x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Εμπέδωση της βίας ως «κανονικότητας»

Πόσο οικείο φαντάζει πλέον το άκουσμα ενός βίαιου περιστατικού; Πόσο σχεδόν αδιάφορο το θέαμα μίας εκδήλωσης -ακόμη και ακραίας- βίας; Πόσο «απλώς τετελεσμένο» το αντικείμενο της όποιας σχετικής είδησης;

Η έξαρση της βίας και της επιθετικότητας τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο είναι αναμφίβολα ένα σημείο των καιρών. Από τις γυναικοκτονίες και τις βιαιότητες μεταξύ ανηλίκων μέχρι τις διεθνείς εμπόλεμες καταστάσεις, η σχετική πληροφορία τείνει να πολλαπλασιάζεται.

Η έντονη παρουσία και προβολή κάθε μορφής βίας σε καθημερινή βάση έχει οδηγήσει σε μία ίσως ακόμη πιο ανησυχητική συνθήκη: την «κανονικοποίηση» αυτής. Η εμπέδωση της βίας ως νόρμας της καθημερινότητας συνιστά μείζον κοινωνικό φαινόμενο που χρήζει παρατήρησης και μελέτης.

Η βία πλέον τείνει να μην σοκάρει, να μην εκπλήσσει καν τον μέσο άνθρωπο. Και κυρίως τείνει να περνά στη λήθη σχεδόν αυτόματα… μέχρι να έρθει το άκουσμα της επόμενης σχετικής μαρτυρίας ακολουθώντας μία αντίστοιχη πορεία στη συνείδηση του κόσμου.

Το πλήθος των βίαιων περιστατικών, η αντίδραση σε αυτά, ακόμη και ο τρόπος ανάδειξης και επικοινωνίας τους οδηγεί συχνά πλέον στην αδιαφορία του μέσου πολίτη για κάθε μία τέτοια «μη-εξαίρεση».

Η κατάσταση δε αυτή φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα όρια του συνειδητού και να αγγίζει τον κόσμο του υποσυνείδητου με ό,τι αυτό μπορεί δυνητικά να επιφέρει στο κοντινό ή μακρινό μέλλον σε επίπεδο κοινωνικών σχέσεων και κράτους δικαίου.

Αν αναλογιστεί κανείς την «άσκηση σωματικής ή άλλης δύναμης ή η χρησιμοποίηση απειλών με σκοπό την επιβολή της θέλησης κάποιου», όπως έχει ορίσει τη βία ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, ως προϊόν μίας ήδη υπάρχουσας κοινωνικής παθογένειας, η θεώρηση αυτής ως κάτι το σύνηθες και αμελητέο μαρτυρά το μέγεθος ενός στην πραγματικότητα αρκετά μεγαλύτερου προβλήματος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στους κόλπους κάθε πολιτισμένης κοινωνίας η βία συνιστά μία καταδικαστέα παρεκτροπή στην οποία δεν χωρά αδιαφορία ή αμέλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε λιγότερο από είκοσι ημέρες, στις 9 Ιουνίου, οι Ελληνες όπου Γης, όπως βέβαια και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα κατευθυνθούν στις κάλπες για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ