x

Υγεία

Είναι εφικτό να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο χωρίς φάρμακα;

21 Φεβρουαρίου 2022

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και μπορεί να κάνει την εμφάνισή της ανά πάσα στιγμή. Ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, με τους ρυθμούς της καθημερινότητας, να έχουν γίνει εξαντλητικοί και με το άγχος στα ύψη, ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, η άμεση αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι πολύ σημαντική καθώς επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου αλλά μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Πως ορίζεται η δυσκοιλιότητα;

Δεν μπορεί να υπάρξει ένας πολύ συγκεκριμένος και απόλυτος ορισμός για τη δυσκοιλιότητα, όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο φυσιολογική συχνότητα κενώσεων θεωρείται 1 φορά στις 3 ημέρες και έως 3 φορές σε μια μέρα. Σε γενικές γραμμές, δυσκοιλιότητα ορίζεται συχνότητα κενώσεων μικρότερη από 2-3 φορές την εβδομάδα. Φαίνεται πως 1 στους 7 Έλληνες σε κάποιο στάδιο της ζωής του θα εμφανίσει δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, διαφορετικοί άνθρωποι με την ίδια συχνότητα κενώσεων βιώνουν διαφορετικά συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, δυο άνθρωποι με συχνότητα κενώσεων 1 φορά ανά 2 ημέρες μπορεί να παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Μπορεί ο ένας να αισθάνεται άψογα και να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και ο άλλος να βιώνει έντονο μετεωρισμό ή άλλες ενοχλήσεις.

Αιτίες  που προκαλούν δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό. Κάποιοι από τους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνισή της μεμονωμένα ή και αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους είναι οι εξής:

 • Φαρμακευτική αγωγή,
 • Στρες, θλίψη ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα,
 • Απότομη αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες,
 • Διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως ψυχογενής ανορεξία,
 • Γαστρεντερολογικές διαταραχές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
 • Νευρολογικά προβλήματα,
 • Αλλαγή στην πρόσληψη όγκου τροφής και λιπαρών στα πλαίσια προσπάθειας απώλειας βάρους,
 • Μη επαρκής ενυδάτωση,
 • Μη επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών,
 • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα με φυσικό τρόπο;

Η πρώτη προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα θα πρέπει να είναι με φυσικό τρόπο και χωρίς τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, υπομονή και επιμονή. Σε παρατεταμένη δυσκοιλιότητα, το άτομο θα πρέπει να διασφαλίσει σε συνεργασία με τον Γαστρεντερολόγο του πως δεν υποβόσκει κάποιο θέμα υγείας. Έπειτα, σε συνεργασία με τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο του θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Το άτομο το οποίο πάσχει από δυσκοιλιότητα θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο πως να την αντιμετωπίζει μόνο του σε περιόδους έξαρσης.

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο:

 • Αύξηση φυτικών ινών

Η αύξηση της συνολικής πρόσληψης φυτικών ινών μέσα από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ολικής αλέσεως δημητριακά φαίνεται πως επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

 • Αύξηση πρόσληψης υγρών

Η σωστή ενυδάτωση και η επαρκής λήψη υγρών, με πιο βασικό το νερό, είναι πολύ σημαντική για την σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού. Άλλωστε, μια από τις βασικές λειτουργίες του νερού είναι η επαναρρόφησή του στο παχύ έντερο για τη δημιουργία των κοπράνων.

 • Αύξηση ήπιας αερόβιας σωματικής δραστηριότητας

Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η ήπια αερόβια άσκηση βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική πρακτική για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 • Αύξηση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.

Τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν τα λεγόμενα προβιοτικά ή αλλιώς ωφέλιμους μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν πολύ θετική επίδραση στο γαστρεντερικό σύστημα. Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι το κεφίρ, το γιαούρτι και οι ελιές.

 • Ήπια αύξηση ημερήσιας πρόσληψης λιπαρών και ενδεχομένως προσθήκη λιπαρής ουσίας στο πρωινό

Φαίνεται πως η πρόσληψη λιπαρών μπορεί να επηρεάσει κατά κάποιο τρόπο την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Αφού σιγουρευτείτε ότι έχετε εισάγει αποτελεσματικά στην καθημερινότητά σας τις βασικές πρακτικές όπως την αύξηση φυτικών ινών, την ενυδάτωση και την άσκηση μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε λίγο το ελαιόλαδο στα γεύματά σας και κυρίως στο πρωινό σας. Το ορμονικό μας προφίλ, το οποίο προάγει την δημιουργία των κενώσεων τις πρωινές ώρες, θα μας βοηθήσει σημαντικά, γι’ αυτό δοκιμάστε να βάλετε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο φυτικό βούτυρο στο πρωινό σας.

 • Σνακ προ ύπνου

Για τον λόγο που μόλις αναφερθήκαμε σχετικά με τη πιθανή διευκόλυνση των κενώσεων τις πρωινές ώρες, δοκιμάστε να εντάξετε ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες προ ύπνου. Για παράδειγμα δυο ακτινίδια ή δυο δαμάσκηνα.

 • Δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος.

Όπως αναφερθήκαμε και πιο πάνω, η δυσκοιλιότητα συνδέεται με τη ψυχική μας υγεία, συνεπώς η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος και μιας ήρεμης, χωρίς άγχος ατμόσφαιρας σίγουρα διευκολύνει τη δημιουργία κενώσεων.

Φάρμακα & Δυσκοιλιότητα

Ενδέχεται ένα άτομο να εφαρμόσει αποτελεσματικά όλες τις παραπάνω τακτικές αλλά και τη γενικότερη παρέμβαση την οποία θα σχεδιάσει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος του και το πρόβλημα να εξακολουθεί να υφίσταται. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει σίγουρα να στραφεί σε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα για να νιώσει όσο πιο άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και παράλληλα να διασφαλίσει την υγεία του. Υπάρχει πληθώρα φαρμάκων τα οποία όμως πάντα πρέπει να χρησιμοποιούνται με την συμβουλή του θεράποντος ιατρού ή/ και του φαρμακοποιού.
Τα φάρμακα για δυσκοιλιότητα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές όπως δισκία, υπόθετα, σκόνη, πόσιμη και άλλες. Για μια πιο “απολαυστική λύση”, μπορείτε να επιλέξετε το φαρμακευτικό προϊόν φυτικής προέλευσης Tamarine® σε μορφή μαρμελάδας για τη δυσκοιλιότητα, το  οποίο περιέχοντας τα απαραίτητα φυτικά συστατικά που διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου, μπορεί να σας ανακουφίσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες.

Θαλής Παναγιώτου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.allazwdiatrofi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι γυναίκες που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, έχουν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάταγμα στο ισχίο (γοφό), σε σχέση με όσες τρώνε κρέας τακτικά (τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας