x
 

Εκκλησία

Εγκύκλιο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για την Ημέρα των Ευχαριστιών

20 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με την ευκαιρία της Εορτής των Ευχαριστών απέστειλε στις κοινότητες και τους εκκλησιαστικούς οργανισμούς εγκύκλιο μήνυμα, στο οποίο τονίζει τη σπουδαιότητα, την ιστορικότητα και ιερότητα της Ημέρας, την οποία ο αμερικανικός λαός σέβεται και τιμά με ξεχωριστή αγάπη και τιμή.

Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε τα εξής:

«Εν παντί ευχαριστείτε, τούτο γαρ θέλημα Θεού εν Χριστώ Ιησού εις υμάς» (Προς Θεσσαλονικείς Α’ 5:18).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Η ημέρα των Ευχαριστιών μας βρίσκει σε μία εποχή, όπου όλος ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή, με ‘πολέμους και ακοάς πολέμων’ (Ματθ. 24:6) να βαραίνουν το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των εθνών. Είναι αρκετά δύσκολο, υπό αυτές τις συνθήκες, να βρει κανείς τη δύναμη για να αναπέμψει ευχαριστίες. Ομως, όπως μας υπενθυμίζει ο Απόστολος Παύλος στην πρώτη του επιστολή προς την εκκολαπτόμενη τότε χριστιανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, το θέλημα του Θεού εκπληρώνεται με ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες. Αυτό δε σημαίνει ότι ευχαριστούμε για τις δυστυχίες που πλήττουν τον κόσμο, αλλά ότι ακόμη και τις πιο αντίξοες συνθήκες επιμένουμε να τις αντιμετωπίζουμε ευχαριστιακά.

Ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, σε μία από τις διακηρύξεις του για την ημέρα των Ευχαριστιών, στις 15 Ιουλίου 1863, λίγες ημέρες μετά από την αιματηρή νίκη στη μάχη του Γκέτισμπουργκ, ανέφερε: ‘Είναι δίκαιο να ομολογήσουμε την παρουσία του ουράνιου Πατέρα και τη δύναμη της δεξιάς Του στους θριάμβους, αλλά και στις θλίψεις’. Εν μέσω του άγριου εμφυλίου πολέμου, ο Πρόεδρος Λίνκολν αναγνώρισε την παρουσία του Θεού. Αυτό ακριβώς αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ευχαριστιακής αντιμετώπισης των πραγμάτων.

Η ευγνωμοσύνη, την οποία εκφράζουμε με τις συναθροίσεις και το δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών είναι μία αναγνώριση της θείας χάριτος στη ζωή μας. Αντιμετωπίζουμε πόνο και βάσανα από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο, αλλά γευόμαστε τελικά την ανάσταση, όπως μας έδειξε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος αναστήθηκε νικώντας το θάνατο, αφού γεύθηκε όμως πρώτα ο ίδιος τον πόνο και την πικρία του θανάτου. Θα μπορούσαμε να υποκύψουμε στην απόγνωση του πόνου μέσα στον κόσμο, αλλά προτιμότερο είναι να επιλέξουμε την ελπίδα στον Θεό μετά πολλών ευχαριστιών, γιατί ‘αυτός πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν’ (Προς Τιμόθεον Α’ 2:4).

Επομένως, αγαπητοί μου χριστιανοί, αυτή την Ημέρα των Ευχαριστιών, ας αφουγκραστούμε την προνοητική αγάπη του Θεού προς όλους μας, και ας του προσφέρουμε ευχαριστίες μετ’ ευγνωμοσύνης, οι οποίες, να είστε σίγουροι, μπορούν να μεταμορφώσουν τον κόσμο σε Βασιλεία του Θεού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, Δημήτρης Λογοθέτης, μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη κομίζοντας επιστολή υποστήριξης για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ