x
 

Πολιτική

Ευθεία αμφισβήτηση της αμεροληψίας του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ Κόλιν Στιούαρτ

27 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

Αργά την Παρασκευή τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι έγινε συνάντηση του κ. Στιούαρτ με τον Γ.Δ. του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο είναι σημαντικό να δούμε τα γεγονότα με τη χρονολογική τους σειρά.

Εντονα ενοχλημένος για τη στάση του Καναδού αξιωματούχου του ΟΗΕ εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά υπέδειξε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, «έχει προκληθεί να αποκαταστήσει την πραγματικότητα και θα αναμένουμε μέχρι αύριο».

Διευκρινίζοντας πως δεν θέλει να θεωρήσει ότι ελέχθη κάτι τέτοιο από τον κ. Στιούαρτ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε, ωστόσο, ότι εάν όντως διατυπώθηκε κάτι ανάλογο, το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσε να πει κάποιος είναι «πως δεν αναφερόμαστε πλέον σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά σε εκπρόσωπο όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι τις νέες ρωγμές στις σχέσεις της Λευκωσίας με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τον Κόλιν Στιούαρτ, προκάλεσαν οι πληροφορίες της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο καταφέρθηκε εναντίον των Ελληνοκυπρίων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Φινλανδίας, στη Νέα Υόρκη.

Ο Κόλιν Στιούαρντ φέρεται να είπε ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση», όπως είπε και φέρεται να κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι «όμως το μόνο που κάνουν είναι να διαμαρτύρονται, να καταδικάζουν και να κατηγορούν».

Στο δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας, επισημαίνεται επίσης ότι ο κ. Στιούαρτ φέρεται να αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων λέγοντας ότι «οι οικονομικές κυρώσεις προκαλούν περισσότερο πόνο στον λαό, όμως δεν αλλάζουν την πολιτική κατάσταση. Έρχεται ο καιρός της επανεξέτασης του χαρακτήρα αυτών των κυρώσεων», φέρεται να πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες προκάλεσαν προβληματισμό και δυσαρέσκεια στη Λευκωσία, με το υπουργείο Εξωτερικών να ζητά από την πρώτη στιγμή εξηγήσεις από το γραφείο του κ. Στιούαρτ, τονίζοντας πως οι αναφορές που του αποδίδονται είναι «πολύ σοβαρές και προβληματικές».

Την επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών ακολούθησε ανάρτηση στο «τουίτερ» από τα Ηνωμένα Εθνη, αναφέροντας ότι: «Εργάζονται στενά και με τις δυο πλευρές αμερόληπτα. Απορρίπτουν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί μεροληψίας. Είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι».

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν ικανοποιήθηκε πλήρως, καθώς δεν απερρίφθησαν, εκτιμάται, ξεκάθαρα οι συγκεκριμένες αναφορές στο τουρκοκυπριακό δημοσίευμα.

Η δυσπιστία προκύπτει σαφώς από την εν γένει προβληματική συμπεριφορά του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, με μια σειρά προβληματικών συμβάντων, όπως κατά τις μονομερείς εργασίες των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη και στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά και όσα ισχυρίστηκε ο κ. Στιούαρτ.

Ζητήθηκε σαφής διάψευση

Σαφή διάψευση του δημοσιεύματος της «Γενί Ντουζέν», ζήτησε ξανά την Παρασκευή από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, το υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο (ΡΙΚ), ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Δημήτρης Δημητρίου, σημείωσε ότι από τη στιγμή που καταλογίζονται στον Κόλιν Στιούαρτ εξόχως προκλητικές και προβληματικές αναφορές, θα πρέπει να προχωρήσει σε διάψευση.

Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε, παράλληλα, πως το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μία σειρά ατοπημάτων και λανθασμένων χειρισμών του κ. Στιούαρτ, γεγονός το οποίο εντείνει ακόμη περισσότερο το κλίμα δυσπιστίας προς το πρόσωπό του.

Συνάντηση με Κορνηλίου

Τελικά σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γ.Δ. του Υπουργείου, Κορνήλιος Κορνηλίου, είχε συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ την Παρασκευή και προέβη σε διάβημα για τους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» και όσα του αποδίδονται.

«Ο κ. Στιούαρτ απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές που αποδίδονται στο πρόσωπο του σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται περαιτέρω πως ο αξιωματούχος των ΗΕ επιβεβαίωσε στον κ. Κορνηλίου, την προσήλωση του ιδίου και της Αποστολής των ΗΕ στην Κύπρο στην «αμερόληπτη και αντικειμενική άσκηση των όρων εντολής τους».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κόλιν Στιούαρτ, «έχει διασκεδάσει τις ανησυχίες που ηγέρθηκαν» σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα  στον Τύπο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς για μεροληψία και έχει υπογραμμίσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν να εργάζονται και με τις δυο πλευρές για πλήρη αμεροληψία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με στοχευμένες κινήσεις δημιουργίας έντασης εντός της νεκρής ζώνης συνεχίζει το κατοχικό καθεστώς εν αναμονή και του διορισμού της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ