Eνα βήμα πριν την κατάρρευση οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου στο Κυπριακό καλύπτει η έκθεση του Αμερικανού Προέδρου (ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τις προϋποθέσεις που έθεσε για νέα Γενεύη και όλα δείχνουν ότι η όλη διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Με γραπτή δήλωσή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε «μη εποικοδομητικές» τις προτάσεις Αναστασιάδη, μην αφήνοντας περιθώρια περαιτέρω διαμεσολάβησης από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για γεφύρωση των διαφορών. Ο κ. Αϊντα αναχώρησε για το εξωτερικό και επιστρέφει στο νησί αρχές τις εβδομάδας, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις.

Η πρόταση Αναστασιάδη, παρόλο που επισήμως δεν έχει γίνει γνωστή, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες τη σύγκληση νέας Διάσκεψης με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, συζήτηση και προσπάθεια κατάληξης στο εδαφικό (σ.σ. υπενθυμίζοντας πως τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη κατατέθηκαν χάρτες).

Από την άλλη, η τουρκική πλευρά αξιώνει σύγκληση Διάσκεψης χωρίς όρους και προϋποθέσεις με συζήτηση-πακέτο όλων των ανοικτών πτυχών του Κυπριακού, ζητώντας ταυτόχρονα αναβολή της γεώτρησης που προγραμματίζεται στην κυπριακή ΑΟΖ τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πρόκειται για πρόταση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ως συνταγή αποτυχίας, εκτιμώντας πως αυτό στο οποίο αποσκοπεί είναι σ’ ένα νέο αδιέξοδο με επιχειρούμενη τουρκική στόχευση την απόδοση της ευθύνης στον ίδιο και γενικότερα στην ε/κ πλευρά. Και αυτό, αφού η Τουρκία εξακολουθεί να δείχνει απρόθυμη να αγγίξει τα κρίσιμα για την ίδια θέματα των εγγυήσεων-ασφάλειας και του εδαφικού, των ουσιωδών δηλαδή ζητημάτων που θα καταδείξουν την πραγματική βούλησή της για λύση.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το βράδυ της Πέμπτης: «Τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες, να βρεθούμε στη Γενεύη, να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια, να μην αγγίξουν τις εγγυήσεις που δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να πράξουν, για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη λόγω εκλογών. Εγώ τους προκαλώ», τόνισε με νόημα ο Κύπριος Πρόεδρος.

Στη γραπτή δήλωση της Παρασκευής, ο Μ. Ακιντζί αναφέρει ότι «υπάρχει δυστυχώς από την ελληνική πλευρά μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων», προσθέτοντας πως «ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει πως έκανε μια θετική και εποικοδομητική εισήγηση. Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός».

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει πως: «Δεν υπάρχουν εποικοδομητικές εισηγήσεις. Υπάρχουν μόνο προσπάθειες να επιβληθούν προϋποθέσεις για συνομιλίες στη Γενεύη. Η πρόταση είναι να τελειώσει πρώτα το εδαφικό, μετά η ασφάλεια και οι εγγυήσεις και μετά να κλείσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια».

Ο κ. Ακιντζί συνεχίζει πως η πρόταση Αναστασιάδη είναι αντίθετη προς τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της συμφωνίας στην Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου 2017, καθώς και πως ανέφερε στον κ. Αναστασιάδη πως κανένας Τ/Κ ηγέτης δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση.

«Δεν είναι δυνατόν πλέον να λειτουργήσει η προσέγγιση του κλεισίματος ενός θέματος πριν πάμε στο επόμενο», σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ δήλωσε την Παρασκευή στο ΚΥΠΕ ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Αιντα παραμένει σε στενή επαφή και με τους δυο ηγέτες και θα επιστρέψει για να συνεχίσει τις επαφές του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *