x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυσοίωνος προοπτική

Είναι πραγματικά παράδοξο πως η πορεία της ανθρωπότητας φαίνεται να σημειώνει, τουλάχιστον στην πολιτική της ιστορία, μια οπισθοδρόμηση που ενδεχομένως διαγράφει μια δυσοίωνη προοπτική για το μέλλον.

Αρχίζοντας από την εποχή της Αρχαίας Αθήνας το δημοκρατικό πολίτευμα θεωρήθηκε ο δικαιότερος και πλέον αντιπροσωπευτικός τρόπος για τη διαχείριση των κοινών και τη διακυβέρνηση της ανθρώπινης κοινωνίας.

Εκτοτε το πολίτευμα αυτό επικράτησε και υιοθετήθηκε σε όλες τις πολιτισμένες χώρες ιδιαίτερα μετά τις συμφορές που προξένησαν τα ολοκληρωτικά φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα τον προηγούμενο αιώνα.

Είναι βέβαια γνωστό ότι η δημοκρατία είναι ένα πολύ δύσκολο και ενίοτε δυσλειτουργικό πολίτευμα αφού εξ ορισμού επιδιώκει δύσκολα ευρεία κοινωνική αποδοχή και αποβλέπει στη διαχείριση συχνά ανταγωνιστικών συμφερόντων του συνόλου των πολιτών. Ομως, όπως εύστοχα έχει σημειωθεί, είναι το καλύτερο από όλα τα άλλα πολιτικά συστήματα.

Σήμερα, εν τούτοις, η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε μια ποσοτικά και ποιοτικά ριζικά διαφορετική πολιτική, οικονομική και πολιτιστική πραγματικότητα. Η δημογραφική έκρηξη σε συνδυασμό με την πολύπλευρη παγκοσμιότητα έχουν προσδώσει σε πολλά προβλήματα γιγαντιαίες, πλανητικές διαστάσεις. Χαρακτηριστικά και επίκαιρα παραδείγματα είναι η κλιματική αλλαγή και η πανδημία η οποία αστραπιαία εξαπλώθηκε και ταλαιπωρεί ολόκληρη την οικουμένη.

Αλλά και οι επιμέρους χώρες, ιδιαίτερα υπό τις σύγχρονες συνθήκες, αντιμετωπίζουν τα γνωστά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα απείρως αυξημένα κάτω από την πολλαπλασιαστική επίδραση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων ψηφιακής δικτύωσης.

Με απλά λόγια κανένα μέρος του πλανήτη, καμιά κοινωνική ομάδα, καμιά χώρα δεν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες αυτής της επιβαλλόμενης από τις σύγχρονες συνθήκες διάδρασης και όσμωσης.

Αποτέλεσμα είναι η αποτελεσματική διακυβέρνηση να καθίσταται πλέον άκρως δυσχερής αφού είναι απαραίτητο να ασκηθεί κάτω από την αφόρητη πίεση μιας απέραντης πολυπλοκότητας και διασποράς των σύγχρονων προβλημάτων αλλά και μιας κοινής γνώμης η οποία είναι εκτεθειμένη σε καταιγισμό πληροφόρησης και, ολοένα και συχνότερα, παραπληροφόρησης.

Μέσα σε αυτή την ενίοτε ζοφερή πραγματικότητα τα δημοκρατικά πολιτεύματα στενάζουν και αρκετά συχνά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στις ευθύνες της άσκησης της εξουσίας.

Η κοινωνική και οικονομική ανισότητα εντείνεται, το φυσικό περιβάλλον χειροτερεύει ραγδαία, ο πλανήτης νοσεί και η υπερβολή της ανεύθυνης και συχνά παραμορφωτικής ενημέρωσης μεταμορφώνουν τα εκλογικά σώματα σε δύσκολα κυβερνήσιμα κοινωνικά σύνολα τα οποία προσφέρονται σε εκμετάλλευση και αρνητική χειραγώγηση από τους κάθε είδους ανεύθυνους λαϊκιστές και δημαγωγούς.

Ετι χειρότερο, η σχεδόν ανυπέρβλητη δυσκολία και πολυπλοκότητα πολλών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων οδηγεί σε εκφράσεις προτίμησης προς αυταρχικούς, αλλά, κατά τη γνώμη πολλών, αποτελεσματικούς τρόπους διακυβέρνησης.

Ως συνέπεια , όπως σημειώθηκε στην αρχή, σε μια παράδοξη οπισθοδρομική στροφή της ιστορίας, υπάρχουν σήμερα αρκετοί οι οποίοι, επιλήσμονες των τραγικών παθημάτων του παρελθόντος, είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας στο βωμό της αμφίβολης αποτελεσματικής διακυβέρνησης έστω και εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυταρχισμό η και απολυταρχία.

Υπάρχει τρόπος θεραπείας;

Η απάντηση είναι δύσκολη. Οποιοσδήποτε συναφής συλλογισμός οφείλει πάντως να στηριχθεί στην ανάγκη όσο γίνεται πληρέστερης διαπαιδαγώγησης των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να διδαχθούν για τις αιματηρές και καταστρεπτικές συνέπειες κάθε απόπειρας για λύση των ανθρώπινων προβλημάτων με απολυταρχικές και ολοκληρωτικές πολιτικές συνταγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ελληνική πρωτεύουσα περνά μια περίοδο πολιτικής ηρεμίας και ασφάλειας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ. Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν 10 μήνες αφότου η κράτηση της σταρ του μπάσκετ στη Ρωσία την έκανε την πιο προβεβλημένη Αμερικανίδα που φυλακίστηκε στο εξωτερικό, προκαλώντας πολιτική θύελλα.

Στα γαλανόλευκα το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης για την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής» (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα γαλανόλευκα ντύθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) για να τιμήσει την «Ημέρα Ελλάδος-Αμερικής», που διοργανώθηκε σε ειδική τελετή προς τιμήν της χώρας μας σε συνεργασία με την Capital Link στην Νέα Υόρκη.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας