x
 

Πολιτική

Ε.Ε.: Διασυνδέονται ευρωτουρκικά και Κυπριακό – Εντονη αντίδραση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

18 Απριλίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης σχετικά με τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάλθηκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Αγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερή μου ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης που έγινε για την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «από την αρχή θέσαμε ένα στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, και αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα συμπεράσματα, αλλά και τη συζήτηση που έγινε».

«Συνειδητά στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Ακόμη, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική συγκυρία» δεδομένων και των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους ηγέτες που συμμετείχαν στη συζήτηση, αναφερόμενος στον Ελληνα Πρωθυπουργό, στον Γάλλο Πρόεδρο, στον Γερμανό Καγκελάριο, στην Ιταλίδα Πρωθυπουργό, στον Ολλανδό Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο του Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως είπε, «ξεκαθάρισαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους αυτή τη διασύνδεση» και αναγνώρισαν τον «εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας» και την ανάγκη αν η Τουρκία επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα «να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες θετικές ενέργειες», να «προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες από πλευράς θεσμών ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες στα ευρωτουρκικά, αλλά και η διασύνδεσή τους με το Κυπριακό στην πράξη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως υπάρχει πρωτοβουλία και από πλευράς Συμβουλίου και από πλευράς της Επιτροπής.

«Την ίδια στιγμή, πέραν της Ελλάδος, που ο Ελληνας Πρωθυπουργός θέτει συνεχώς το θέμα και θα έχει και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο», συνέχισε, «θέλω να επισημάνω την παρέμβαση του Γερμανού Καγκελάριου για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο να γίνει αποδεκτός από πλευράς Τουρκίας ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης, αλλά και της προσπάθειας που συνεχίζεται, έτσι ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στα καλέσματά του Γενικού Γραμματέα έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος».

Αντέδρασε η Τουρκία

«Η διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς», δηλώνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι «οι αποφάσεις για τη χώρα μας που ελήφθησαν στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου 2024, αποτελούν νέο παράδειγμα έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για τη χώρα μας και τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς. Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα», σημειώνεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη, ότι η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη για ένταξη στην ΕΕ. «Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της συνεργασίας μας σε ορισμένους τομείς. Θα ανασκοπήσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία την επόμενη περίοδο», σημειώνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Σημαντική επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (Andrzej Duda).

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ