x
 

Πολιτισμός

Εγκαίνια μνημειακής έκδοσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Σονόρα του Μεξικού

ΑΘΗΝΑ. Ενα αστρονομικό ρολόι πλανητάριο που κατασκεύασε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σονόρα (Sonora) του Μεξικού, εγκαινιάστηκε πριν από λίγο καιρό στη μικρή πλατεία της μεξικανικής πανεπιστημιούπολης, που μέχρι πρόσφατα ονομαζόταν Πλατεία Αστρονομίας. Σήμερα φέρει την ονομασία του αρχαιότερου γνωστού υπολογιστή στον κόσμο από τον οποίο εμπνεύστηκε και την κατασκευή του: Πλατεία του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων».

«Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με τους Μεξικανούς βασίζεται στις μελέτες μας πάνω στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πρόκειται για μια λειτουργική κατασκευή που δείχνει όλα όσα πιστεύουμε ότι έκανε ο Μηχανισμός, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των πλανητών, αυτών δηλαδή που φαίνονται με γυμνό μάτι. Είναι το μόνο ρολόι στον κόσμο που κάνει κάτι τέτοιο», δηλώνει στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ο Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης της περίφημης κατασκευής «που άλλαξε την ιστορία της τεχνολογίας, της Ελλάδας και του παγκόσμιου πολιτισμού».

Η ερευνητική ομάδα των δυο Πανεπιστημίων, που ονομάστηκε Monumental Antikythera Mechanism for Hermosillo (MAMH), άρχισαν να κατασκευάζουν το αστρονομικό ρολόι το 2018 μετά από έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Πανεπιστήμιο της Σονόρα. Ψυχή αυτής της ομάδας είναι ο Μεξικανός καθηγητής Raul Perez Enriquez. «Την κατασκευή έκανε σε συνεργασία με εμάς η εταιρεία μεγάλων ρολογιών -όπως αυτά που τοποθετούσαμε παλιά στις εκκλησίες, στα δημαρχεία και στα δημόσια κτίρια- Relojes Olvera IIΙ Genercion του Jesus Clemente Olvera Trejo και ιδιαιτέρως ο Ing. Alfredo Carmona Martínez. Από το Πανεπιστήμιο της Σονόρα συνέβαλαν εξαιρετικά οι καθηγητές Raul Perez Enriquez, Julio Cesar Saucedo Morales και Ezequiel Rodriguez Jauregui. Η χρηματοδότηση έγινε από το πανεπιστήμιο, το κράτος της Σονόρα και από την Relojes Olvera», συμπληρώνει ο συνομιλητής του «ΑΠΕ-ΜΠΕ».

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εκπλήσσει με την πολυπλοκότητα, την επιστημονική μέθοδο και την ακρίβεια με την οποία έχει κατασκευαστεί. «Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι βασίζεται στους νόμους της φυσικής. Εκπληκτική είναι η πολύ ρεαλιστική μέθοδος του προσδιορισμού της θέσης της Σελήνης, σύμφωνα και με τον δεύτερο νόμο του Κέπλερ», προσθέτει ο καθηγητής.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων στη μεξικανική πολιτεία, που έγιναν στις 9 Φεβρουαρίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, μια όχι και τόσο τυχαία ημερομηνία, ενεργοποιήθηκε το μνημειακό ρολόι το οποίο, από εκείνη τη στιγμή και μετά, λειτουργεί συνεχώς, ενώ κάθε μέρα το επισκέπτονται και ξεναγούνται σε αυτό σχολεία. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει, εκτός από την παρακολούθηση του Ηλιου στον ουρανό, των αστερισμών του Ζωδιακού Κύκλου και την κίνηση και τις φάσεις της Σελήνης, τις θέσεις των πέντε ορατών πλανητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ