x
 

Κοινωνία

Εγκαινιάστηκε Πλανητάριο-Αστεροσκοπείο στην Μητρόπολη Ταμασού

04 Ιουνίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το πρώτο σύγχρονο Πλανητάριο-Αστεροσκοπείο απέκτησε η Κύπρος και μάλιστα με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής.
Το κυπριακό Πλανητάριο εγκαινιάστηκε το Σάββατο από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος σε ομιλία του τόνισε ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής του Διαστήματος για τα έτη 2022-2027, επενδύει στοχευμένα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και στη βάση της συνεκτικής πολιτικής που υιοθετεί, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και προοπτικές, όσον αφορά την οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος για διαστημικές τεχνολογίες και υπηρεσίες.
Ανέφερε ότι το έργο, που εγκαινιάστηκε, δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη της επιστήμης της αστρονομίας, την εξέλιξη της έρευνας και της καινοτομίας και την αξιοποίηση των ποικίλων δυνατοτήτων που προσφέρει η διαστημική τεχνολογία αιχμής.
Το Πλανητάριο- Αστεροσκοπείο, το οποίο στελεχώνεται από μια έμπειρη και πλήρως επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα, ως ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο και το πιο σύγχρονο μέχρι στιγμής, διαθέτει υπερσύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, εγκαταστάσεις, ως επίσης καινοτόμες κτηριακές υποδομές, που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες από το εξωτερικό, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το σύμπλεγμα των πολυλειτουργικών χώρων και υπηρεσιών του Πλανητάριου, ως ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο που τίθεται πλέον στη διάθεση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, θα αποτελέσει κέντρο εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριοποίησης και κατάρτισης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας, το Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα και τον δωρητή Βιάτζεσλάβ Ζαρένκοφ, δηλώνοντας βέβαιος ότι η λειτουργία του Πλανητάριου, υπό καθοδήγηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και την εποπτεία του εκτελεστικού διευθυντή Χρήστου Τριανταφυλλίδη και της ομάδας του, «θα καταγράψει νέες σελίδες υψηλής συμβολής της Κύπρου στον ραγδαία μεταλλασσόμενο τομέα των τεχνολογιών του διαστήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η παροχή προξενικών υπηρεσιών σε Ρώσους πολίτες στα κατεχόμενα έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, με κινητές προξενικές μονάδες, ενώ το τελικό καθεστώς και η μορφή τους, βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ