρχεί το συναίσθημα και όχι η λογική.

Αυτό που επισημαίνεται κυρίως είναι ότι η πολιτική στις ΗΠΑ τείνει να είναι πιο συναισθηματική τώρα. Οι προτιμήσεις πολιτικής είναι όλο και πιο πιθανό να εμπλέκονται με μια σπλαχνική αντιπάθεια της αντιπολίτευσης. Ο νέος ακαδημαϊκός όρος για αυτό είναι «συναισθηματική πόλωση».

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έναν όρο κατ’ ευφημισμό. Συναισθηματικά οδηγούνται οι οπαδοί και όχι με τη λογική. Ετσι εμμένουν στα αισθήματά τους έτσι άκομψα.

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κοινωνιολόγος του Yale και συγγραφέας του «Blueprint: The Evolutionary Origins of a Good Society» Νικόλας Χριστάκης ιστορικά, «η εξέλιξη της συνεργασίας απαιτούσε μίσος εκτός ομάδας, το οποίο είναι πραγματικά λυπηρό». Αυτό ισχύει και στη σημερινή πολιτική σκηνή. «Κερδίζεις ή χάνεις».

Σε γενικές γραμμές η Αμερική δεν ήταν ποτέ σε πιο δύσκολη θέση από ό,τι σήμερα.

Ο διχασμός καλύπτει τα πάντα.

Βεβαίως μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μπορεί να απέχει από αυτά, απασχολούμενη στην καθημερινότητά της, αλλά όσοι μεσολαβούν, εμπλέκονται, δίνουν βάρος στο διαμοιρασμό της εξουσίας είναι, όντως, πιο διχασμένοι από ποτέ.

Συχνά καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες έργων και καταστάσεων που μερικά χρόνια πριν θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε.

Οπως ότι στη χώρα της ελευθερίας και της χωρίς περιορισμούς ακαδημαϊκής μάθησης, μια ομάδα συντηρητικών ακτιβιστών και ακαδημαϊκών θα ξεκινούσαν στα τέλη του 2022 να καταργήσουν τα προγράμματα διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης στα δημόσια πανεπιστήμια του Τέξας. Συνδέθηκαν με έναν πρώην βοηθό του ισχυρού αντικυβερνήτη της πολιτείας, Νταν Πάτρικ (Dan Patrick), ο οποίος έβαλε την απαγόρευση πτυχιακών και μεταπτυχιακών πρωτοβουλιών μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. Εχοντας το βλέμμα τους σε γνωστά σχολεία όπως το Texas A&M, ερεύνησαν ποια γραφεία και ποιοι υπάλληλοι έπρεπε να διαγραφούν.

Αυτά είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα των ελευθέρων («the land of the free») την οποία δοξάζει ο εθνικός μας ύμνος.

Ας προβληματιστούμε επομένως σοβαρά για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ