x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγ. Νεκταρίου Μπρούκλιν

06 Νοεμβρίου 2021

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη, θρησκευτική ευλάβεια και παρουσία πλήθος πιστών τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγ. Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου με την υποδοχή στην είσοδο του Ναού των ιερών λειψάνων των εγκαινίων, του Τιμίου Ξύλου και σύντομη δέηση, εναπόθεση των ιερών λειψάνων στην Αγία Τράπεζα και εναπόθεση του Τιμίου Ξύλου προς προσκύνηση από τους πιστούς.

Ακολούθησε η τέλεση του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού των εγκαινίων μετ’ Αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιερόθεου, βοηθούμενος από πλειάδα ιερέων.

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου έγινε η τελετή των εγκαινίων – καθαγιασμού Αγίας Τραπέζης και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος και πάλι του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιερόθεου.

Στο κήρυγμά του στους πιστούς ο Επίσκοπος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στη σημασία των εγκαινίων και χαρακτήρισε την Ακολουθία ως μία από τις πλέον λαμπρές και μεγαλοπρεπείς Ακολουθίες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οπως ανέφερε, «ιστορικές διηγήσεις και στοιχεία μας αποδεικνύουν τη σημασία και λαμπρότητα με την οποία τελούνταν τα Ιερά εγκαίνια των ναών στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, εορτές που είχαν μεγάλη διάρκεια και εορτάζονταν πολλές μέρες με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Ο κατάμεστος από πιστούς ιερός ναός του Αγ. Νεκταρίου στον εσπερινό των εγκαινίων. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Σήμερα, με ευλάβεια φέραμε τα τίμια λείψανα των αγίων μαρτύρων από το μοναστήρι τα οποία θα καταθέσουμε στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης στην ακολουθία των εγκαινίων.

Επίσης, φέραμε εδώ στον Ναό του Αγ. Νεκταρίου τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας για να τον ασπαστούν οι πιστοί και να λάβουν την ευλογία και προστασία του.

Εγκαίνια σημαίνουν καθιέρωση ενός χώρου, αφιερωμένου στο θεό. Πέρα όμως από τα τελετουργικά πρέπει να δούμε τα εγκαίνια και από ένα άλλο νόημα. Οφείλουμε οι άνθρωποι να αναθεωρήσουμε και να ανακαινίσουμε τη ζωή μας, να αναγεννηθούμε και να ανανεωθούμε πνευματικά.

Οπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος, είμαστε ζώντες ναοί του Θεού, και αν εμείς σαν ζώντες είμαστε νεκροί τότε οι ναοί που έχουμε έρχονται σε δευτερεύουσα θέση.

Εύχομαι η χάρη του Αγ. Νεκταρίου, τα ιερά λείψανα των αγίων και ο Τίμιος Σταυρός που φέραμε, να δίνουν σε όλους μας δύναμη πνευματική, ενίσχυση στον αγώνα και στην προσπάθεια μας προς τη σωτηρία στον Θεό».

Ο εφημέριος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μανωλούδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Θεό για τη μεγάλη χαρά που έδωσε στους πιστούς η τέλεση των εγκαινίων της αγαπημένης τους εκκλησίας.

Πιστοί ασπάντονται ευλαβικά το Τίμιο Ξύλο. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Και πρόσθεσε: «Ολες οι ευχές που διαβάζονται καθ’ όλη την τελετή των ιερών εγκαινίων, έχουν χαρακτήρα ευχαριστήριο προς τον Αγιο Θεό τον Οποίο παρακαλούμε να πληρώσει με δόξα, αγιασμό και χάρη το νέο θυσιαστήριο, όπου ο λαός του Θεού θα συμμετέχει στα ιερά μυστήρια και να αγιάζεται από αυτά.

Αυτής της μοναδικής και ξεχωριστής ευλογίας που μας δίνεται με τα ιερά εγκαίνια του Ιερού Μετοχίου μας, ας γίνουμε συμμέτοχοι των δωρεών του Θεού και ας λάβουμε χάρη και ευλογία όλοι οι ευλογημένοι ομογενείς που είμαστε μέλη της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας και δοξολογούμε των εν Τριάδι Αγιο Θεό που σκέπει τον ιερό μας ναό, διά πρεσβειών του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού».

Τα μέλη του συμβουλίου, Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, Χρήστος Καρακωσταντάκης και Χρυσούλα Φουρτούνη, ευχαρίστησαν μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για τον στολισμό της εκκλησίας και την προετοιμασία του δείπνου και τον γλυκισμάτων και ευχήθηκαν η εκκλησία του Αγ. Νεκταρίου να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια το θεάρεστο έργο που επιτελεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.— Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συνάντησε την πρέσβη της Ουκρανίας 21 Ιανουαρίου, 2022.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.