x

Πολιτισμός

Εγκαίνια της έκθεσης «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» από την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Noesis

10 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΪΡΟ. Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και με πρωτοβουλία του γγ Ιωάννη Χρυσουλάκη, πραγματοποιήθηκε χθες μεγάλη εκδήλωση για τα εγκαίνια της Έκθεσης «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με το Κέντρο Noesis.

Την εκδήλωση αυτή που χαρακτηρίστηκε από ελληνικά χρώματα και υψηλή εκπροσώπηση τίμησε με την παρουσία της η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Η αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε με τα εγκαίνια της Έκθεσης και συνεχίστηκε με τη διάλεξη του προέδρου της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, καθηγητή Εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΑΠΘ, Χρήστου Αραμπατζή, με τίτλο «Ο θρύλος του Μεγαλέξανδρου: Η μαρτυρία ενός βυζαντινού χειρογράφου», η οποία αφορά το εικονογραφημένο Χειρόγραφο 05, το οποίο περιέχει το περίφημο Μυθιστόρημα του Αλέξανδρου που φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας.

Σε δηλώσεις του για τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος με την εκδήλωση αυτή αποδεικνύουν άλλη μία φορά το πόσο κοντά βρίσκονται τα δύο κράτη και οι δύο λαοί τους, ιδιαίτερα μέσα από τον πολιτιστικό τομέα.

Ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, με αφορμή την έκθεση αυτή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εκτιμά βαθιά τον σταθερό προσανατολισμό τής Αιγύπτου στην ενίσχυση των κοινών σχέσεών τους και σε αυτό το πνεύμα καλωσόρισε και χαιρέτησε όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Από την πλευρά της, η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου Ναμπίλα Μάκραμ επισήμανε ότι «σήμερα, λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών, οι σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση, ένα μοντέλο επιτυχούς και φιλικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι «η λαϊκή διπλωματία Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου καθιερώνει ένα καλύτερο μέλλον για τις μελλοντικές γενιές» και χαρακτηρίζοντας και εκείνη με τη σειρά της ως μία εορτή την κοινή αυτή εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης που θα παραμείνει τρεις μήνες στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, στο γενικότερο πνεύμα της πρωτοβουλίας «ΝΟΣΤΟΣ» των τριών χωρών για την προώθηση της ειρήνης, της αγάπης και της ευημερίας στην περιοχή.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό αυτό που επισήμανε η Αιγυπτία υπουργός, ότι ο πολιτισμός αποτελεί το διαμάντι μας και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της συνεργασίας Αιγύπτου και Ελλάδας από κοινού και με την Κύπρο, μεταξύ των χωρών, των λαών και της Διασποράς μας, καταλήγοντας ότι «η κοινή μας ιστορία διαμορφώνει και το κοινό μας μέλλον».

Παράλληλα, η κυρία Μάκραμ εξέφρασε τη μεγάλη χαρά της που αυτή η εκδήλωση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται αμέσως μετά την υπογραφή, στις 19 Οκτωβρίου, του Μνημονίου Κατανόησης των τριών χωρών για τα θέματα Διασποράς, παρουσία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και εκτός από την ίδια, του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέα Κατσανιώτη και του Επιτρόπου της Κυπριακής Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Και παίρνοντας αφορμή από την ψηφιακή παρουσίαση του βυζαντινού χειρογράφου του 14ου αιώνα «Alexander Romance» που φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, η Αιγυπτία υπουργός τόνισε την ανάγκη να ξαναμιλήσουμε για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον ηγέτη που όταν ήρθε στην Αίγυπτο σεβάστηκε την ιστορία και την παράδοση του λαού της» και «είναι σημαντικό και οι σημερινές γενιές να μαθαίνουν για το έργο του».

Στον Μέγα Αλέξανδρο, όμως, αναφέρθηκε και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, τονίζοντας ότι «ο Μ. Αλέξανδρος δεν έφυγε ποτέ από την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια. Βρίσκεται πάντα στις καρδιές μας».

Τη μεγάλη αυτή εκδήλωση, που ξεκίνησε με την ομιλία του ο Δ/ντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, δρ Μοχάμεντ Ελ Φέκι, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, Νίκου Γαριλίδη, του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιου Κοτσιώνη, του Κοινοτικού Επιτρόπου και πρώην αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ιωάννη Παπαδόπουλου, της προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξάνδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Λιλίκας Θλιβίτου και άλλων επισήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νέες πολιτικές ισορροπίες ενδέχεται να διαμορφωθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, εφόσον ισχύσουν οι νέοι χάρτες των δημοτικών περιφερειών, που βρίσκονται υπό επεξεργασία για να τεθούν σε ισχύ από τις προσεχείς εκλογές του 2024.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή στην Τυνησία (Μέρος Β’): Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

Η πολυπόθητη εξωτική ομορφιά της Τυνησίας, μας αποκαλύπτεται στο 2ο επεισόδιο μέσω του Famous Travel στα βάθη της ερήμου Σαχάρα ανάμεσα σε παζαρέματα, οάσεις, περιπέτεια, αδρεναλίνη και… έντονες καιρικές συνθήκες! Η αχανής έρημος της Σαχάρα καταλαμβάνει το 40 τοις εκατό της χώρας ολόκληρης! Η Τυνησία, μια χώρα γεμάτη ιστορία, ένα σαγηνευτικό τοπίο και έντονες αντιθέσεις, αλλά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους από τους οποίους η φτώχεια δεν κατάφερε να στερήσει την καλοσύνη, το χαμόγελο και τη θετική τους ενέργεια.

Σε Κλούνεϊ, Γκραντ, Γκλάντις Νάιτ και U2 τα βραβεία Kennedy Center ‘22

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζορτζ Κλούνεϊ, η τραγουδίστρια της κάντρι Εϊμι Γκραντ, η τραγουδίστρια Γκλάντις Νάιτ, η συνθέτης Τάνια Λεόν και το συγκρότημα της ροκ U2 τιμήθηκαν την Κυριακή με τις διακρίσεις του Kennedy Center για τη συμβολή τους στον χώρο των τεχνών έπειτα από μια δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν τους στον Λευκό Οίκο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας