x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Εύθυμα και σοβαρά του Πάσχα της Ομογένειας

Ηταν νύχτα Μεγάλου Σαββάτου του 1963. Σαν απόψε. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος, είχε προσκαλέσει την τηλεόραση του CBS για να μεταδώσει την τελετή της Αναστάσεως σε ιερό ναό της Ν. Υόρκης, όπου θα χοροστατούσε ο ίδιος, όπως συνήθιζε. Αλλά, φαινόταν ότι κάτι τον απασχολούσε εκείνο το βράδυ. Κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε σε λίγο.

Σε κάποια στιγμή μερικοί από τους ιερείς φάνηκε ότι δυσανασχετούσαν μεταξύ τους για κάποιο θέμα. Ο Ιάκωβος, που το αντιλήφθηκε, άρχισε να τους μαλώνει, για να τους επαναφέρει στην τάξη.

Αυτό ήταν… Οι κάμερες της τηλεόρασης δεν έχασαν την ευκαιρία. Αρχισαν να μεταδίδουν τα στιγμιότυπα με τα συμβαίνοντα, με αποτέλεσμα να γίνει, όπως ήταν αναμενόμενο, χαμός….

Θυμάμαι ότι αυτήν ακριβώς την περιγραφή εκείνης της βραδιάς του Μεγάλου Σαββάτου μου είχε κάνει πριν πολλά χρόνια, ο αείμνηστος παλαιός και πασίγνωστος παράγοντας της Ομογένειας, Τρύφων Χατζηνικολάου, που αφού έζησε πολύ καιρό στη Ν. Υόρκη, μετακόμισε αργότερα για μόνιμη εγκατάσταση στο Νέο Μεξικό.

Θυμάμαι, επίσης, ότι μου είχε μιλήσει για την περιφορά του Επιταφίου, που γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Οπως χθες τη νύχτα. Είχε συμβεί έξω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου του Μανχάταν της Ν. Υόρκης, το 1952.

Παλαιότερο στιγμιότυπο από βράδυ Αναστάσεως, με πλήθη ομογενών έξω από τον καθεδρικό ιερό ναό της Αγ. Τριάδος στο Μανχάταν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗΣ

«Από τα γειτονικά σπίτια είχαν βγει μερικές Σπανιόλες στα παράθυρα και αναρωτιόντουσαν τί συμβαίνει» μου είχε πει. «Μία απ’ αυτές, που ήταν από το Περού, θυμήθηκε δεισιδαιμονίες της πατρίδας της και συμπέρανε, λέγοντας και στις άλλες, ότι κάποιος Ελληνας σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και επειδή έβγαλε αίμα και κινδυνεύει να… βρυκολακιάσει, τον ενταφιάζουν νυχτιάτικα»!

Φυσικά, κάποιοι από τον κόσμο που ακολουθούσε τον Επιτάφιο, μόλις άκουσαν αυτό το εξωφρενικό, την πληροφόρησαν για το τι ακριβώς σήμαινε η Περιφορά.

Θυμάμαι κι άλλο περιστατικό που μου είχε διηγηθεί ο Τρύφωνας Χατζηνικολάου.

Ηταν απόγευμα Κυριακής του Πάσχα. Σαν αύριο. Στη λεγόμενη «Δεύτερη Ανάσταση», στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, είχαν μαζευτεί μέσα και έξω στους δρόμους 3.000 περίπου ομογενείς, περιμένοντας τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Αλλά, αυτός δεν πήγε τελικά, γιατί είχε προσκληθεί από τον τότε πρόεδρο της Αμερικής, Ρόναλντ Ρίγκαν, για κάποια μεγάλη εκδήλωση και είχε πάει στην Ουάσιγκτον.

Ο Τρύφων Χατζηνικολάου είδε πολλούς θυμωμένους ομογενείς που φώναζαν ότι ο Ιάκωβος τους πρόδωσε και δεν πήγε να κάνει μαζί τους στην Αστόρια το Πάσχα. Υποστηρίζοντας μάλιστα τη στάση του Σεβασμιότατου, τον δικαιολόγησε λέγοντας ότι «τον Ιάκωβο τον έχουμε  χορτάσει να τον βλέπουμε. Καλά έκανε και πήγε στην Ουάσιγκτον και τον είδαν οι αμερικανικές τηλεοράσεις, ώστε να δουν οι Αμερικανοί ότι οι Ελληνες είναι οργανωμένοι, έχουν μεγάλη Εκκλησία και έναν μεγάλο ηγέτη, όπως ήταν ο Ιάκωβος».

Ο Τρύφων Χατζηνικολάου πίστευε ότι στον καιρό του, η Ομογένεια γιόρταζε καλύτερα το Πάσχα, απ’ ό,τι παλαιότερα. Τότε, μου είχε πει, ήταν περιορισμένα τα γλέντια για το Πάσχα. Ο καθένας, μαζί με μερικούς συγγενείς έμενε σπίτι του. Ηταν δύο, ή τρεις οικογένειες. Δεν γιόρταζαν στην ύπαιθρο. Ακόμα και ο καιρός ήταν διαφορετικός παλαιότερα. Πολλές φορές έβρεχε και κάποτε έριχνε και χιόνι.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, οι ομογενείς είχαν και μερικά «στέκια» για το πασχαλινό γλέντι τους. Ετσι, τη βραδιά της Αναστάσεως, όσοι ήθελαν να διασκεδάσουν έξω, πήγαιναν στο ελληνικό εστιατόριο «Πάνθεον», στην 43η Οδό και 8η Λεωφόρο του Μανχάταν. Αλλοι πήγαιναν στο «Ελλάς Καφέ», που ήταν λίγο πιο πέρα, στην 44η Οδό, μεταξύ των Λεωφόρων Μπρόντγουέι και 6ης. Πάντως, οι περισσότεροι έμεναν στα σπίτια τους.

Ο Τρύφων Χατζηνικολάου, μου είχε μιλήσει και για το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το ελληνικό Πάσχα. Και έλεγε, ότι τα τελευταία χρόνια το περιμένουν κι αυτοί, γιατί τους προσκαλούν οι ομογενείς γείτονές τους και γλεντούσαν μαζί τους στις αυλές, όπου υπήρχαν.

Φυσικά, ελληνικό Πάσχα χωρίς το πατροπαράδοτο αρνί στη σούβλα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, αλλά και χορό, δεν γίνεται. Πολλοί ομογενείς, όταν δεν έχουν την ευχέρεια να σουβλίσουν στην αυλή τους, καταφεύγουν πάντα στα πάρκα.

«Το ελληνικό Πάσχα δεν υπάρχει μόνο στην πατρίδα, αλλά και έξω από αυτήν, όπου κι αν βρίσκονται Ελληνες», θυμάμαι ότι μου είχε πει ο Τρύφων Χατζηνικολάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, τόσα χρόνια τώρα, δεν μπορεί να βρει έναν ενιαίο βηματισμό, στα Ελληνοτουρκικά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ