x
 

Ρωτήστε την Σταυρούλα

Είμαι σε σχέση με διαλείμματα

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 28 χρόνων και σε σχέση εδώ και 3 χρόνια με μία κοπέλα λίγο μεγαλύτερη από μένα. Η σχέση μας είναι πολύ έντονη συναισθηματικά αλλά επεισοδιακή. Είμαστε μαζί για μερικούς μήνες, κι ενώ πιστεύω ότι είμαστε πολύ καλά, αρχίζουν οι εντάσεις, μετά χωρίζουμε για μεγάλα διαστήματα, που κάποιες φορές έχουν κρατήσει και δύο μήνες (εκείνη επιλέγει να φύγει), τα ξαναβρίσκουμε (συνήθως μετά από δική μου μεγάλη επιμονή) και πάλι ξανά από την αρχή. Κάθε φορά που είμαστε μαζί, όταν δεν έχουμε εντάσεις η σχέση μας είναι ιδανική. Περνάμε ώρες μαζί, η ερωτική μας ζωή έχει πολύ πάθος, και μου δίνει την εντύπωση ότι είναι και εκείνη πολύ ερωτευμένη μαζί μου.

Δεν αντέχω όμως άλλο αυτές τις διακοπές στη σχέση μας -τώρα ζω μία από αυτές- και δεν έχω το κουράγιο να την ξανακυνηγήσω. Κάθε φορά που αρχίζει η σχέση μας έχω ελπίδες, δένομαι μαζί της και μετά, ενώ είμαι στα ουράνια, για μια ασήμαντη αιτία πέφτω στο κενό. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσω να προσπαθώ γι’ αυτή τη σχέση ή να το πάρω απόφαση ότι ποτέ δεν θα είμαστε μαζί έτσι όπως εγώ θέλω, σε μια σχέση ήρεμη, με αγάπη και έρωτα, χωρίς να μαλώνουμε και να χωρίζουμε συνέχεια στην οποία θα νιώθω ασφαλής. Δυστυχώς όμως δεν μου είναι καθόλου εύκολο, γιατί την θέλω πολύ και πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω.

Πάνος

 

Αγαπητέ Πάνο,

Από όλα τα είδη των σχέσεων που δυσλειτουργούν φαίνεται ότι είναι πιο δύσκολο να τελειώσει κανείς μία σχέση on/off. Πρόκειται για σχέσεις εξάρτησης στις οποίες συνδυάζεται η οικειότητα με την αβεβαιότητα, και αυτό είναι που τις κάνει συχνά πολύ συναρπαστικές. Ωστόσο το ψυχικό κόστος είναι μεγάλο.

Σε αυτού του είδους τις σχέσεις δεν επιλύονται οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να επιδεινώνονται.

Το παράδοξο είναι ότι παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους σχέσεις χαρακτηρίζονται από στρες και αβεβαιότητα, συχνά δημιουργούν θετικά συναισθήματα και γι’ αυτό είναι δύσκολο να τις διακόψει κανείς.

Κάτι τέτοιο ίσως να συμβαίνει και στη δικιά σας περίπτωση. Εχετε μία σχέση η οποία συναισθηματικά δεν σας καλύπτει, στην οποία δεν νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία, αλλά την συνεχίζετε και η σκέψη να την λήξετε σας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα.

Στην περίπτωση αυτή θα βοηθούσε πολύ να παρατηρήσετε με αντικειμενικό μάτι τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σχέση αυτή στην καθημερινότητά της, απαντώντας ίσως και στα παρακάτω ερωτήματα:

Η χαρά που σας προσφέρει η σχέση αυτή πόσο διαρκεί;

Πόσο συχνά νιώθετε μέσα σε αυτήν πλήρης και ικανοποιημένος χωρίς αμφιβολίες για την επιλογή σας;

Πόσο συχνά νιώθετε άγχος, πίεση, ανασφάλεια;

Πόσο συχνά όταν βρίσκεστε με τη σύντροφό σας νιώθετε ότι και εκείνη δεν είναι ικανοποιημένη;

Θα σας βοηθούσε ίσως αν είχατε και πρακτικά μία εικόνα της κατάστασης κρατώντας ημερολόγιο, έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο μετρήσιμες οι στιγμές που νιώθετε καλά και εκείνες που δεν νιώθετε. Αν η ζυγαριά κλείνει προς τη δυστυχία, ίσως έχει έρθει ο καιρός να αγαπήσετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας και να τον φροντίσετε. Σκεφτείτε ποιο είναι το κενό στη ζωή σας που καλύπτει μία τέτοιου είδους σχέση, τι είναι αυτό που αναζητάτε και πώς αλλιώς θα μπορούσατε να το ικανοποιήσετε.

Μερικές φορές μάλιστα η απόσταση από τα πράγματα βοηθάει πολύ ώστε να τα δούμε με διαφορετικό μάτι. Κι αφού αυτή τη στιγμή είστε χωριστά από την σύντροφό σας, πάρτε το χρόνο σας για να καταλάβετε καλύτερα τι σας συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση θα βοηθούσε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και μαζί του να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που σας κρατάει εγκλωβισμένο (ίσως και τη σύντροφό σας) σε μία τοξική σχέση.

Μπορεί να είναι ο φόβος για το άγνωστο ή η έντονη ερωτική έλξη που πολλές φορές εντείνεται από την ανασφάλεια της σχέσης. ’Η ακόμη μπορεί να είναι κάποια συναισθήματα ανεπάρκειας ή ανασφάλειας που σας εμποδίζουν να βγείτε από τον κύκλο αυτής της σχέσης και να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γνωρίσετε καινούριους ανθρώπους που να επιθυμούν σχέσεις αγάπης, εγγύτητας και σεβασμού, σχέσεις μέσα στις οποίες και οι δυο θα νιώθετε καλά, χωρίς το φόβο της εγκατάλειψης.

Φροντίστε τον εαυτό σας, αγαπήστε τον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα,Εχω τρεις γιους, ο πιο μεγάλος παντρεύτηκε πριν από τρία χρόνια και έχει ένα αγοράκι 11 μηνών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ