x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι πιθανή η χρήση πυρηνικών όπλων;

Την Τρίτη το βράδυ σήμανε συναγερμός. Ενας άλλου είδους συναγερμός. Του είδους που ο Κόσμος είχε φροντίσει να διαγράψει από το μυαλό του. Να τον θεωρεί απίθανο. Εξωφρενικό.

Η «είδηση» κυκλοφόρησε σαν αστραπή, αναφέροντας πως η Ρωσία είχε εξαπολύσει πυραυλική επίθεση σε βάρος της Πολωνίας, μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Δεν ήταν σαφές γιατί η Ρωσία θα έκανε κάτι τέτοιο ενάντια στην Πολωνία. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτού του ατελείωτου πολέμου όλα είναι πιθανά.

Στην περίπτωση πάντως που αυτό θα είχε συμβεί, δηλαδή η Ρωσία να είχε επιτεθεί ενάντια στην Πολωνία, μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, τότε αυτό δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να κηρύξει πόλεμο κατά της Ρωσίας. Και σε μια τέτοια περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα σήμαινε πυρηνικό πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες νωρίτερα οι διευθυντές της CIA και της ρωσικής αντίστοιχης μυστικής υπηρεσίας συναντήθηκαν στην Αγκυρα. Σκοπός της συνάντησής τους ήταν να βεβαιωθούν ότι υπάρχει σαφής κατανόηση των θέσεων των δυο πλευρών, καθώς και δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ τους για να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους.

Ο φόβος στη Δύση είναι ότι όσο πιο άσχημα πάει ο πόλεμος για την ρωσική πλευρά, τόσο η απόγνωση του Πούτιν θα καθιστά ελκυστική την χρήση κάποιας ισχύος ατομικής βόμβας.

Και ήθελε ο διευθυντής της CIA, όπως διέρρευσε, να καταστήσει σαφές στον ομόλογό του ότι αυτό θα είχε βαρύτατο κόστος για την Ρωσία.

Τελικά, την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου στην Πολωνία την ανέλαβε η Ουκρανία. Ηταν, είπαν, από λάθος. Πιθανόν να ήταν έτσι.

Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί πιθανή την χρήση των πυρηνικών, όπως απέδειξε ο τρόπος που αντέδρασε την προηγούμενη Τρίτη, δείχνει πόσο έχουμε απομακρυνθεί από την βεβαιότητα τής μη χρήσης των πυρηνικών, στην αμφιβολία -αν όχι στο φόβο- πιθανής χρήσης τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία πολύ δύσκολη αλλά άκρως θετική επίσκεψη πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ