x

Κοινωνία

Εκαψαν σανό και έχυσαν γάλα στην είσοδο του προεδρικού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Φωτιές άναψαν έξω από το Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι οποίοι μετέβησαν εκεί για να υποβάλουν τα αιτήματά τους για το χαλλούμι και την ποσόστωση του γάλακτος, όπως αυτή καθορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι, έφθασαν εν πομπή με φορτηγά και ιδιωτικά οχήματα, ενώ έφεραν μαζί τους πάλες σανού και δοχεία γάλακτος τα οποία στη συνέχεια άδειασαν έξω από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στο σημείο, έσπευσαν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου και κατάσβεσαν την φωτιά που είχαν θέσει οι διαμαρτυρόμενοι στις πάλες σανού.

Κύπριοι αγρότες καίνε σανό έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 18 Μαίου 2022.(AP Photo/Petros Karadjias)

Συγκεκριμένα, οι αιγοπροβατοτρόφοι διαμαρτύρονται για την αδικαιολόγητη, όπως σημειώνουν, κωλυσιεργία στην παρασκευή χαλλουμιού με προδιαγραφές ΠΟΠ, ως επίσης και την προκλητική έλλειψη ελέγχων στην παραγωγή του προϊόντος. Αναφέρουν, ακόμη, πως παρά το γεγονός ότι η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών υπερβαίνει το 115%, εντούτοις οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν έλαβαν ούτε ένα σεντ αύξηση από τους τυροκόμους. Την ίδια στιγμή, προειδοποιούν ότι με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα και αναλώσιμα υλικά, είναι θέμα ημερών το κλείσιμο των κτηνοτροφικών τους μονάδων.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι επέδωσαν ψήφισμα στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του προέδρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Ιωσήφ. Δήλωσαν, μάλιστα, ότι θα παραμείνουν έξω από το Προεδρικό, έως ότου λάβουν απαντήσεις στα αιτήματά τους.

Ο κ. Ιωσήφ, σε δηλώσεις του προς τους αιγοπροβατοτρόφους έξω από το Προεδρικό τους ανέφερε πως μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να καταβληθεί οικονομική βοήθεια οκτώ εκατομμυρίων ευρώ προς τους αγελαδοτρόφους, τους αιγοπροβατοτρόφους και τους χοιροτρόφους.

Ο υπουργός Γεωργίας, είπε ο κ. Ιωσήφ, θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα επιπλέον οικονομική βοήθεια κατά την διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Κύπριοι αγρότες καίνε σανό έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 18 Μαίου 2022. (AP Photo/Petros Karadjias)

Για το θέμα του χαλλουμιού συνέστησε υπομονή καθώς αναμένεται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

«Η κυβέρνηση», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Ιωσήφ, «βρίσκεται στο πλευρό σας».

Μετά το προεδρικό, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Λευκωσίας.

Σημειώνεται πως η Νομική Υπηρεσία με γνωμάτευση που αναμένεται να ετοιμάσει την ερχόμενη εβδομάδα ξεκλειδώνει την υπόθεση με την παρασκευή χαλλουμιού και την εμπορία του κάτω από την προστασία που τυγχάνει ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Ανεξάρτητα βέβαια από την απάντηση που αναμένουν τα δύο Υπουργεία, Εμπορίου και Γεωργίας, η Νομική Υπηρεσία είναι ξεκάθαρη ότι βάσει διατάγματος πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία και ότι αυτή διέπει σε σχέση με την ποσόστωση του γάλακτος και τις άλλες παραμέτρους που κατοχυρώθηκε το προϊόν. Σύμφωνα με τον φάκελο, στο χαλλούμι πρέπει να περιέχει πέραν του 50% αιγινό γάλα, ή πρόβειο, ή πρόσμιξη αυτών. Το χρονοδιάγραμμα μόνο για αυτή την παράμετρο έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2024, ωστόσο μέχρι σήμερα το ποσοστό αιγοπρόβειου ορίζεται στο 25%, σύμφωνα με υπουργικό διάταγμα που βασίζεται στη σημερινή παραγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα δικά του ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) παρουσίασε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη συνάντηση που είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στα κατεχόμενα με τον βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο Πόρτο Γερμενό και κατευθύνεται προς Μύτικα

ΑΘΗΜΑ. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό.

Μηνύματα Μητσοτάκη προς την Αγκυρα από το Ευρωκοινοβούλιο (Βίντεο)

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μηνύματα προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ακροατήριο εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του σήμερα το πρωί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας