x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Εχουν οι βιασμοί ταξικό πρόσημο;

Πριν από μερικές ημέρες μια νεαρή γυναίκα κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της το βράδυ της Πρωτοχρονιάς σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης όπου διοργανωνόταν ένα πάρτι. Οι καταγγελλόμενοι, όπως έχει γίνει γνωστό τοις πάσι, είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Θα μπορούσε να μην είναι πλούσιοι. Θα μπορούσε να είναι φτωχοί άνθρωποι. Η κοινή λογική αλλά και η ιστορία αυτού του είδους των εγκλημάτων αυτό άλλωστε καταδεικνύει: ότι στη θέση των δραστών θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση και την οικονομική του επιφάνεια.

Και όμως κάποιοι επιχειρούν (και εδώ) να προσδώσουν ταξικό πρόσημο στο συγκεκριμένο έγκλημα. Ο (μικροκομματικός) στόχος τους είναι προφανής: να ταυτιστούν οι δράστες με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (εν προκειμένω τον κυβερνώντα) ώστε να συντηρηθεί ο μύθος της αριστεράς με το «ηθικό πλεονέκτημα» που είναι η μόνη που «νοιάζεται για τα συμφέροντα του λαού».

Με τον τρόπο αυτό, όμως, το μείζον ζήτημα που έχει να κάνει με τη βία και τους βιασμούς σε βάρος των γυναικών, τίθεται σε εντελώς λανθασμένη βάση. Τα αληθινά αίτια που προκαλούν το φαινόμενο δεν διερευνώνται, αντίθετα συσκοτίζονται στο βωμό της μικροπολιτικής. Η λύση, για όσους σπεύδουν να προσδώσουν στο όλο θέμα ταξικό πρόσημο, είναι εύκολη: φταίει ο καπιταλισμός, οι βιασμοί είναι απότοκό του. Αρα, αν τον πολεμήσουμε, αν τον εξοντώσουμε, αν εξοντώσουμε τους κομματικούς εκφραστές του θα εξαλείψουμε και τους βιασμούς.

Μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα. Ισως και να λυνόταν εύκολα ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ο καπιταλισμός ωστόσο μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από δεινά, δεν είναι όμως η αιτία των βιασμών ή γενικότερα της βίας σε βάρος των γυναικών.

Οσοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το φαινόμενο για καθαρά μικροκομματικούς λόγους θα έπρεπε τουλάχιστον να σέβονται τα θύματα των αποτρόπαιων αυτών πράξεων και να μην τα χρησιμοποιούν ως πιόνια παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο χαράζει ή αν προτιμάτε βάζει την στάμπα του στις αποφάσεις του Ερντογάν, πληροφορούμαστε ότι μεταξύ των λίγων άλλων θεμάτων που συζήτησαν ήταν και για τις σχέσεις της χώρας τους με την Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας