x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγ. Νεκταρίου Μπρούκλιν

06 Νοεμβρίου 2021

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη, θρησκευτική ευλάβεια και παρουσία πλήθος πιστών τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγ. Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου με την υποδοχή στην είσοδο του Ναού των ιερών λειψάνων των εγκαινίων, του Τιμίου Ξύλου και σύντομη δέηση, εναπόθεση των ιερών λειψάνων στην Αγία Τράπεζα και εναπόθεση του Τιμίου Ξύλου προς προσκύνηση από τους πιστούς.

Ακολούθησε η τέλεση του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού των εγκαινίων μετ’ Αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιερόθεου, βοηθούμενος από πλειάδα ιερέων.

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου έγινε η τελετή των εγκαινίων – καθαγιασμού Αγίας Τραπέζης και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος και πάλι του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιερόθεου.

Στο κήρυγμά του στους πιστούς ο Επίσκοπος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στη σημασία των εγκαινίων και χαρακτήρισε την Ακολουθία ως μία από τις πλέον λαμπρές και μεγαλοπρεπείς Ακολουθίες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οπως ανέφερε, «ιστορικές διηγήσεις και στοιχεία μας αποδεικνύουν τη σημασία και λαμπρότητα με την οποία τελούνταν τα Ιερά εγκαίνια των ναών στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, εορτές που είχαν μεγάλη διάρκεια και εορτάζονταν πολλές μέρες με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Ο κατάμεστος από πιστούς ιερός ναός του Αγ. Νεκταρίου στον εσπερινό των εγκαινίων. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Σήμερα, με ευλάβεια φέραμε τα τίμια λείψανα των αγίων μαρτύρων από το μοναστήρι τα οποία θα καταθέσουμε στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης στην ακολουθία των εγκαινίων.

Επίσης, φέραμε εδώ στον Ναό του Αγ. Νεκταρίου τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας για να τον ασπαστούν οι πιστοί και να λάβουν την ευλογία και προστασία του.

Εγκαίνια σημαίνουν καθιέρωση ενός χώρου, αφιερωμένου στο θεό. Πέρα όμως από τα τελετουργικά πρέπει να δούμε τα εγκαίνια και από ένα άλλο νόημα. Οφείλουμε οι άνθρωποι να αναθεωρήσουμε και να ανακαινίσουμε τη ζωή μας, να αναγεννηθούμε και να ανανεωθούμε πνευματικά.

Οπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος, είμαστε ζώντες ναοί του Θεού, και αν εμείς σαν ζώντες είμαστε νεκροί τότε οι ναοί που έχουμε έρχονται σε δευτερεύουσα θέση.

Εύχομαι η χάρη του Αγ. Νεκταρίου, τα ιερά λείψανα των αγίων και ο Τίμιος Σταυρός που φέραμε, να δίνουν σε όλους μας δύναμη πνευματική, ενίσχυση στον αγώνα και στην προσπάθεια μας προς τη σωτηρία στον Θεό».

Ο εφημέριος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μανωλούδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Θεό για τη μεγάλη χαρά που έδωσε στους πιστούς η τέλεση των εγκαινίων της αγαπημένης τους εκκλησίας.

Πιστοί ασπάντονται ευλαβικά το Τίμιο Ξύλο. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Και πρόσθεσε: «Ολες οι ευχές που διαβάζονται καθ’ όλη την τελετή των ιερών εγκαινίων, έχουν χαρακτήρα ευχαριστήριο προς τον Αγιο Θεό τον Οποίο παρακαλούμε να πληρώσει με δόξα, αγιασμό και χάρη το νέο θυσιαστήριο, όπου ο λαός του Θεού θα συμμετέχει στα ιερά μυστήρια και να αγιάζεται από αυτά.

Αυτής της μοναδικής και ξεχωριστής ευλογίας που μας δίνεται με τα ιερά εγκαίνια του Ιερού Μετοχίου μας, ας γίνουμε συμμέτοχοι των δωρεών του Θεού και ας λάβουμε χάρη και ευλογία όλοι οι ευλογημένοι ομογενείς που είμαστε μέλη της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας και δοξολογούμε των εν Τριάδι Αγιο Θεό που σκέπει τον ιερό μας ναό, διά πρεσβειών του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού».

Τα μέλη του συμβουλίου, Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, Χρήστος Καρακωσταντάκης και Χρυσούλα Φουρτούνη, ευχαρίστησαν μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» τους πιστούς που τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για τον στολισμό της εκκλησίας και την προετοιμασία του δείπνου και τον γλυκισμάτων και ευχήθηκαν η εκκλησία του Αγ. Νεκταρίου να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια το θεάρεστο έργο που επιτελεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Έγινε το πρωί της Τρίτης 5 Ιουλίου, πρόγευμα στο οποίο συμμετείχαν ιερείς από όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και στο οποίο παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, οι Πατριαρχικοί Αντιπρόσωποι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Ρεθύμνης Πρόδρομος και ο Μέγας Εκκλησιάρχης Αρχιμανδρίτης Αέτιος.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας