x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πρακτορικά

Είτε δεν κατάλαβαν, είτε παριστάνουν ότι δεν κατάλαβαν

Είναι πάντως εκπληκτικό. Ενα χρόνο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και μέσα στο κάδρο των υπευθύνων (διότι σαφώς και υπάρχουν υπεύθυνοι για την τραγωδία) προσπαθεί ο καθένας να βάλει εκείνον ή εκείνους που τους βολεύει ανάλογα με το πολιτικό του αφήγημα, αφήνοντας έξω τον βασικό και κύριο υπεύθυνο: τον σταθμάρχη. Εχετε ακούσει έστω και μισή κουβέντα για αυτόν; Μην κάνετε τον κόπο, δεν θα βρείτε πουθενά, τίποτα. Σε σημείο που αν έρθει κάποιος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και αναζητήσει να μάθει τι έγινε στο φοβερό αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα την 28η Φεβρουαρίου του 2023 θα νομίζει ότι τα τρένα τα έβαλε στην ίδια ράγα για περίπου ένα τέταρτο ο Κώστας Καραμανλής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και όμως, προτού φτάσουμε να αναζητήσουμε τις όποιες πολιτικές ευθύνες, θα πρέπει πρώτα να αναζητήσουμε τις ευθύνες του φυσικού αυτουργού και να μην παραβλέπουμε. Τη μοιραία νύχτα στο σταθμαρχείο υπήρχε άνθρωπος, σταθμάρχης του οποίου η δουλειά ήταν ακριβώς αυτή: να ελέγχει πώς κινούνται τα τρένα, αν βρίσκονται στις σωστές ράγες κ.τ.λ. Εδώ βέβαια να σημειώσω ότι έπρεπε να υπάρχει και δεύτερος υπάλληλος, ο οποίος (κατά πάγια τακτική τους απ’ ό,τι έχω καταλάβει, στο πλαίσιο της γνωστής δημοσιοϋπαλληλικής χαλαρότητας περί προσέλευσης στην εργασία) δεν ήταν.

Ο σταθμάρχης λοιπόν αντί να κάνει τη δουλειά του, όπως έχει αποδειχθεί από μαρτυρίες και από το άλλο αποδεικτικό υλικό, όχι μόνο δεν έκανε τη δουλειά του, αλλά ασχολιόταν με οτιδήποτε άλλο. Κατά έναν περίεργο τρόπο, όλα αυτά παρακάμπτονται, ο σταθμάρχης ουσιαστικά αθωώνεται κάτι σαν διακοσμητικός στο σταθμαρχείο. Αφού αναρωτηθώ για ποιο λόγο να παίρνει έναν παχυλό μισθό αν έχει ρόλο διακοσμητικό, καταλήγω ότι όλοι οι άλλοι που αναζητούν τους ενόχους κυρίως και πρώτιστα έξω από το σταθμαρχείο είτε δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί, είτε παριστάνουν ότι δεν έχουν καταλάβει. Και δεν έχω βγάλει ακόμα συμπέρασμα ποιο είναι πιο επικίνδυνο από τα δύο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε άλλες χώρες ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο είναι γιορτή κατά κυριολεξία: τον αγώνα τον περιμένουν πώς και πώς όχι μόνο οι φίλαθλοι των ομάδων που διεκδικούν το τρόπαιο αλλά όλη η φίλαθλη κοινότητα, τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα, ενώ η «σύγκρουση» προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων για το αγωνιστικό κυρίως κομμάτι (και όχι μόνο), τόσο πριν από αυτή, όσο και μετά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ