x
 

Κοινωνία

«Εφυγε» ένας πολύ δικός μας φίλος

ΑΘΗΝΑ. Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, στις 5 Φεβρουαρίου 2022, στην Αθήνα, ο εμβληματικός διπλωμάτης, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος Γιάννης Νικολόπουλος, ο οποίος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από την εποχή της χούντας μέχρι την επάνοδο της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1980.

Ο πατέρας του, Αντώνης, με καταγωγή από την Καρύταινα Αρκαδίας, διετέλεσε διευθυντής/ αρχισυντάκτης του δημοκρατικού «Εθνους» πριν από τη χούντα και έβγαλε την φιλο-βενιζελική εφημερίδα «Νέος Κόσμος», ενώ η μητέρα του Ρόζα, το γένος Πρωτέκδικου από την Τεργέστη, εξέδωσε το πρωτοποριακό για την εποχή του περιοδικό «Γυναίκα».

Με λαμπρές πανεπιστημιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις, τη Σλαβολογία και την πρώην ΕΣΣΔ, στο Pomona College της Καλιφόρνιας, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, ο πολύγλωσσος Νικολόπουλος παραιτήθηκε από το Γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας της Ουάσιγκτον όταν ήρθε η χούντα και πρωτοστάτησε στην ενημέρωση του Κογκρέσου και της Γερουσίας υπέρ της επανόδου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και εναντίον των συνταγματαρχών, διδάσκοντας παράλληλα σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Δεξιά, ο Γιάννης Νικολόπουλος. Δίπλα του, η Αναστασία Πρίτσου, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεονάρδος και τελευταίος αριστερά ο συνεργάτης του Νικολόπουλου, Γιώργος Χατζηιωάννου.

Μετά την πτώση της χούντας και ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβγαζε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στις 14.8.1974, επειδή «αποδείχτηκε ανίκανο» να αποτρέψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αποφάσισε να αξιοποιήσει τον προοδευτικό δημοκράτη Γιάννη Νικολόπουλο για την εφαρμογή της μαχητικής πολιτικής του στην Αμερική. Τον προσκάλεσε στην Αθήνα και του ανέθεσε ο ίδιος προσωπικά την «εν λευκώ» κινητοποίηση της Ομογένειας, των αμερικανικών Μέσων Ενημέρωσης, του Κογκρέσου και της Γερουσίας, εναντίον της Τουρκίας.

Πραγματικά, ο Νικολόπουλος μαζί με τον κυπριακής καταγωγής πρώην υφυπουργό της αμερικανικής κυβέρνησης Γιουτζίν Ρωσσίδη, Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς όπως οι Σαρμπάνης, Τσόγκας, Δουκάκης, Μπραδήμας κ.λπ., ακαδημαϊκούς όπως ο Θ. Κουλουμπής και ο Χ. Ψωμιάδης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τις μαζικές ελληνοαμερικανικές οργανώσεις της Νέας Υόρκης, «έβαψαν» κυριολεκτικά με γαλάζια ελληνικά χρώματα την Ουάσιγκτον και την αμερικανική κοινή γνώμη.

Μετά την υιοθέτηση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, ο Νικολόπουλος μετακινήθηκε στη Νέα Υόρκη, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, όπου επανίδρυσε το Γραφείο Τύπου της. Ο γράφων είχε την τιμή να είναι ένα από τα πρώτα στελέχη που επελέγησαν από τον Νικολόπουλο για να το επανδρώσουν.

Στη Νέα Υόρκη ο Νικολόπουλος ανέλαβε την ευθύνη να ενημερώνει και να επηρεάζει την παγκόσμια κοινότητα και τους ξένους δημοσιογράφους που εργάζονταν στον ΟΗΕ. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην προώθηση των ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια, στη δημιουργία της Ένωσης Ελλήνων Ακαδημαϊκών Αμερικής, την Modern Greek Studies Association, αλλά και στην προώθηση των ομογενειακών ΜΜΕ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, όταν αποχώρησε ο επί σειρά ετών εκδότης του Μπάμπης Μαρκέτος και για να μην παραπέσει σε ακατάλληλα, μη ελληνικά χέρια, ο Νικολόπουλος έπεισε τον Γιουτζίν Ρωσσίδη να τον αναλάβει προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η σταδιακή μεταβίβασή του στον νεαρό προοδευτικό απόφοιτο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, τον γιο ενός ομογενή με καταγωγή από τη Λήμνο, Αντώνη Διαματάρη, που σύντομα θα συμπληρώσει μισό αιώνα επιτυχημένης συμβίωσης μαζί του.

Το μαχητικό, εθνικό, λόμπι του Νικολόπουλου και των συνεργατών του όπως ήταν φυσικό αποτέλεσαν στόχο «υπηρεσιών» της Τουρκίας και των συνεργατών τους στην Ουάσιγκτον.

Οταν η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ και επανήλθε πλήρως στο ΝΑΤΟ, ο Γιάννης Νικολόπουλος μετακινήθηκε στη Μόσχα, όπου εργάστηκε επί πάνω από 25 χρόνια ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», του «Antenna TV» και της ελληνικής υπηρεσίας του BBC.

Οι συγγενείς του ικανοποίησαν την επιθυμία του να αναπαυτεί στο κοιμητήριο της αγαπημένης του Καρύταινας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» καθώς και η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών και χορήγηση δωρεάν φαρμάκων και πραγματοποιήσεων ιατρικών εξετάσεων έως τις 31 Μαρτίου 2024 στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ