x

Πολιτισμός

Είναι η Αρχιτεκτονική η ομορφιά που θα σώσει τον Κόσμο; Η Βίλμα Πενταγιώτη στο «Περιοδικό»

«Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» έλεγε ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι μέσω ενός εκ των ηρώων του στα έργα του. Δεν ξέρω αν είχε κατ’ ανάγκη στο μυαλό του την Αρχιτεκτονική, αλλά σίγουρα η δημιουργική αυτή τέχνη προσθέτει ομορφιά στην καθημερινότητά μας και την κάνει καλύτερη. Τα κτίρια έχουν ψυχή, μιλάνε, έχουν το χαρακτήρα και την αισθητική του δημιουργού τους. Μια τέτοια δημιουργός μίλησε στο «Περιοδικό». Γνωρίστε λοιπόν την αρχιτέκτονα μηχανικό και Ιnterior designer, Βίλμα Πενταγιώτη.

Ενας αρχιτέκτονας είναι και καλλιτέχνης;

Είναι ένα ερώτημα το οποίο τις περισσότερες φορές τίθεται από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες, ερώτημα που μοιάζει να ζητά επίμονα απάντηση. Σίγουρα η σχέση της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής με τις Καλές Τέχνες είναι ζωτικής σημασίας και για τα δυο μέρη, πάντως είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία των ανθρώπων. Οπως αναφέρει και ο Π. Μιχελής στην εισαγωγή του βιβλίου του «Η Αρχιτεκτονική ως Τέχνη», «ο πρακτικός σκοπός της Αρχιτεκτονικής είναι να κτίζει έργα κοινωνικής ανάγκης, παίρνει και το χάρισμα να φανερώνει το πνεύμα της εποχής και μάλιστα απ’ όλες τις άλλες τέχνες αυτή κυρίως, διότι είναι η μητέρα-τέχνη, το ανοικτό βιβλίο της Αρχαιολογίας για κάθε πολιτισμό…».

Αν δεν ήσασταν αρχιτέκτων τι θα θέλατε θα ήσασταν;

Το επέλεξα απολύτως συνειδητά. Προέρχομαι άλλωστε από ένα τέτοιο περιβάλλον με την ευρύτερη έννοια. Ο πατέρας μου Τάκης Πενταγιώτης ήταν από τους πιο παλιούς πολιτικούς μηχανικούς στη Λαμία, όπως άλλωστε και ο θείος μου, ο αδελφός του πατέρα μου, Θανάσης Πενταγιώτης. Ηθελα να γίνω αρχιτέκτων και το απολαμβάνω. Ισως βέβαια αν είχα τη δυνατότητα να σπούδαζα Αρχαιολογία, που πάντα γοήτευε και η οποία στο κάτω κάτω έχει συνάφεια με την Αρχιτεκτονική, διότι η Αρχαιολογία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αρχιτεκτονική της κάθε εποχής.

Λέγεται ότι η Αθήνα είναι μια άσχημη πόλη επειδή δεν σχεδιάστηκε από αρχιτέκτονες. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Αρχιτεκτονική μπορεί να διευκολύνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στην πρωτεύουσα;

Ναι λέγεται αυτό, ωστόσο υπάρχουν πολλά όμορφα κτίρια που δεν αναδεικνύονται πάντα γιατί αφενός χάνονται μέσα στην πυκνή δόμηση, αφετέρου έχουν παραμεληθεί. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα δούμε αξιόλογα κτίρια που όμως διάφορες ετερόκλητες προσθήκες και η πρόχειρη ή ελλιπής συντήρησή τους, έχουν αλλοιώσει το χαρακτήρα τους. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο θέμα των προσόψεων. Εχουμε πολλά παλαιά κτίρια που χρίζουν ενεργειακής αναβάθμισης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να συντηρήσουμε και να διορθώσουμε τις προσόψεις με σωστές μελέτες για να έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ηδη φαίνονται πολλές τέτοιες προσπάθειες με αξιόλογα αποτελέσματα. Εχουμε ακόμα δρόμο όμως προς αυτή την κατεύθυνση και πάνω απ’ όλα πρέπει να πειστούν οι ιδιοκτήτες να δρουν συλλογικά για την αναβάθμιση του συνόλου του κτιρίου και όχι μόνο της δικής τους ιδιοκτησίας. Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο καθώς είναι θέμα πρωτίστως οικονομικό.
Ενα άλλο πρόβλημα είναι και τα διάσπαρτα διατηρητέα που ερειπώνονται. Χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για την αποκατάστασή τους και αρκετά τελούν υπό μπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εκεί ίσως θα βοηθούσε η αρωγή του κράτους ώστε να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις και να δίδονται οικονομικά κίνητρα ώστε η διαδικασία αποκατάστασης να είναι συμφέρουσα κι ελκυστική για τους επενδυτές.
Τέλος, είναι και το θέμα του δημόσιου χώρου που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστές ενιαίες μελέτες και όχι να γίνεται πεδίο επίδειξης των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Περιττό να μιλήσω και για την ανάγκη αποκατάστασης των απανταχού κακοτεχνιών.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μήπως είναι μια μόδα που θα περάσει;

Η αρχιτέκτων μηχανικός Βίλμα Πενταγιώτη. Φωτογραφία: Ελισσάβετ Κοπάνου

Αυτό για να είμαι ειλικρινής δεν το ξέρω. Αυτό που παρατηρούμε είναι μια εξάπλωση του φαινομένου που έχει θετικά και αρνητικά. Τα θετικά είναι ότι αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς ιδιοκτήτες και είναι η αιτία που ανακαινίζονται και βελτιώνονται παλιά διαμερίσματα.
Κάτι όμως που θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να δούμε με μεγαλύτερη προσοχή είναι η βραχυχρόνια μίσθωση με το μήνα. Αυτή που απευθύνεται σε ανθρώπους που χρειάζονται προσωρινή κατοικία για λόγους εργασιακούς, εκπαιδευτικούς κ.λπ. ή ακόμα και στη νέα τάση των digital nomads. Αυτή η κατηγορία των ενοικιαστών έχει μεγάλη διαφορά από τον επισκέπτη των δύο τριών ημερών και διαφορετικές ανάγκες. Θα μπορέσει να ζήσει και να κινηθεί μέσα σε μια γειτονιά, θα τη σεβαστεί, ίσως και την αγαπήσει με όλες τις παραδοσιακές της χρήσεις.

Γιατί να εμπιστευτεί κάποιος εσάς;

Εχω δύο πτυχία. είμαι αρχιτέκτων μηχανικός και interior designer. Αυτό μου δίνει την ευχέρεια να λειτουργώ επαρκώς και στους δυο τομείς και να αντιμετωπίζω ένα project συνολικά από την αφετηρία του σχεδιασμού. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως έχω μια μόνιμη και άριστη συνεργασία με μια πολιτικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο μηχανικό και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε κάθε project από την αρχή σωστά. Μιλάμε συνεχώς και από την αρχή για όλα τα θέματα, πριν καν σχεδιαστεί η πρώτη γραμμή, ενώ εξετάζουμε και αναθεωρούμε τις μελέτες όπου χρειάζεται πριν την τελική φάση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο λειτουργικά, τεχνικά και σύμφωνα με την αισθητική και τον προϋπολογισμό του πελάτη.

Η αρχιτέκτων μηχανικός Βίλμα Πενταγιώτη. Φωτογραφία: Ελισσάβετ Κοπάνου

Επίσης η εργοταξιακή μου εμπειρία, μου έχει δώσει τη δυνατότητα να μάθω καλά τη δόμηση και να προβλέπω ή να προλαμβάνω λάθη που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Ακόμα έχω αναπτύξει σχέση με πολλούς αξιόπιστους τεχνίτες και εργολάβους με τους οποίους συνεργάζομαι με τον καλύτερο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της κατασκευής και τα χρονοδιαγράμματα.

Στους ομογενείς που έχουν σπίτια στην Ελλάδα και θέλουν να τα αξιοποιήσουν τι θα λέγατε;

Θα τους έλεγα ότι αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Η κτηματαγορά ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς και είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα ακίνητά τους. Πέρα από τους στενούς μου συνεργάτες, υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργατών που μπορούν να προσφέρουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την καλύτερη εκμετάλλευση ακινήτων που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουν προοπτικές.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της κ. Πενταγιώτη είναι:
www.vparchitecture.gr
[email protected]
6934-503290

Η αρχιτέκτων μηχανικός Βίλμα Πενταγιώτη. Φωτογραφία: Ελισσάβετ Κοπάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ