x

Αμερική

Είμαι φορολογικός εκπρόσωπος κατοίκου εξωτερικού. Εχω κάτι να φοβάμαι;

Ο φορολογικός εκπρόσωπος των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού είναι κατά μία έννοια ο «ταχυδρόμος» των ειδοποιήσεων που τους αφορούν, ενώ δεν έχει άλλες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ. 1283/30.12.2013, το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του φορολογικού εκπροσώπου είναι συνδεμένο με τον ΑΦΜ του κατοίκου εξωτερικού, ωστόσο δεν υπάρχει καμία άλλη υποχρέωση. Τονίζουμε πως δεν γίνεται κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Έλληνα εκπροσώπου επειδή χρωστάει ο κάτοικος εξωτερικού.

Όταν δεν επιθυμείτε να εκπροσωπήσετε πλέον τον κάτοικο εξωτερικού τον ενημερώνετε να ορίσει άλλον εκπρόσωπο και αν δεν το κάνει, μπορείτε να προσέλθετε στη Δ.Ο.Υ. που ανήκετε ως κάτοικος Ελλάδος και να το δηλώσετε στο Τμήμα Μητρώου. Τα έντυπα που θα χρειαστείτε είναι το Δ210 και μια Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν επιθυμείτε πλέον να είστε φορολογικός εκπρόσωπος από την ημέρα που θα παρουσιαστείτε στο Μητρώο και μετά. Προγενέστερη ημερομηνία δεν καταχωρείται παρά μόνο αν υπάρχει θάνατος, που τότε καταχωρείται η μέρα του θανάτου του κατοίκου εξωτερικού.

Ο κάτοικος εξωτερικού που δεν έχει ορίσει νέο φορολογικό εκπρόσωπο αν και έχει ενημερωθεί από τον προηγούμενο έχει τις κυρώσεις του νόμου 4174/2013 στο άρθρο 54 και τότε το Ελληνικό φορολογικό σύστημα θα του στείλει ειδοποίηση.

Φορολογικό Tip: Για κάθε φορολογούμενο προτείνουμε να γίνεται οπωσδήποτε δήλωση ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ τραπεζικού λογαριασμού στο σύστημα της ΑΑΔΕ

Η ερώτηση μάς ζητήθηκε από τον κο Χ.Κ, Νέα Υόρκη και ελπίζουμε η απάντηση να τον βοήθησε.

Ρωτήστε μας για τις απορίες σας ή επικοινωνήστε μαζί μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο Αλβέρτος Μπουρλάς (Albert Bourla), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Inc.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.