x
 

Πολιτική

Εμπόδια ΕΕ για αποστολή βοήθειας στη Συρία από την Κύπρο

20 Φεβρουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η επιμονή της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην χαλαρώνει προσωρινά τις κυρώσεις, που επέβαλε κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, δυσκολεύει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία. Την δυσκολεύει στο βαθμό που λειτουργεί ως τροχοπέδη και σίγουρα δεν χειρίζεται το θέμα της παροχής βοήθειας το ίδιο με την περίπτωση της Τουρκίας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, της γενικής προσέγγισης, εντάσσεται και η ενημέρωση των Βρυξελλών προς τα κράτη-μέλη, ότι δεν θα πρέπει να υπογράψουν αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών συλλυπητήρια βιβλία, που άνοιξαν οι διπλωματικές αποστολές της Συρίας στην Ευρώπη. Μάλιστα στη σχετική γραπτή ενημέρωση, που έχει αποσταλεί, επαναλαμβάνεται δυο φορές η αναφορά ότι «δεν πρέπει» να υπογραφούν τα βιβλία συλλυπητηρίων.

Κι όλα αυτά ενώ ακούγονται φωνές από κράτη-μέλη ότι δεν πρέπει για χάριν πολιτικών αποφάσεων και δεδομένων στη συγκεκριμένη χώρα, να μην τυγχάνουν οι πληγέντες της Συρίας της ίδιας αντιμετώπισης με αυτούς της Τουρκίας.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να ανταποκριθεί σε όλες τις εκκλήσεις για την αποστολή βοήθειας και στη Συρία. Η Λευκωσία τονίζει στους συνομιλητές της ότι οι καταστροφές είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο και δεν μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τα όσα συμβαίνουν.

Σημειώνεται πως ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι κλειστός και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σταλεί απευθείας βοήθεια. Και για μέρες αναζητούνταν άλλοι τρόποι ενόψει και του γεγονότος ότι από το Λίβανο οι δρόμοι ήταν κλειστοί ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών.

Η Λευκωσία, λοιπόν, ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις Βρυξέλλες ότι ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις και πως θα λειτουργήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τόσο για την περίπτωση της Τουρκίας όσο και της Συρίας. Ξεκίνησε δε από την πρώτη στιγμή τη συγκέντρωση φαρμάκων, ρουχισμού, τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό υπήρξε και υπάρχει συντονισμός μεταξύ διαφόρων υπουργείων (Εξωτερικών, Υγείας), του Επιτρόπου του Πολίτη, που έχει την ευθύνη, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανώσεων και Οργανισμών, με στόχο τη συγκέντρωση της βοήθειας και την αποστολή της.

Ηδη, όπως έχει ανακοινωθεί, έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη αεροπορικώς, φορτία φαρμάκων να μεταφέρονται στη Βηρυτό και από εκεί στη Συρία οδικώς, υπό την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.

Τι φοβούνται οι Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται πως το καθεστώς Ασαντ θα εργαλειοποιήσει τους σεισμούς και τα ανθρωπιστικά ζητήματα για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος του. Σημειώνεται ότι επί τόπου από κράτη-μέλη της Ε.Ε. λειτουργούν διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας. Η Ελλάδα έχει απεσταλμένο, που επισκέπτεται συχνά τη Συρία. Αυτές οι χώρες, όπως και οι μεσογειακές, έχουν καλύτερη εικόνα και ενδεχομένως και διαφορετική προσέγγιση από εκείνη άλλων μελών. Η Κυπριακή Δημοκρατία σίγουρα έχει άλλη θέση και στάση από την πρώτη στιγμή. Σημειώνεται συναφώς ότι η βοήθεια από την Κύπρο προς την Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί. Η Αγκυρα όπως και στην περίπτωση της αποστολής ομάδας διάσωσης, που τελικά δεν πήγε όσο και με τη βοήθεια, αντιμετωπίζει την Κύπρο με τους γνωστούς όρους της «εκλιπούσας». Πολιτικά δηλαδή.

Την ίδια ώρα, παράλληλα με όλα αυτά προσφέρεται στην Τουρκία ρόλο- κλειδί.

Για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί σύνοδος δωρητών στον Μάρτιο, που θα συντονίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για Τουρκία και Συρία. Ρόλο και λόγο θα έχει και η κατοχική Τουρκία, στην οποία για ευνόητους λόγους προσφέρεται από τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε. (οι συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Αυτό εξυπηρετεί προδήλως την Αγκυρα, η οποία βρήκε για μια ακόμη φορά τρόπο να αναβαθμιστεί. Μέσω Τουρκίας μεταφέρεται βοήθεια οδικώς, σε κάποιες διόδους που άνοιξαν στα τουρκοσυριακά σύνορα (τα Ηνωμένα Εθνη ζητούν διάνοιξη κι άλλων διόδων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε συνεχή εγρήγορση βρίσκεται η Λευκωσία ενόψει των εξελίξεων στην περιοχή.

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ