x
 

Πολιτισμός

Εδρα Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

26 Φεβρουαρίου 2024

ΚΑΒΑΛΑ. Εδρα Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύεται στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η Έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου έγινε στην πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα από τον πρύτανη του ΔΠΘ, καθηγητή Φώτη Μάρη και τον πληρεξούσιο πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Tigran Mkrtchyan.

Την ιστορική σημασία της ίδρυσης Έδρας Αρμενικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επισήμανε ο πρέσβης Tigran Mkrtchyan καθώς, όπως είπε, το πανεπιστημιακό ίδρυμα «βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ελλάδας, έχει αποδεδειγμένα επαρκείς δυνατότητες και μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Αρμενολογίας, και δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχει δραστήρια Αρμενική κοινότητα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρύτανης κ. Μάρης στην ομιλία του τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «η αρμενική γλώσσα και ο πολιτισμός, καθώς και η αρμενική ιστορία είναι εντός των ενδιαφερόντων του πανεπιστημίου και η συμφωνία που υπογράφηκε θα ενισχύσει την επιστημονική έρευνα σε θέματα που αφορούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Αρμενίας γενικότερα και των αρμενικών κοινοτήτων στην Ελλάδα ειδικότερα».

Ο πρύτανης του ΔΠΘ υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών έχει να παρουσιάσει σημαντικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικά: υπάρχει ενεργό πρωτόκολλο συνεργασίας με το κρατικό πανεπιστήμιο του Γερεβάν. Στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών εντάχθηκε το υποχρεωτικό κατ’ επιλογή μάθημα «ΑΡΜΕΝΙΟΙ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Υλοποιήθηκαν επιμορφωτικές δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν διδάσκοντες της ελληνικής γλώσσας στην Αρμενία. Διοργανώθηκε το 2018, για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό επίπεδο, η «Αρμενική Εβδομάδα: Ιστορία – Κοινωνία – Πολιτισμό», σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα Κομοτηνής και τον Αρμενικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σύλλογο «Χαμασκαΐν» (Πανεθνικός) Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μαρής εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Έδρα Αρμενικής γλώσσας και Πολιτισμού στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών θα λειτουργήσει άμεσα και το έργο της θα είναι ορατό στο άμεσο μέλλον, αποτελώντας βάση για την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών λαών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου και επίσημων προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων οι κληρικοί της Αρμενικής Εκκλησίας, ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στην Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι κοινοτικών φορέων και ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν. Από το ελληνικό Κοινοβούλιο παρούσες ήταν η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου ως αντιπρόεδρος της ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας της Βουλής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ως μέλος της ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αρμενίας.

Από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρέστησαν ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, καθηγητές Ηλίας Πετρόπουλος και Μαρία Δημάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το σχέδιό τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό για το σύστημα κόμμα», αλλά «δεν τους αφήσατε, τους το χαλάσατε όλο, γιατί πήρατε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με την παρουσίαση των 42 υποψήφιων και σύντομες τοποθετήσεις τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ