x
 

Επιστήμη

Είναι αυτό Τεχνητή Νοημοσύνη;

03 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ξαφνικά παντού. Με αφορμή τις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και τα πολλά χρήματα των επενδυτών, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς λέξεις των επιχειρήσεων. Αλλά ο όρος είναι ασαφής.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σκοπίμως ασαφώς ορισμένη από πλευράς μάρκετινγκ», δήλωσε ο Αλεξ Χάνα (Alex Hanna), διευθυντής έρευνας στο Distributed AI Research Institute. «Αποτελείται εξαρχής από ευσεβείς πόθους και δημοσιότητα».

Τι είναι λοιπόν η τεχνητή νοημοσύνη στην πραγματικότητα; Η «Washington Post», όπως γράφει ο συντάκτης του κειμένου Κέβιν Σολ (Kevin Schaul), ζήτησε από 16 ειδικούς να κρίνουν 10 καθημερινές τεχνολογίες παρακινώντας τους αναγνώστες της να κάνει το ίδιο συγκρίνοντας τις δικές τους απαντήσεις με αυτές του υπόλοιπου κοινού και των ειδικών. Στις καθημερινές αυτές τεχνολογίες περιλαμβάνονταν τα ακόλουθα: Chatbots όπως το ChatGPT, Αυτόματη διόρθωση στα κινητά τηλέφωνα, Πιστωτικές κάρτες αφής, Μετάφραση Google, Εξατομικευμένες διαφημίσεις, Ηλεκτρονικοί αντίπαλοι σε βιντεοπαιχνίδια, Οδηγίες GPS, Λογισμικό αναγνώρισης προσώπου, όπως το Face ID της Apple, Clippy της Microsoft, Εικονικοί φωνητικοί βοηθοί, όπως η Alexa ή η Siri.

Ακόμη και μεταξύ των ειδικών, το τι θεωρείται τεχνητή νοημοσύνη είναι ασαφές.

«Ο όρος ‘τεχνητή νοημοσύνη’ έχει γίνει τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενος στην πράξη που … είναι σχεδόν πάντα καλύτερο να χρησιμοποιούμε έναν πιο συγκεκριμένο όρο», δήλωσε ο Νίκολας Βίνσεντ (Nicholas Vincent), επίκουρος καθηγητής στο Simon Fraser University.

Τίποτα δεν θεωρήθηκε ομόφωνα ως AI από τους ειδικούς και μερικά είδη χαρακτηρίστηκαν ως σίγουρα όχι AI. Τα περισσότερα κατέληξαν κάπου στη μέση (Στην επιλογή «Θα μπορούσε να είναι AI).

Ορισμένοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι οτιδήποτε χρησιμοποιούμε σήμερα είναι τεχνητή νοημοσύνη. Η τρέχουσα τεχνολογία είναι «ικανή για συγκεκριμένες εργασίες για τις οποίες έχει εκπαιδευτεί, αλλά δυσλειτουργική σε απρόβλεπτα γεγονότα», δήλωσε ο Προυθούβι Μαχεσάκια Βιτζεουάρντενα (Pruthuvi Maheshakya Wijewardena), επιστήμονας δεδομένων και εφαρμοσμένης επιστήμης στη Microsoft, ο οποίος δεν προσδιόρισε κανένα προϊόν ως σίγουρα τεχνητή νοημοσύνη.

Οι «δυνατότητες μιας τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα ευρύ φάσμα και εμείς βρισκόμαστε ακόμη στο κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Μαχεσάκια Βιτζεουάρντενα.

Για την Εμιλυ Μ. Μπέντερ (Emily M. Bender), καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, το να αποκαλείς οτιδήποτε AI είναι «ένας τρόπος να αποφύγεις τη ευθύνη» για τους δημιουργούς του.

Ο,τι παράγει η τεχνητή νοημοσύνη, είτε πρόκειται για αυτόματη διόρθωση, είτε για chatbots ή φωτογραφίες, εκπαιδεύεται από μεγάλες ποσότητες δεδομένων, που συχνά προέρχονται από το διαδίκτυο. Οταν αυτά τα δεδομένα είναι ελαττωματικά, ανακριβή ή προσβλητικά, τα αποτελέσματα μπορεί να αντανακλούν -και ακόμη και να ενισχύουν- αυτές τις ατέλειες.

Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη κάνει «τις μηχανές να ακούγονται σαν αυτόνομες σκεπτόμενες οντότητες και όχι σαν εργαλεία που δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται από ανθρώπους και εταιρείες», δήλωσε η Μπέντερ.

Πηγή: «Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντικείμενο που έπεσε από τον ουρανό και διαπέρασε την οροφή και δυο πατώματα κατοικίας στην αμερικανική πολιτεία Φλόριντα νωρίτερα φέτος προερχόταν πράγματι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), επιβεβαίωσε χθες η NASA, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ