x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση των πόλεων της Καλαμάτας και του Λόουελ (Φωτογραφίες)

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μέσα σε πανηγυρική και ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, έγινε η τελετή της Αδελφοποίησης των πόλεων του Λόουελ και της Καλαμάτας, στο Δημαρχείο του Λόουελ Μασαχουσέτης.

Οι Δήμαρχοι Αθανάσιος Βασιλόπουλος και Sokhary Chau αντίστοιχα, υπέγραψαν τα έγγραφα την επίσημη συμφωνία της Αδελφοποίησης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και αντάλλαξαν ευχές και αναμνηστικά δώρα.

Από την Καλαμάτα έχει έλθει εξαμελής αποστολή η οποία απαρτίζεται από τους εξής:

Στην αποστολή συμμετέχουν οι εξής: Αθανάσιος Βασιλόπουλος Δήμαρχος Καλαμάτας, Κέλλυ Μακροπούλου Εκπρόσωπος Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας η οποία μεγάλωσε και σπούδασε στο Λόουελ, Νίκος Ζαχαριάς Κοσμήτορας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Εκπρόσωπος Εκπαιδευτικής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας, Δημήτρης Πατριαρχέας Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Μεσσηνίας Εκπρόσωπος Τουρισμού, Σταύρος Στούπας Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εκπρόσωπος Επιχειρηματικού Κόσμου, Βασιλική Μπάκα Πρωταθλήτρια Κολύμβησης Εκπρόσωπος Αθλητισμού η οποία σπούδασε σε πανεπιστήμια ης Αμερικής.  Η αποστολή εξ’ Ελλάδος έτυχε θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και την Ομογένεια του Λόουελ.

Οι δήμαρχοι Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος και Λόουελ Sokhary Chau υπογράφουν την επίσημη συμφωνία Αδελφοποίησης των δύο πόλεων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η τελετή της Αδελφοποίησης ξεκίνησε με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον ιστό του Δημαρχείου του Λόουελ, ενώ τον Εθνικό Ύμνο τραγούδησαν μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος.

Ακολούθησε η τελετή της Αδελφοποίησης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Λόουελ, η οποία ξεκίνησε με ανάπεμψη προσευχής από τον π. Νικόλαο Πελεκούδα, ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας της Αγίας Τριάδος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο. Ακολούθησαν ομιλίες και μηνύματα και η υπογραφή των επίσημων εγγράφων.

Ο δήμαρχος του Λόουελ Sokhary Chau μίλησε για τον συμβολισμό και τη σημασία της Αδελφοποίησης των δύο πόλεων κάνοντας αναφορά στον εγκαινιασμό στενής συνεργασίας τους. Ο κ. Chau εξέδωσε ειδική Ανακήρυξη για το γεγονός της Αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ενώ μίλησε με φιλόφρονα λόγια για την Ελληνική Ομογένεια του Λόουελ και τα επιτεύγματα της δια μέσω των ετών.

Ο δήμαρχος της Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, μίλησε εκτενώς για την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την παιδεία, το εμπόριο και γενικότερα την Καλαμάτα ως μία σύγχρονη πόλη, η οποία έχει πολλά προτερήματα και πολλά να προσφέρει στην πόλη του Λόουελ, τη Μασαχουσέτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εν γένει. Προσκάλεσε τον δήμαρχο του Λόουελ και τους αξιωματούχους της πόλης να επισκεφθούν την Καλαμάτα, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των διοργανωτών και της πρωτοβουλίας της Αδελφοποίησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ομοσπονδία Σωματείων Νέας Αγγλίας και στον πρόεδρο της, Βασίλη Καυκά. Μηνύματα επίσης απηύθυναν ο ομογενής πρώην δήμαρχος του Λόουελ Βασίλειος Σαμαράς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο Δημήτρης Ματθαίος πρόεδρος της επιτροπής για την Αδελφοποίηση και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς.  Το πρόγραμμα συντόνισε ο Στιβ Παναγιωτάκος πρώην πολιτειακός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης. Παρευρέθηκαν αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και ιδρυτής του χορευτικού συγκροτήματος «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το οποίο φέτος γιορτάζει την πεντηκοστή επέτειο από της ιδρύσεως του, η πολιτειακή βουλευτής από την πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ Ευσταθία Μπούρα και ομογενείς οι οποίοι κατάγονται από την Καλαμάτα, αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδος. Επισημαίνεται ότι εκδόθηκε  αναμνηστικό Λεύκωμα καλαίσθητο και με χρήσιμο υλικό.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος επιδίδει στον Δήμαρχο του Λόουελ Sokhary Chau ιστορικό ντοκουμέντο της Προκήρυξης της Μεσσιανικής Συγκλήτου προς τον Αμερικανικό Λαό. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήλωσε στον «Ε.Κ.» για την Αδελφοποίηση πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό εκτός από το συναισθηματικό μέρος λόγω της έντονης ελληνικής παρουσίας εδώ είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί αν προσφέρει και αν δώσει πάρα πολλά και στις δύο πόλεις και στο επίπεδο της συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων, αγγίζοντας τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του εμπορίου, του τουρισμού, της τεχνολογίας. Αλλωστε εδώ το Λόουελ και γενικότερα η Αμερική έχει προχωρήσει πολύ μπροστά κι αν μπορούμε να ακούσουμε και να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές».

Ο δήμαρχος του Λόουελ Sokhary Chau δήλωσε πως «αισθάνομαι μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτής της τελετής Αδελφοποίησης των πόλεων του Λόουελ και της Καλαμάτας. Καθώς γνωρίζετε το Λόουελ έχει μία πολύ δυνατή ιστορία μετανάστευσης, ενώ η Ελληνική Κοινότητα έχει συνεισφέρει πάρα πολλά στην πόλη του Λόουελ».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς, δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επιτέλους ολοκληρώθηκε. Η αδελφοποίηση αυτών των δύο ιστορικών πόλεων θέλω να είναι αφετηρία και για άλλες πόλεις εδώ στην πολιτεία της Μασαχουσέτης και όλης της Αμερικής με πόλεις της Ελλάδας. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους Αδελφοποιήσεις μόνο καλό θα φέρουν σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα για το μέλλον των παιδιών μας, γιατί καλή είναι η ιστορία αλλά αν δεν κάνουμε και κάτι για το μέλλον το παιχνίδι θα το χάσουμε».

Ο πρόεδρος της επιτροπής για την Αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ και Καλαμάτας Δημήτρης Ματθαίος στο βήμα ομιλεί για την σημασία και τον συμβολισμό της Αδελφοποίησης των δύο πόλεων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρόεδρος της επιτροπής για την Αδελφοποίηση Δημήτρης Ματθαίος είπε στον «Ε.Κ.» πως «είμαι πολύ περήφανος πρώτον σαν Έλληνας και δεύτερον πιστεύω ότι αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος που θέσαμε σήμερα στο Λόουελ να συνεχισθεί και ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας, γιατί εκεί στοχεύομε τώρα να μπορούμε να φέρνουμε παιδιά από την Καλαμάτα στα εδώ σχολεία και από εδώ να πηγαίνουν εκεί».

Ο κ. Ματθαίος είπε ότι «το όλο θέμα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν μετά την παρέλαση της Βοστώνης πήγαμε με τον τότε δήμαρχο του Λόουελ Βασίλη Σαμαρά να γευματίσουμε στο Ελληνικό εστιατόριο Desfina και με ρώτησε αν μπορούσα να βοηθήσω να βρει μία πόλη της Ελλάδας να γίνει Αδελφοποίηση  με το Λόουελ. Τον ρώτησα από πού ήταν οι γονείς; Και απάντησε από την Καλαμάτα, οπότε του είπα να η πόλη που ζητάς.  Αρχίσαμε να δουλεύομε την ιδέα, την οποία υιοθέτησε η Ομοσπονδία Σωματείων και ο Βασίλης Καυκάς. Εν τω μεταξύ χτύπησε ο κορωνοϊός και αναβλήθηκαν τα σχέδια επί δύο χρόνια, αλλά σήμερα γιορτάζουμε την πραγματοποίηση αυτού του οράματος».

Ο πρώην δήμαρχος του Λόουελ Βασίλειος Σαμαράς δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «σήμερα είναι μία θαυμάσια και εξαιρετική ημέρα γιατί αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ξεκίνησε επί της δικής μου θητείας, αλλά ο σημερινός δήμαρχος το υιοθέτησε πλήρως και το προώθησε και είχαμε αυτή την τελετή σήμερα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς ομιλεί για τις ευεργετικές προοπτικές που ανοίγονται για αμφότερες τις πόλεις με την Αδελφοποίηση της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ