x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έγινε η χειροτονία του Επισκόπου Συνάδων Αντωνίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τελέσθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης η εις Επίσκοπο χειροτονία του Αντωνίου Βρέιμ, με τον ψιλό τίτλο της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Επισκοπής Συνάδων. Της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και της χειροτονίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, ο οποίος σημειώνεται πως ήταν ο μόνος εκ των Μητροπολιτών της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Από την Αρχιεπισκοπή συμμετείχαν οι βοηθοί Επίσκοποι Ναζιανζού Αθηναγόρας και Διοκλείας Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλοςμ ο οποίος, ως γνωστόν, χειροτονήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στις 13 Απριλίου, ο Επίσκοπος Ειρηναίος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αμερικής και ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Θεοφάνης των Αλβανικών Ορθοδόξων κοινοτήτων Αμερικής. Συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του νεοχειροτονηθέντος Επισκόπου Αντωνίου. Παρών ήταν επίσης ο Επίσκοπος Anba Suriel της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακόμα συμμετείχε πλειάδα ιερέων από την Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, τέσσερις διάκονοι με επικεφαλής τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη. Επίσης παρευρέθηκαν η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη, καθηγητές και φοιτητές από τη Θεολογική Σχολή, συγγενείς, γνώριμοι και φίλοι του νέου Επισκόπου από τη Βοστώνη και την Καλιφόρνια.

Στην προσφώνηση του προς τον χειροτονούμενο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μίλησε για τον προκάτοχο του Αντωνίου, αείμνηστο Επίσκοπο Συνάδων Διονύσιο, ο οποίος υπηρέτησε στο Φανάρι και είλκε τον καταγωγή του από τα Πριγκηπόνησα. Επίσης αναφέρθηκε στον άγιο μάρτυρα Αγαπητό.

Στην αντιφώνηση του ο χειροτονούμενος ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Σεβασμιώτατε Άγιε Αμερικής και σεπτέ ποιμενάρχη μας, κ. Ελπιδοφόρε, Σεβασμιώτατε Αγιε Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμε και Θεοφιλέστατοι Αγιοι Αρχιερείς, αδελφοί ιερείς, αγαπητοί μου συγγενείς, αγαπητοί μου φοιτητές, ένθεε λαέ του Θεού ηγαπημένε, έχοντας βαθιά συναίσθηση της παρούσας ιερής στιγμής της εις Επίσκοπο χειροτονίας μου, επιτρέψτε μου να μιλήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τη δική της γλώσσα, τη γλώσσα της καρδιάς μου, τη γλώσσα των προσευχών μου, κι όχι απλώς τη γλώσσα της διανοίας μου». Τόνισε πως «δεν μπορώ να απαριθμήσω πόσες φορές έχω είτε ακούσει είτε απαγγείλει την πρόσκληση για την Θεία Κοινωνία «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε». Καθώς προετοιμαζόμουν για τούτη την ημέρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τα λόγια αυτά ερχόταν στο μυαλό μου συνεχώς. Σήμερα καθώς κάνω αυτό το βήμα, τα λόγια αυτά λαμβάνουν ακόμα περισσότερο νόημα. Εχω συνειδός του φόβου του Θεού αυτή τη στιγμή με όλες τις έννοιες της λέξης «φόβος».

Σε άλλο σημείο είπε πως «πριν λίγο ανέλαβα την ευθύνη της διδασκαλίας της πίστης, της τήρησης των δογμάτων και των κανόνων, της διατήρησης της ειρήνης και της ενότητας της Εκκλησίας. Το μέγεθος αυτού του έργου, ιδιαίτερα στις μέρες μας και στη σημερινή εποχή είναι φοβερό. Διερωτώμαι πώς μπορώ να δεχθώ τη χάρη και τη δωρεά του ιερού λειτουργήματος του Επισκόπου, ιδιαίτερα όταν σκέπτομαι πως ο μεγαλύτερος ανάμεσα στους αγίους μας συμβουλεύει εναντίον αυτού ή κι ακόμα να φεύγομε από αυτό».

Ο χειροτονηθείς Επίσκοπος Αντώνιος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο, τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο ο οποίος τον διόρισε στην κοινότητα της Παναγίας στο Κοχάσετ Μασαχουσέτης, την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, τους παρισταμένους αρχιερείς, τους κατά σάρκα συγγενείς του με ιδιαίτερη μνεία στον αδελφό του, τους ενορίτες του στην κοινότητα της Παναγίας στο Κοχάσετ Μασαχουσέτης. Μνημόνευσε τους γονείς του Γεώργιο και Μαρία για τους οποίους είπε πως «πάντοτε θα ζουν μέσα στην καρδιά μου».

Ο χειροτονούμενος Επίσκοπος Συνάδων Αντώνιος απαγγέλλει το Σύμβολο της Πίστεως ενώπιον της Ωραίας Πύλης, καθώς επίσης την ομολογία πιστότητας στα δόγματα και στους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA /DIMITRIOS PANAGOS

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ